17 studenoga 2025

Repa s mladim grahom i kranjskom kobasicom, na način moje mame


Ovako pripremljenu repu sam jela samo u maminoj kuhinji. Obično se na ovaj način priprema samo ukiseljena repa, ali moja mama je kuhala varivo i od "slatke" tj. svježe repe i svatko tko bi probao bio bi iznenađen kako je to jelo ukusno. 
    Radi se kao i sva starinska domaća jela, bez točnih količina, pa ću napisati okvirne mjere, a vi prilagodite količine prema vašem ukusu. Repu treba oguliti i narezati na rezance. Ja koristim svoj mladi grah s vrta, ali može i suhi prethodno skuhani, mada je najukusnije kada se grah kuha zajedno sa ostalim sastojcima, a zadnja i najlošija opcija je kuhani grah iz konzerve.

Ova količina je za 4 osobe:

    U lonac uliti oko 2 litre vode, pa dodati:
2 pune šalice repe naribane na deblje rezance
2 pune šalice od 200 ml mladog graha, 
na sitne kockice nasjeckanu 1 glavicu luka,
 dva češnja češnjaka,
dvije domaće kobase (ili kranjske),
1 žličicu mljevene crvene paprike, 
1 žlicu soli
prstohvat papra.
Kuhati na laganoj vatri dok repa i grah ne budu dovoljno kuhani, pa pred sam kraj dodati 150 - 200 ml domaćeg pirea od rajčice ili dvije žlice koncentrata od rajčice i zapršku od brašna i svinjske masti.
Kada je jelo gotovo, kobasice izvaditi, narezati na kolutiće i vratiti natrag.
Sve repe se mogu pripremati na ovaj način.





Nema komentara:

Objavi komentar

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: