26 travnja 2025

Nadin kutak 28 - Čudesan svijet BOSILJKA, sorte i recepti



    🌿Bosiljak je široko poznata biljka. Koristi se u kuhinjama širom svijeta, a naročito u mediteranskoj. Njegov svjež miris i ukus čine ga savršenim dodatkom jelima poput tjestenine, salata, pizza i umaka. Bez njega, ne bi bilo klasičnog pesto umaka ili savršene caprese salate!
    🍃Osim kulinarske upotrebe, vrlo su poznata i njegova ljekovita svojstva; koristi se u tradicionalnoj medicini za smanjenje stresa i jačanje imunološkog sistema.        Pomaže kod probavnih smetnji, prehlade i stresa. Njegovo eterično ulje ima protuupalna i antibakterijska svojstva.
    🌿Također, može se koristiti i kao prirodni repelent. Njegov miris može odbiti mnoge nepoželjne insekte, pa je odličan dodatak svakom povrtnjaku, a različiti varijeteti ove biljke su pravi ukras u cvjetnjacima, začinskim gredicama, balkonskim žardinjerama.
    
🍃Iznenadilo me kada sam krenula u potragu za raznim sortama bosiljka. Pa to je pravo malo bogatsvo oblika, boja i mirisa! Postoje 62 dvije različite vrste.
    🌿Najpoznatiji su Genovese, (Ocimum basilicum) jačeg okusa i od njega radimo pesto Genovese, zatim talijanski ili slatki bosiljak većih listova i blažeg okusa, te tajlandski bosiljak, Ocimum basilicum var. thyrsiflora, najviše korišten u tajlandskoj kuhinji (slike ispod).






    Neke sorte imaju lišće veličine dlana (npr. Mamooth, Foglia di lattuga), a neke su kompaktnog rasta i tvore male grmiće 
sitnih listića (npr. Ocimum basilicum minimum, Piccolo).
    Također, boja lišća se kreće u rasponu od raznih nijansi zelene  do tamno crvenih nijansi (Red rubin, Osmin purple). 
    S veličinom listova, rastom i bojom biljke povezani su i miris i aroma. Tako se može naći i bosiljak s aromom limuna (citriodorum), cimeta (Cynnamonum) ili anisa (Licorice). 
    Raspon mogu proširiti i druge vrste bosiljka, kao što su Tulsi ili sveti bosiljak (O. sanctum) i afrički ili plavi bosiljak (O. kilimandscharicum).
    Limunski bosiljak (Ocimum basilicim citriodora) - osim za pesto, odličan uz ribu, piletinu, tikvice, u gin-tonicu, martiniju, čajevima, sorbetu, sladoledima, limunadi...


    Persian basil (perzijski bosiljak) posjeduje blagi okus citrusa i cimeta pa je ukusan u salsama, a isto kao i gornji sa slike, "Red rubin", je izvrstan dodatak salatama.

    Picolino ili Minimum je patuljastog rasta, ali je vrlo bogatog okusa. Aroma se ne gubi kuhanjem, pa se može koristiti u raznim umacima i jelima koja se duže kuhaju.

    Vrlo zanimljiv bosiljak "Pesto perpetuo", šarenih, dekorativnih listova. On ne cvate i stoga je uvijek spreman za pripremu pesta. Također ga odlikuje i malo bolja otpornost na hladnoću.


    Postoje i sterilni hibridi koji cvjetaju ali ne proizvode sjeme. Jedan od njih je i prekrasan "Wild Magic", trajni bosiljak čiji cvjetovi proizvode puno nektara za pčele.  
Cvjetovi se ne moraju uklanjati da bi biljci produžili vegetaciju. Naraste do 40-ak cm u visinu i svojim predivnim izgledom ukrašava svako mjesto gdje ga posadite, a vrlo je otporan na hladnoću.

 
    Od patuljastih vrsta je jako zanimljiv "Red ball". Također je sterilan može ga se pustiti da cvjeta koliko želi, listovi će i dalje biti jednako ukusni, a cvjetovi će biti na radost kukcima i oprašivačima u vrtu. Također, cvjetiće možete dodavati u salate.
Na slici je varijetet koji ima posebno velike listove: "Letuce leaf basil"

    Vjerojatno ste čuli za Tulsi, Hindusi tako nazivaju sveti bosiljak (Ocimum tenuiflorum) koji ima mnoge varijacije. 
Koristi se u ayurvedskoj medicini, u azijskoj kuhinji, za pripremu curry-a...



Recepti:

🍝 Klasični pesto od bosiljka

  • Svježi listovi bosiljka

  • Maslinovo ulje

  • Pinjoli

  • Parmezan

  • Češnjak
    Sastojke usitni u blenderu. Pesto koristi za tjestenine, bruschette ili kao umak za povrće.


🥗 Ljetna salata s bosiljkom

  • Rajčice, mozzarella, svježi bosiljak

  • Malo maslinovog ulja i balzamičnog octa
    Savršeno lagano i mirisno jelo za tople dane!


🍨 Sladoled od jagoda i bosiljka

Sastojci:

  • 300 g svježih jagoda

  • 10–12 listova svježeg bosiljka

  • 200 ml vrhnja za šlag

  • 200 ml kondenziranog mlijeka

  • 1 žlica limunovog soka

Priprema:

  1. Jagode i bosiljak usitni u blenderu.

  2. Umuti vrhnje u čvrsti šlag.

  3. Lagano umiješaj kondenzirano mlijeko, limunov sok i smjesu jagoda s bosiljkom.

  4. Ulij u posudu i zamrzni najmanje 4 sata.

Rezultat: osvježavajući, aromatični ljetni desert!


🌿 Tonik za lice od bosiljka

  • Šaka svježih listova bosiljka prokuhaj u vodi.

  • Kada se ohladi, procijedi i koristi kao prirodni tonik za umirivanje kože.


🍋 Osvježavajuća limunada s bosiljkom

  • Sok od limuna

  • Listići bosiljka

  • Med ili šećer po želji
    Sve izmiješaj i ohladi za savršen ljetni napitak.


🧴 Kupka od bosiljka

  • Šaku svježeg bosiljka stavi u vrećicu od gaze i ubaci u toplu kupku.
    Djeluje umirujuće na tijelo i duh!


🌿 Bosiljkovo ulje (aromatično ulje za jela)

  • Šaka svježeg bosiljka

  • 250 ml maslinovog ulja

Listove kratko blanširati, osušiti i smiksati s uljem. Procijedi kroz gazu.
Ulje čuvaj u hladnjaku – savršeno za salate, tjestenine i pizze!


💋 Domaći balzam za usne s bosiljkom

  • 1 žlica kokosovog ulja

  • 1 žlica pčelinjeg voska

  • 5-10 listova svježeg bosiljka

Otopi kokosovo ulje i vosak, dodaj sitno nasjeckani bosiljak, miješaj i ulij u malu posudicu. Hidrira usne i miriši predivno prirodno!

🌿 🌿 🌿

Broj komentara: 8:

  1. Pa ovo je prava mala škola o bosiljku! Užitak za čitanje, hvala Nado! kako su divni, sve bi ih odmah posadila da mogu
    Pozdrav od Gordane

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Nado, obozavam ih i kod mene pesto se pravi kontinuirano. Za sada imam 3 vrste i sada mi slijedi nabavka i drugih vrsta. Eto dala si mi zadatak. Hvala na svim
    Informacijama. Od tebe uvijek lijepe i detaljne informacije. Alma

    OdgovoriIzbriši
  3. Uvijek si prava riznica znanja i odličnih recepata. Inače obožavam bosiljak u kombinaciji sa paradajzom i mozzarelom. Dodam još i na sitno nasjeckanog luka, mrvu soli i maslinovog ulja. Mljac...Snježana

    OdgovoriIzbriši
  4. moram javiti da sam probala ovaj gore recept za kupku sa bosiljkom... ljudi kako je to dobro!!! Hvala Nado na ovom divnom tekstu

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantazija, bosiljak mi je omiljena biljka , ali ovoliko varijeteta ni u snu nisam pomislila.Wooow

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: