ponedjeljak, 19. prosinca 2022.

Medenjaci, odmah mekani

    Ovi medenjaci su odmah mekani i spremni za jelo, što znači da ih možete raditi samo dan prije nego što vam trebaju. 😊

Vrlo ukusni, meki, sočni i jednostavni za pripremu.



Sastojci: 

  • 2 žutanjka (60 g)
  • pola jajeta (30 g) razbijte jaje, izmiješajte vilicom žumanjak i bjelanjak, pa vagnite potrebnu količinu
  • 300 g meda
  • 1 dl ulja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 2 vrhom pune žličice začina za medenjake (ja koristim "Kotany")

  • 550 g brašna (pola glatkog, pola oštrog) 
  • 20 g sode bikarbone

Priprema:

Jaja, med, ulje, šećer, vanilin šećer, mlijeko i začine izmiješajte u posudi, Ne treba mikser, miješa se lagano kuhačom ili pjenjačom, jer je smjesa tekuća.

Kada se sve povezalo u homogenu smjesu, dodati brašno prosijano sa sodom bikarbonom i rukom zamijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od posude.

Tijesto je mekano i podatno. Na površinu tijesta staviti plastičnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak nekoliko sati, a najbolje preko noći, pa sljedeći dan peći medenjake.

Nakon stajanja u hladnjaku rukom uzimati tijesto iz posude, dlanovima formirati kuglice, slagati na pleh obložen pek papirom. Malo ih više razmaknite  jer će se tokom pečenja raširiti.

Savjetujem vam da tijesto držite u hladnjaku, a uzimate si količinu koja vam je potrebna za jedan pleh, otprilike trećinu. Lakše je raditi s tijestom kada je hladno.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko desetak minuta. Moraju ostati mekani na dodir, slobodno na kratko otvorite pećnicu i probajte pritiskom prsta.

Iskusnijima ovo neće predstavljati problem, a one koji prvi puta rade ohrabrujem da uzmu malo tijesta iz hladnjaka, za otprilike dva medenjaka i stave peći, pa će po njima lako procijeniti potrebno vrijeme pečenja. 

Kada se upoznate s ovim tijestom, predlažem da radite medena srca kao ja. Pipljivo je, ali vrijedi truda. Pošto je tijesto meko, potrebno je dosta pobrašniti podlogu, a svako izrezano srce odvojiti  od podloge uz pomoć pobrašnjene špahtlice.

Manju količinu tijesta razvaljam na pobrašnjenoj podlozi, debljine pola centimetra, kalupićem u obliku srca izrezujem medenjake (kalupić obavezno svaki puta utisnem u brašno). 

Pečena srca spajam džemom od šljiva u koji dodam rastopljenu čokoladu i nakon par sati stajanja umačem ih u čokoladnu glazuru (čokolada za kuhanje + ulje)

I na kraju, najvažnije je da se medenjaci ne prepeku. Čim počnu tamniti vade se iz pećnice. 
Prepečeni medenjaci će biti tvrdi bez obzira na recept, a također im se okus izmijeni i izgube svoju prepoznatljivu aromu.

 


tijesto

ako radite okrugle medenjake, tijesto formirajte u  dugi valjak,
nožem podijelite na jednake dijelove težine 10 g
i dlanovima formirajte loptice koje stavite peći.
Tijekom pečenja loptice će se formirati kao na slici ispod.




kalupić za izrezivanje

pobrašnjenom špahtlicom podignuti izrezano tijesto s podloge



složiti oblike na pleh obložen pek papirom
 
pečeni medenjaci









medenjaci preliveni glazurom






Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...