subota, 2. siječnja 2016.

Čokoladna torta





Ovu tortu ponekad radim sa kremom od pudinga, a ponekad sa kremom od jaja, pa pišem recept za obje u količini koja odgovara dimenzijama ovog biskvita. Kreme ima dovoljno za deblji sloj na sve tri kore i za omazivanje torte. Po želji možete dodati rum.
za pravokutnu tortu dimenzija 32 x 15 cm, za 20 šnita


Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
50 ml ulja
100 ml mineralne gazirane vode
150 g brašna
paketić praška za pecivo

5 ravnih žlica kakao praha
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksati dok se smjesa ne udvostruči, dodati  ulje, izmiksati, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, izmiksati u jednoličnu masu.
Bjelanjcima dodati 8 žlica hladne vode izmiksati u čvrsti snijeg. Snijeg istresti na smjesu od žumanjaka i lagano kuhačom povezati u prozračnu i rahlu smjesu.
Izliti na pleh obložen papirom za pečenje i ispeći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
Ohlađeni biskvit izvaditi iz pleha, prerezati na tri trake kao na slici, odvojiti sa papira za pečenje, poškropiti mlijekom, premazivati kremom i slagati tortu.
Ispečeni biskvit je dimenzija 30 x 42 cm.




Krema sa jajima i čokoladom:

4 veća jaja (veličina L)
450 ml mlijeka
3 žlice vrhom pune gustina ili brašna
150 g čokolade za kuhanje

250 g maslaca
U lonac za kuhanje ubaciti sve sastojke osim čokolade i maslaca zagrijavati miješajući pjenjačom, u zagrijano dodati natrganu čokoladu, miješati na vatri da se čokolada rastopi, pazeći da se na dnu krema ne počne grušati. Stalno miješajući kuhati kremu dok se lijepo ne zgusne. Ako nastanu grudice uspite kremu kroz veliku cjediljku (sito) pa bridom žlice stružite po dnu sita. Tako će krema proći kroz sito i u njoj neće biti grudica. Još je jednostavnije izblendati kremu štapnim mikserom ako ga imate.
Kremu ohladiti u hladnoj kupelji (staviti lonac u hladnu vodu) često miješajući da se ne uhvati korica kao na pudingu.
U mlaku kremu umiksati pjenasto umućeni maslac i kremom premazivati kore.


Krema sa pudingom:

8 dl mlijeka
2 vrećice praška za puding od čokolade
5 dkg čokolade
150 g šećera
4 ravne žlice brašna
250 g maslaca
Od mlijeka odvojimo oko 2 dcl i pomiješamo sa praškom za puding, brašnom i šećerom, a ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kada mlijeko zakuha, maknemo sa vatre, ulijemo smjesu sa pudingom, dodamo izlomljenu čokoladu, miješamo da se čokolada rastopi i vratimo na vatru.
Kuhamo stalno miješajući pjenjačom pazeći da se na dnu ne uhvati korica. Krema mora biti gušća od pudinga. Ohladiti ju u hladnoj kupelji, u mlako umiksati pjenasto umućeni maslac i mazati na kore.

Za čokoladnu ocaklinu:


100 g čokolade za kuhanje i 6 žlica ulja rastopiti miješajući na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, pričekati da se ohladi da nije vruća, ali da još uvijek bude lijepo tekuća i izliti po vrhu torte, rasporediti špatulom, nožem ili žlicom i pustiti da se razlije preko rubova. Višak oko rubova uzimati sa špatulom ili obrnutom stranom žlice i nanositi od dna prema vrhu stranica i tako omazati glazurom tortu sa strane.
Ako je glazura prevruća, otopiti će kremu ispod sebe, pa nećete moći lijepo omazivati jer će se miješati sa kremom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...