nedjelja, 23. rujna 2012.

Za jačanje imuniteta: Limunada sa češnjakom (bijelim lukom)

Sinoć sam ju pripremila svojoj djevojčici jer je počela šmrcati, nadam se da će biti od pomoći i vama koji ste ovdje naišli na ovaj recept.
Zvuči malo čudno, kako kaže i sama autorica knjige "Priručnik za brižne roditelje" u kojoj sam prije par godina našla recept za ovaj napitak i radim ga svaki puta kada netko od nas doma počne šmrcati ili čim posumnjamo da nam prijeti neka viroza. Jako je ukusno, češnjak daje malo pikantnosti, ali zato med ublaži okus, pa se može lijepo lagano ispijati gutljaj po gutljaj.

Citiram iz knjige:  
"Slatko je, kiselo i lagano pikantno, ali ne previše ako se pripremi kako treba.

3 nasjeckana češnja češnjaka srednje veličine

iscijeđeni sok od 1 limuna
javorov sirup ili med po želji

Stavite češnjak u staklenku od 1 litre, pa staklenku napunite vrelom vodom. Neka se češnjak namače 20 minuta, a zatim procijedite. Dodajte sok od limuna i zasladite javorovim sirupom ili medom. Dajte djetetu od 125 ml do pola litre svaki dan. Ako upotrebljavate napitak u preventivne svrhe ili dajete mlađoj djeci, smanjite dozu, a veću dozu primijenite kod starije djece kad postoji sumnja da će se razboljeti. Ova limunada se ne pije svaki dan. Koristite ju samo povremeno kada se ukaže potreba."


Tako piše u knjizi, a ja bih još dodala: sok od limuna i med dodajte tek kad se voda sa češnjakom ohladi da bude topla, nikako ne u vruču, jer med iznad 40°C gubi ljekovitost, a C vitamin je također osjetljiv na više temperature. U ljekovite svrhe uvijek koristim livadski med (u zadnje vrijeme ga deklariraju pod "cvijetni", mada je za moj pojam svaki med cvjetni, bio on bagremov, kaduljin, lipov... svi su oni od cvijeta). Ali, dobro, kako god bilo, livadski med u sebi ima puno vrsta livadskog cvijeća, pa mu je i ljekovitost raznovrsnija. Bagremov med je lakši za želudac, ali vrlo neutralnog i blagog okusa, pa nebi baš uspješno prekrio miris i okus češnjaka u ovoj limunadi, a kestenov je pak jako gorak.
Što se tiče doziranja, autorica navodi da je najmanje doze odredila za djecu s navršenih godinu dana ili najmanje 8 kg težine (za njih bi bilo onih navedenih 125 ml, za veću djecu- do pola litre, a za školarce - do litre dnevno). Mi odrasli pijemo koliko nas volja :)

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Ima li od toga kakve koristi kod djece?
Ja sam isprobavala to na sebi, odrasloj, i od toga nikakve koristi, jedan dan sam počela šmrcati, pa sam brzo išla piti taj užas, popila sam 1 litru, ali drugi dan sam se totalno razboljela unatoč pijenju toga.
Kad kažem užas, to govorim jer se meni nikako ne sviđa okus toga (nitko ne kaže da lijekovi moraju biti ukusni, ali ovo je prestrašno:( Češnjak volim, ali med i limun nikako - ja čak limunovu koricu ne stavljam u kolače (kad to piše u receptu, ja to samo preskočim), a ne radim ni kolače od meda, niti njime ikad išta sladim. Ne mogu ni zamisliti da bih to pila nekoliko dana za redom, a ova rečenica da školarci mogu piti do 1 litru toga dnevno - ne znam što da kažem, jadno svako dijete koje "mora" piti litru toga. To su ti domaći lijekovi od kojih je meni muka čim ih netko spomene. Mene je mama šopala nekakvim sprženim šećerom s mlijekom kad sam bila prehlađena, to je bilo užasno, dan-danas ne volim nikakve karamele, niti one neke čokolade tipa Twix ili Snickers koje sadrže tu razvlačeću karamelu.
Da bi se ovo moglo piti - treba zaista obožavati limun i med.

Anonimno kaže...

opće davno poznato dobro je da šećnjak i emd savršeno pomažu u imunitetu i podizanju obrambenog sustava našeg organizma, da ne nabrajam da češnjak spriječava kardiovaskularne bolesti, i da med štošta potpomaže. iz osobnog isksutva mogu reći da je ovo jako dobra stvar, i ni jedan recept ne može pomoć preko noći kao što mi svi očekujemo,i zato se nadovezujem na ovaj post, vi ne trebate voljeti sve te sastojke, ali da bi se nešto postiglo i da bi izbjegli prehlade, valja konzumirati određene sastojke duže malo. ali ako Vi sami volite konzumaciju svih medikamenata i samim time se pozivate na to da vam se oštećuju jetra i bubrezi, vaš izbor. ali sa moje strane pametnije je konzumiranje prirodnih sastojaka. jer i sama prehlada vam nije došla preko noći,nego ste sami imunitet narušavali dužim periodom ;)

Đolić Livada bb kaže...

U nas med, česan i limun lječe sve, i fakat pali. Ovaj recept nisam nikad provala ali često smučkam žlicu meda, sok od limuna i nasjeckan česan, pa to onako vulgaris natjerujem svih da jedu, nije najfinije, ali stvarno pomaže.

Anonimno kaže...

Za jačanje imuniteta izvrsna je germa - običan kvasac koji koristimo za izradu kruha. Kocku svježe germe podijelite na 8 jednakih djelova, pa po jedan dio pojedite ujutro i navečer, dok ne pojedete sve. Nekad su ljudi znali za taj "dodatak prehrani".

Na temu gornjeg recepta, 5 limuna (neprskanih) i 30 režnjeva češnjaka treba samljeti u kašu, preliti s 1 l vode i grijati dok ne zavri (samo jednom da "baci ključ"), ocijediti i tekućinu spremiti u staklenci u hladnjak. Sljedećih 21 dan svako jutro popiti 1 čašicu (izmjerite si na početku količinu i svaki dan natočite 1/21 dio). Nakon 21 dan treba 7 dana pauze, pa napraviti novu otopinu i ponoviti sljedećih 21 dan. Time se izvrsno čiste krvne žile od plaka - topla preporuka dugogodišnjim pušačima i svima kojima predstoji ugradnja premosnica na srcu. <3

Probaj ovako kaže...

hvala vam svima što se ostavili komentare, svaki je koristan i dobrodošao.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...