Ovako pripremljenu repu sam jela samo u maminoj kuhinji. Obično se na ovaj način priprema samo ukiseljena repa, ali moja mama je kuhala varivo i od "slatke" tj. svježe repe i svatko tko bi probao bio bi iznenađen kako je to jelo ukusno.
Radi se kao i sva starinska domaća jela, bez točnih količina, pa ću napisati okvirne mjere, a vi prilagodite količine prema vašem ukusu. Repu treba oguliti i narezati na rezance. Ja koristim svoj mladi grah s vrta, ali može i suhi prethodno skuhani, mada je najukusnije kada se grah kuha zajedno sa ostalim sastojcima, a zadnja i najlošija opcija je kuhani grah iz konzerve.
Ova količina je za 4 osobe:
U lonac uliti oko 2 litre vode, pa dodati:
2 pune šalice repe naribane na deblje rezance
2 pune šalice od 200 ml mladog graha,
na sitne kockice nasjeckanu 1 glavicu luka,
dva češnja češnjaka,
dvije domaće kobase (ili kranjske),
1 žličicu mljevene crvene paprike,
1 žlicu soli
prstohvat papra.
Kuhati na laganoj vatri dok repa i grah ne budu dovoljno kuhani, pa pred sam kraj dodati 150 - 200 ml domaćeg pirea od rajčice ili dvije žlice koncentrata od rajčice i zapršku od brašna i svinjske masti.
Kada je jelo gotovo, kobasice izvaditi, narezati na kolutiće i vratiti natrag.
Sve repe se mogu pripremati na ovaj način.
Nema komentara:
Objavi komentar
OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: