ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Išleri

Nakon par isprobanih recepata, čini mi se da ću ostati pri ovom. Keksići prema receptu iz knjige "Slastice u Hrvata", a krema kakva se radi za šubarice, bijelu pitu... Meni je to odličan spoj.
Išlere treba raditi dan prije konzumiranja, jer im je toliko potrebno da omekane. Jučer sam ih radila, a danas su predivno mekani.




  Tijesto:
200 g glatkog brašna (tip 550)
140 g maslaca  

70 g šećera u prahu  
1 žumanjak  
3 žlice kakaa 

Krema:
pola litre mlijeka
6 žlica glatkog brašna (vrhom punih)
250 g maslaca
250 g šećera
1 vanilin šećer 

Čokoladna glazura:
150 g čokolade za kuhanje
4 žlice ulja

U brašno pomiješano sa šećerom i kakaom rukama umrvim maslac sobne temperature, dodam žumanjak, pa umijesim glatko tijesto. Ostavim da umotano u foliju stoji pola sata u hladnjaku, pa ga izvadim, razvaljam na bogato pobrašnjenoj podlozi ili između dvije prozirne folije, pa kalupom vadim oblike. Pečem na pek papiru na 180°C oko 10 minuta maksimalno, ne smiju promijeniti boju u tamnije inače će izgubiti prhkost.
Ohlađene vadim iz pleha, špricom svaki drugi nadjenem kremom, poklopim drugim keksićem, pa stavim na hlađenje da se krema stegne. Priredim čokoladnu glazuru, pa umačem išlere s gornje strane, malo ocijedim i stavim na rešetku ili pek papir da se glazura ohladi i stvrdne. Ako nije dovoljan jedan sloj glazure, ponovim postupak umakanja u glazuru, dok sloj ne bude lijepo ravan. Ako mi ostane kreme, njome  ukrasim išlere odozgo.


Krema se kuha kao puding: 
Brašno, šećer i vanilin šećer pomiješam sa par žlica hladnog mlijeka u glatko da nema grudica. Ostatak mlijeka stavim zakuhati. Kada zakuha maknem sa vatre i nakon minute ulijevam mješavinu brašna i mlijeka i pjenjačom dobro miješam da ne nastanu grudice. Ako se to slučajno dogodi (netko pozvoni, dijete plače, muž zove na mobitel... :)   ) uzmem veliku cjediljku za čaj i procijedim, tako uklonim grudice. Stavim kuhati uz stalno miješanje dok se lijepo ne zgusne.
Ako želim brzo ohladiti kremu, odmah posudu s kremom (metalnu) stavim u hladnu vodu (obično napunim sudoper hladnom vodom) i miješam kremu dok se ne ohladi.
Ako puštam kremu da se sama ohladi, onda ju po površini pokrijem prozirnom folijom (da se ne napravi korica), stavim na nako hladnije mjesto i pustim da se hladi koliko je potrebno. U ohlađenu kremu umiksam pjenasto izmiksani maslac.

Glazura:
Čokoladu natrgati na kockice, dodati ulje, pa otopiti na sasvim laganoj vatri pomalo miješajući. Kad se otopi, maknuti sa vatre i miješati da se poveže u glatku i sjajnu masu. Malo ohladiti, pa umakati išlere. (može se otapati u parnoj kupelji, u toploj pećnici, u mikrovalki, na vrućem radijatoru...)
Ja sam ovaj put na čokoladnu glazuru stavila i crte od bijele čokolade i ulja.



Čajni kolutići tete Kate

"Koestlin" još uvijek proizvodi iste čajne kolutiće, "Podravka" još uvijek radi istu miješanu marmeladu, pa mogu kad god poželim napraviti mirisom i okusom potpuno iste kolačiće koje je moja teta uvijek radila za Božić. Kad ih pomirišem, vratim se u djetinjstvo, ponovo sam mala djevojčica, sjedim za stolom u tetinoj sobi, a ovi skromni kolutići mi se tope u ustima... Nekad su mi oni bili draži i finiji od svih drugih blagdanskih kolača oko kojih su se trudile moja mama i teta, a sad mi samo posluže da lako vratim neke lijepe uspomene na moju tetu...




Čajni kolutići "Koestlin" (oni imaju najmanju rupu u sredini, pa ih je lakše puniti marmeladom)
miješana marmelada "Podravka"
trajno mlijeko
rum
kokos

Moja teta je radila ovako: Čajni kolutić  na dvije sekunde potopiti u toplo mlijeko pomiješano sa rumom, na njega nožem nanijeti marmeladu, uzeti drugi kolutić, potopiti ga u mlijeko i rum, spojiti sa prethodnim i odmah uvaljati u kokos.

Mogu se najprije slijepiti sa marmeladom i onda umočiti u mlijeko, lakše je i brže, ne znam zašto moja teta nije tako radila, meni je tako puno zgodnije.
Jedu se slijedeći dan kada "otpuste" tj. omekane. Drže se u zatvorenoj plastičnoj posudi ili plastičnoj vrečici da se ne osuše, jer postanu suhi i tvrdi.

Mogu se umjesto u mlijeko umakati u kuhanu kavu, neki ih umaču u razvodnjeni rum...
Mogu se umakati najprije u čokoladni umak kao za čupavce, pa onda u kokos, a umjesto marmelade može se napraviti krema u omjeru 1 dio otopljene čokolade, dva dijela maslaca, tri dijela šećera u prahu (maslac i šećer pjenasto izmiješati, dodati otopljenu čokoladu, pa kad se malo ohladi i stisne, mazati na kolutiće).
Neki za kremu kuhaju žumanjke i šećer na pari, pa dodaju čokoladu... ali, nećemo si sad komplicirati život, nije ovo reform torta.  :) 
S ovim kolutićima ima stvarno puno kombinacija.


subota, 29. prosinca 2012.

Orahnjača i makovnjača

Orahnjače i makovnjače moje mame izgledale su kao "iz žurnala". Precizno razvaljane, jednakim slojem file namazane, jednoliko ispečene, ma... divota!
Mom tati je to omiljeni kolač, posebice od oraha, pa ju zato uvijek radim po receptu koji je koristila moja mama. Čak ju i pečem u istom plehu. Ne mogu se oteti nostalgiji i uspomenama. A i ne želim.




Tijesto :
za dvije štruce koje se peku u tepsiji 20 x 30 cm

1 vrećica suhog kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna (glatko tip 550 ili namjensko za dizana tijesta)
8 dag maslaca ili ulja (moja je mama radila s margarinom, tad nismo znali koliko je štetan)
8 dag šećera
2 žutanjka (moraju biti sobne temperature)
sol
limunova korica (samo ako je domaći, nešpricani limun)
2,5 dl mlijeka


Nadjev za jednu štrucu:

20 dag mljevenih oraha ili 15 dag mljevenog maka
15 dag šećera
1 vanilin-šećer
5 dag – grožđica
1 dl mlijeka za orahe, a za mak treba 1,5 dl
1 ravna čajna žličica cimeta
3 pune jušne žlice ruma


Tijesto:
Kad nekome pokazujem precizan postupak onda radim ovako:
Najprije iz hladnjaka izvadim jaja, odvojim žutanjke, bjelanjke vratim u hladnjak, a žutanjke ostavim da se ugriju na sobnoj (kuhinjskoj, jelte) temperaturi. Odvagnem potrebnu količinu maslaca, pa i njega ostavim na sobnoj temperaturi da omekša.
Brašno vagnem i stavim u veliku posudu gdje ću kasnije mijesiti tijesto. Mlijeko odmjerim u nekoj drugoj posudi. Šećer odmjerim u trećoj.
Nakon toga napravim kvas (bez obzira što na suhom kvascu piše da se može umiješati direktno u tijesto, ovo je najbolji način da se provjeri jeli kvasac ispravan, jer ako se ne digne, neću baciti sastojke za cijeli kolač).
Od količine brašna uzmem oko 4 žlice (nije bitno - može i 5, može i 3...), od šećera 1 žlicu, a od mlijeka oko polovicu količine. Sve to ovlaš promiješam u manjoj plastičnoj ili metalnoj posudici, pokrijem krpom i stavim u mlaku, odškrinutu pećnicu (50°C) ili na radijator ako nije baš jako vruć jer bi se kvas u protivnom skuhao.
Žumanjke i ostatak šećera tučem oko pola minute pjenjačom da se sjedine, pa umiješam ostatak mlakog mlijeka, omekšali maslac ili ulje, sol i struganu limunovu koricu.
Kad je kvas na toplom udvostručio volumen, uspem ga u posudu sa brašnom, ovlaš promiješam kuhačom da se kvas i brašno malo izmiješaju, dodam smjesu žutanjaka, šećera, mlijeka... i rukom zamijesim tijesto dok ne postane glatko. To se može raditi i mikserom, sa spiralnim nastavcima. Nastavke treba nauljiti da se tijesto ne bi podizalo do samih utora za metlice. Tijesto bi trebalo tako mijesiti oko 15 minuta, ali za to treba imati jaki mikser. (Tako sam radila dok nisam imala pekač kruha. Sada samo sve sastojke ubacim u pekač, on mijesi tijesto 15 minuta i diže ga 1 sat.)

Naše bake su tijesto tukle ručno uz pomoć kuhače i to je dosta naporno: zdjela se stavi na krilo, obuhvati jednom rukom, a u drugu ruku se uzme kuhača okrenuta prema sebi i kuhačom se od dna zdjele nabada tijesto i podiže prema gore, tako da se tijesto napuni zrakom. Nakon toga obično tri dana boli ruka.
Umjesto toga može i ovako, ali to dugo traje: tijesto izmijesiti, pa ostaviti da se udvostruči na toplom, pa tako nekoliko puta. To traje obično pola dana.

Uglavnom, kad je tijesto gotovo za filanje, istresem na dobro pobrašnjenu veliku platnenu krpu (staru čistu plahtu ili stolnjak nekoliko puta presavinem, jer bi se samo jedan sloj klizao po stolu prilikom rada). Malo još rukama promijesim, pa oblikujem dvije kugle. Jednu po jednu valjkom razvaljam na dužinu tepsije, da tijesto ne bude tanje od 1 cm. Tada nježno uz pomoć žlice, na prvo tijesto ravnomjerno nanesem nadjev, pa ga uz pomoć krpe zarolam u štrucu, te brzim pokretom prenesem u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju da se štruca pod vlastitom težinom ne izdeformira. Maslacem namažem dio štruce gdje će se dodirivati sa drugom, pa sve ponovim sa drugim dijelom tijesta.
Pećnicu ukljućim na 50°C, pa stavim kolač u pećnicu da se kolač još 15-20 minuta diže.
Kada se dignuo do ruba tepsije, povećam temperaturu na 200°C, pokrijem kolač pek papirom da se nebi prebrzo zapekao odozgo, stavim na dno pećnice metalnu pliticu sa vrućom vodom (para pomaže dizanju i rahlosti tijesta) i pečem dok ne dobije lijepu smeđu boju. Tada je i odozdo dovoljno pečen. Čačkalicu zabodem u najdeblji dio kolača, odmah izvadim, pa ako na njoj nema tragova sirovog tijesta, kolač je pečen.
To se može više puta provjeriti, ali uvijek sa novom, suhom čačkalicom. Kolač ostavim u iskljućenoj pećnici sa širom otvorenim vratima. Kada se ohladi do mlakog, posipam ga šećerom u prahu i tad se već može rezati i jesti. Najljepše se reže kada je potpuno hladan.

Moja mama je pečeni kolač zajedno sa tepsijom, naopačke okretala na dasku ili ravnu površinu da se nebi gornja korica odvajala od file što se zna dogoditi ako prevrući kolač izvadimo iz pećnice. Ja sam ovaj puta tako napravila i nakratko podigla tepsiju da bih mogla slikati koricu cijelog kolača.

Nadjev:
Mljevene orahe ili mak izmiješam sa šećerima, opranim i očišćenim grožđicama, cimetom i rumom. Sve prelijem kipućim mlijekom, dobro izmiješam i ostavim da se ohladi.




Ovako tijesto izgleda kada se za njega pobrine pekač kruha. Tada sam radila osinje gnijezdo, također dizano tijesto, od 1 kg brašna: 

nakon 1 sat dizanja:


dignuto tijesto istreseno iz pekača:

nedjelja, 23. prosinca 2012.

Blagdanski kolači (božićni, uskrsni...)





Reform kocke (recept), Šubarice (recept slijedi), Mađarica (recept) , Polumjeseci (recept), Mekani medenjaci recept slijedi), Krešenti (recept).

Rezala sam ih na brzinu, samo radi slikanja, inače ih držim u jednom komadu, pa režem prema potrebi, da se nebi sušili. Isprike na šlampavosti, ali jako  mi se žurilo.

četvrtak, 20. prosinca 2012.

Zimska salata na balkonu

Dok nije pao ovaj zadnji, debeli sloj snijega, imali smo stalno na vrtu lijepu salatu. Niske temperature su smrzle još poneku glavicu koja je preostala, ali sam ja prije nekih mjesec dana desetak glavica raznih vrsta prenijela u posude na balkon. 
Pokrila sam je sa par slojeva agrofolije. Lijepo raste, a ja prema potrebi otrgnem okolne listove koliko mi je potrebno, a ostatak ostavim da raste dalje. 
Mi trošimo puno salate i to mi nije dovoljno za naše potrebe, ali zato uvijek imam onoliko koliko je potrebno za mali, dječji trbuščić.
Slijedeće zime treba povećati "proizvodnju". :)




Božićna pšenica

Kad bi nam barem sve što je dobro napredovalo kao što lijepo u toplini našeg stana, pred prozorom napreduju ove nježne vlati pšenice.
U jednu posudu sam posijala ja, a u drugu kćerka, pa ćemo ju pokloniti baki. 
Stavile smo štapić od ražnjica u sredinu, pa svako jutro zabilježimo koliko je pšenica narasla. Djeci je to zanimljivo promatrati. Postavile smo ispod posudu sa vodom, da pšenica ima dovoljno vlažan zrak.





Pravi zimski, doMAći ručak

Pečene krvavice sa restanim krumpirom i pirjanim kiselim zeljem.


Kada sam živjela s roditeljima, to nam je bio uobičajeni zimski ručak i često nam ga je mama pripremala. Sada rijetko imam priliku jesti domaće krvavice. 
Nakon napornog  kolinja, iscrpljujuće obrade mesa, topljenja masti, kobasica, među kojima i krvavica koje je moja mama radila najbolje na svijetu (sa ječmenom kašom), ovakav ručak je došao kao dostatna nagrada za sav uloženi trud. Toga se prisjetim svaki puta kad i ja, kao nekad moja mama, iznesem ovakav ručak na stol.

utorak, 18. prosinca 2012.

Prijedlog za božićne kolače: Pita Mađarica




Na slici je šnita rezana slijedeći dan, pa su kore još uvijek mrvičaste, mada je kolač sasvim omekanio. Tek nakon 2-3 dana kore i krema se povežu i onda je presjek u lijepim slojevima.

Probala sam par recepata, ali nabolji mi je ovaj, pa ga radim već petnaestak godina uzastopce.  Mjere sam prilagodila svojim potrebama, a kad mi treba manja količina, radim polovicu smjese. Pogledajte veličinu pleha i znati ćete koja vam količina treba. Ova kockica na slici je visine 4 cm.


Kore:
450 g brašna (pola oštro, pola glatko)
1 paketić praška ze pecivo
150 g maslaca
2 manja jaja
120 g šećera
4 velike žlice kiselog vrhnja (oko pola čašice)

Krema:
750 ml mlijeka (7,5 litre)
90 g oštrog brašna
200 g šećera
220 g maslaca
30 g čokolade za kuhanje

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
6 žlica ulja

Kore:
Brašno i prašak za pecivo prosijem dva, tri puta kroz veliku cjediljku za čaj, pa umiješam šećer.
Maslac, ako je hladan, naribam ribežom za jabuke direktno u brašno ili narežem nožem tanke komadiće, pa ga dobro prstima utarem u brašno dok sve ne pstane rastresito i sipko. 
U to dodam jaja razmućena sa kiselim vrhnjem, pa umijesim glatko tijesto.
Podijelim ga na 4 jednaka dijela (uz pomoć vage), svaki umotam u prozirnu foliju ili vrećicu i stavim na pola sata u hladnjak.
Vadim jedan po jedan, malo ga promijesim da postane podatan, pa ga oblikujem u kockasti oblik.
Na dobro pobrašnjenoj površini valjkom razvaljam tijesto jako tanko (oko 2 mm) u veličinu 32x30 cm (takav mi je pleh).
Tijesto namotam na valjak, pa ga prenesem na pobrašnjenu poleđinu pleha (ako postoji višak tijesta koji prelazi preko rubova, odmah ga nožem odrežem, jer bi kasnije bilo teže baratati sa korom) i pečem u zagrijanoj pećnici na 180°C dok na rubovima ne uhvati malo boje (kore moraju ostati svijetle), obično najviše oko 5 minuta.
Dok se jedna kora peče, pripremim drugu, izvadim pečenu koru, pustim da samo sklizne na stol, ali jako pažljivo jer je topla kora jako mekana i krhka. 
Ponovo pobrašnim pleh i prenesem uz pomoć valjka slijedeću koru i tako redom. 

