Prvi puta sam takvu roladu jela kao djevojčica kad sam jedne nedjelje sa roditeljima, sestrom i bratom išla u posjet maminoj teti. Teta Malka, inače Slovenka, je radila biskvitnu roladu jako spretno jer je to bio njen česti nedjeljni kolač kad treba na brzinu uz obilan ručak i "dugokuhajuću" juhu napraviti i nešto za desert.
Mazala ju je marmeladom kako i ja najčešće radim, ali danas sam radila jednu običnu, starinsku kremu sa maslacem i "štaub" šećerom i dodala čokoladu.
Sve u svrhu da moje malo zlato pojede maslac u sirovom obliku, jer ga inače ne može ni omirisati. Kremu mi je krala dok se biskvit hladio, a kasnije s guštom prstićem čistila ostatke iz posude.
Na slikama je rolada koju sam rezala dok nije bila sasvim stegnuta, inače je presjek gladak poput stakla :)
5 jaja
100 g šećera
150 g oštrog brašna
(prašak za pecivo se ne stavlja, jer ima dovoljnu količinu jaja)
marmelada za mazanje
ili
Krema od maslaca:
250 g maslaca
5 žlica šećera u prahu
60 g čokolade za kuhanje
Pećnicu uključim da se grije, namjestim na 180°C.
Žumanjke razdvojim od bjelanjaka.
Žumanjcima dodam šećer i miksam dok se smjesa ne udvostruči i ne posvijetli, oko 3-4 minute. Što se žumanjci pjenastije umute, biskvit će biti laganiji i mekši.
Tome se može dodati malo naribane korice limuna, ako se maže marmeladom. Uz čokoladu mi ne paše.
Bjelanjke umutim u što čvršći snijeg. Tada u smjesu žutanjaka dodam brašno, onako - žlicu po žlicu, stalno miksajući.
Tako ispadne dosta gusta smjesa, pa uzmem dvije žlice snijega od bjelanjak i umiksam u žumanjke, da bi smjesu malo omekšala. Tad više ne koristim mikser.
Uspem snijeg od bjelanjaka u žumanjke, pa kuhačom kružnim pokretima odozgo prema dole lagano umiješam bjelanjke u smjesu, tako da se ne razbije previše zraka u snijegu.
U tepsiju 30 x 30 (može i veća, ali ja ju nemam) stavim pek papir (malo kapnem ulja na dno tepsije da se papir zalijepi), izlijem biskvitnu smjesu, kuhačom nježno poravnam površinu.
Stavim peći na srednju prečku i pečem bez otvaranja pećnice, oko 12-15 minuta dok gore ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Izvadim iz pećnice, okrenem naopačke, odlijepim papir, ponovo okrenem, pa vruće namažem tankim slojem marmelade, te odmah zamotam u roladu. Treba pritiskati dok se mota da nebi ostalo šuplje u sredini. Gotovu roladu zamotam u vlažnu kuhinjsku krpu i ostavim na hladnom da se ohladi do mlakog. Tada ju oslobodim krpe, ohladim do kraja, pospem šećerom u prahu i može se rezati.
Ako mažem kremom od maslaca, onda pečeni biskvit izvadim iz pećnice, zajedno sa papirom položim na vlažnu kuhinjsku krpu i zarolam zajedno sa krpom u oblik rolade i pustim da se tako ohladi.
Za to vrijeme radim kremu od maslaca: Maslac razmekšam na sobnoj temperaturi, dodam 5 punih žlica šećera u prahu i dobro izmiksam da postane pjenasto. Tada dodam otopljenu čokoladu. Može i malo ruma ako neće jesti djeca.
Odmotam ohlađeni biskvit, odlijepim papir, namažem kremom, zamotam (pritiskajući), pa čvrsto omotam u suhu krpu i stavim na hladno da se malo stegne krema i da rolada "učvrsti". Na tacni ju omažem ostatkom kreme (dvije vrhom pune žlice) i pospem kakaom.
Sad, nakon toliko pisanja, imam poriv obrisati onu riječ "jednostavan" što sam na početku pisala, ali ja volim objašnjavati sve na dugo i široko, pa sad ispada da ovo uopće nije jednostavno, ali nije tako.
Meni nitko nije previše objašnjavao, mada sam puno puta molila i često sam ronila suze kad mi neki kolač nije uspio. Zato ja sve objašnjavam, jer želim da svatko tko poželi može bez većih neuspjeha napraviti ovaj fini i stvarno jednostavan kolač.
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: