Zima u mom dvorištu
Nije mi bilo teško naviknuti se na dosadašnje ugodne temperature kojima je započela ova zima. U mom vrtu je cijelo vrijeme bilo lijepog divljeg radića, matovilca kojeg sam posijala početkom jeseni, broskve koju mi je donijela sestra sa Krka, a zimska salata je lijepo napredovala pod agrofolijom.
Današnji snijeg koji još obilato pada promijeniti će vrste namirnica u našim tanjurima. Sutra ću ubrati broskvu i raštiku za varivo, prije nego ju uništi smrzavica i višak listova staviti u zamrzivač.
Zatim slijedi uživancija na snijegu. Sada ga ima već oko 15 cm. Danas smo kćerka i ja izašle na kratko van, ali je snijeg jako padao i bio premokar da bismo bilo što drugo radile osim skrivale lica od jakog vjetra i krupnih, mokrih pahulja.
Kad smo ušle u kuću, ugrijale smo promrzle ruke, kape, rukavice i jakne potrpale na vruće radijatore i bacile se na posao. Kćerka je poželjela "biskvit iz mikrovalne", a to je gotovo za čas, pa nisam imala ništa protiv. Taj je biskvit jako mekan, lagan i prozračan, neki bi rekli "kao spužvica".
ŠARENI BISKVIT IZ
MIKROVALNE PEĆNICE
mjereno običnim
žlicama za juhu
Suhi sastojci:
4 žlice vrhom pune (80
g) glatkog brašna
pola paketića praška
za pecivo
4 žlice ravne (40 g)
šećera – nije dovoljno sladak onima koji vole slatko
naknadno: 3 žlice
ravne kakaa
Mokri sastojci:
3 žlice tekućeg
jogurta (ili mlijeka)
3 žlice ulja
1 jaje
naknadno: 1 dl vruće
vode
Zdjelu za kolač se
može namazati masnoćom (uljem, maslacem...) i posuti brašnom. Na
dno se može staviti krug od pek papira da pečeni kolač lakše
ispadne van.
U jednu posudu staviti
sve suhe sastojke osim kakaa, pa izmiješati pjenjačom, vilicom ili
kuhačom.
U drugu posudu staviti
sve mokre sastojke osim vruće vode, pa izmiješati pjenjačom (može
i mikserom, ali nije potrebno).
Izliti tekuće sastojke
u suhe i sve dobro promiješati pjenjačom dok ne nestanu grudice.
Uliti vruću vodu
(treba ju grijati dok ne proključa i ostaviti 10 sekundi da se
smiri, pa onda uliti u biskvit.
Dvije trećine smjese
izliti u zdjelu za pečenje. U ostatak staviti kakao i dobro
promiješati da ne ostanu grudice, pa izliti u zdjelu (prošarati po
žutoj smjesi).
Staviti u mikrovalnu,
na najjače oko 6 -7 minuta. Ja pečem na 600 W-6 minuta ili na 800 W
-7 min.
Izvaditi da se malo
prohladi, tankim nožem odvojiti od ruba zdjele, okrenuti na tacnu,
ohlađeno posuti šećerom u prahu, preliti glazurom...
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: