utorak, 3. srpnja 2012.

Čokoladna krema za torte i kolače

Priprema se jednostavno i ne zahtjeva puno vremena. Recept
sam dobila prije nekih 10 godina od drage prijateljice Anice iz Vrbovca čije je
kolače i torte mnogima gotovo nemoguće nadmašiti. Teško je u par rečenica
opisati koliko mi je tada značilo njeno prijateljstvo i podrška. Život nas je
odveo svaku na svoju stranu, jako se rijetko vidimo i čujemo, ali neka zna da
mislim na nju svaki puta kada radim ovu finu kremu :)




 
3 dl mlijeka
2 žlice gustina ili brašna (glatkog)
6 žlica šećera
3 jaja
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca

 

U posudi za kuhanje pjenjačom pomiješati hladno mlijeko sa šećerom i gustinom ili brašnom. Dobro izmiješati da nestanu sve grudice.
Dodati jaja, promiješati, pa dodati natrganu čokoladu za kuhanje.
Staviti na vatru i miješati pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i povežu.
Kada se počnu pojavljivati mjehurići, kuhati miješajući dok se ne zgusne, nekih 3-4
minute.
Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do mlakog.
Umutiti maslac pjenasto (mikserom) i umiješati ga opet mikserom u mlaku kremu.
Kremu premazati preko torte ili kolača i ohladiti u hladnjaku.
 

Torta na slici je rađena sa ovom kremom, a trebala mi je dupla količina da bih imala za
dva sloja i još za omazivanje torte kao što se vidi na slici. U gornji sloj sam umiješala
pržene mljevene lješnjake.
Ovu kremu koristim uvijek kada radim kocke sa bananama, mačje oči, čokoladne torte...

Ovo je najčitaniji tekst na mom blogu (6000 prikaza u 6 mjeseci), što govori da su mnogi u potrazi za dobrom čokoladnom kremom. Ako Vam nije teško, ostavite komentar kako ste zadovoljni sa ovim receptom da ohrabrite i druge da isprobaju ovu kremu. Hvala Vam unaprijed! Vaša Nada.

majmunski  kolač (divnog li naziva) sa ovom kremom





23 komentara:

  1. Prepisala kremu...javiću utiske uskoro... :)
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjeti ćeš, nema puno filozofije. Tko zna skuhati puding, ova krema mu nije problem.

      Izbriši
  2. Krema je isprobana bezbroj puta...opet moja sestra koja je divna domacica..trebala se prviti krema i bez pudinga atada je to bilo ovako !!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo je imati sestru :)
    I ja sam svoju za ovaj Božić tražila da mi kaže recept za njenu medenu pitu. Šubarice i išlere sam počela raditi tek kad sam probala njene.

    OdgovoriIzbriši
  4. Najbolja krema ikada.
    J.

    OdgovoriIzbriši
  5. jesi li kad si radila s duplom kolicinom stavila i dva margarina? jer mi se cini malo previse, mozda grijesim :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svejedno, stavila jedan ili dva, omjer je uvijek isti.
      Ne razumijem baš pitanje, ali ako trebaš puno kreme i radiš duplu količinu, onda sve uduplaš, pa tako i maslac.
      Od količine maslaca ovisi koliko će krema biti gusta. Pjenasto umućeni maslac kremi daje mazivost, omekšava ju i spriječava da se lijepi za vilicu ili nož.

      Izbriši
  6. spas u zadnji cas od srca hvala odlicno

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravim sutra I javim utisak odmah ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Krema je odlicna pogotovo za mene koja bas nisam za kolace.nemam dara :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Bilo bi super da stavis i recept za koru za tortu ,neki lagan obzirom da je krena izvrsna
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. i meni isto spas::))prva krema niej uspela od koalca sto ide tako da sam obvu pronasla an netu evo hladi se videcemo kakva ce bit nadamse akobogda da ce dobra da bude,,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dušice, nadam se da ste bili zadovoljni i puno Vam hvala što ste zastali i ostavili svoj komentar.

      Izbriši
  11. možete li staviti recept za ovaj majmunski kolač jer mi izgleda prefino :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Danas sam radila tortu majci za rodjendan i ovu sam kremu uradila za fil:)))extra je fina:)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam nikada kuhala kremu sa cijelim jajima, jesu li bjelanci problem u kremi?

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je odlicna krema. Puno hvala!! Vec sam je pravila vise puta i uvijek je jako hvaljena zbog izuzetno dobrog okusa, a kada je stavim u frizider da se stvrdne-podsjeca me na sladoled od cokolade.... ������

    OdgovoriIzbriši
  15. Mmmm....savrsena! Danas ju treci put pravim. Moze ideja kako bi napravila ovu kremu sa okusom kave? Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...