Krema:
Radi se kao puding.
Kremu radim obično dok mi se tijesto za kore hladi u hladnjaku.
Odmjerim količinu mlijeka, pa oduzmem oko 2 dcl i pomiješam sa brašnom i šećerom u glatku masu. 
Ostatak mlijeka stavim kuhati pa kad zakuha, maknem sa vatre u pjenjačom umiješam smjesu brašna, šećera i mlijeka. Vratim na vatru, ubacim čokoladu i miješajući kuham na srednje jakoj vatri dok se lijepo ne zgusne, otprilike 10 minuta. Umiješam komadić maslaca da se ne hvata korica dok se krema hladi, pa lonac s kremom prebacim u sudoper napunjen hladnom vodom. U toj hladnoj kupelji miješam kremu dok se ne ohladi do mlakog.
Maslac pjenasto dobro izmiksam, pa ga umiksam u mlaku kremu. Tad se krema već može mazati na kore.
Podijelim kremu na tri jednaka dijela (uzmem tri jednake posudice ili tanjura i uz pomoć vage vegnem tri jednake količine). 
Pažljivo namažem kremu da bude jednake debljine na kori, pa kad stavim na vrh zadnju koru, pokrijem tacnom i opteretim teretom (oko3 kg nečega: pakovanje brašna, šećera, soli, knjige...) i stavim u hladniju sobu.
Drugi dan obrežem "okrajce" i to u slast pojedemo. Tad je već savršeno mekana. Pitu pokrijem vrećicom ili alu folijom, pa spremim u hladniju prostoriju. Glazuru od čokolade napravim obićno dan prije nego što će pita biti poslužena, da mi se ne ošteti kad baratam oko kolača koji se pridružuju Mađarici.

Glazura: 
Čokoladu i ulje rastopim na laganoj vatri ili mikrovalki (ne smije zakuhati, već se samo rastopiti) i vruće prelijem na kolač. Dugim nožem poravnam površinu i lupkam odozdola rukom po tacni da se glazura izravna. 
Ohladim, pa režem dugim, tankim nožem kojeg obrišem prije svakog reza.

 


 

ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Prijedlog za blagdanske kolače: Trobojne kokos kocke, Non plus ultra, Polumjeseci ili štangice od oraha


na slici su s lijeva na desno: trobojne kokos kocke, non plus ultra i polumjeseci sa orasima


 Trobojne kokos kocke


Jednostavne za napraviti, jako sočne.

Biskvit:

4 jaja

12 žlica šećera

1 dl ulja

1 dl mlijeka

12 žlica brašna tip 550 pomiješanih sa 1 praškom za pecivo

2 žlice kakaa


Krema:

pola litre mlijeka

3 žlice brašna tip 550

100 g kokosa

10 žlica šećera


Mekana čokoladna glazura:

100 g čokolade za kuhanje

3 žlice šećera

5 žlica mlijeka

1 žlica maslaca



Jaja i šećer miksam oko 4 minute, miksajući dodajem  redom ostale sastojke. Podijelim smjesu na pola, pa u jednu polovicu dodam kakao.

Kakao smjesu izlijem u namašten i mrvicama ili brašnom posut pleh (20 x 30), pa stavm peći u vruću pećnicu na 180°C oko najviše 15 minuta, da se ne prepeče.

Za to vrijeme napravim kremu kao što se radi puding. Od mlijeka oduzmem par žlica koliko je potrebno da se pomiješa u glatku masu sa šećerom i brašnom, pa kad mlijeko zakuha, maknem sa vatre i miješajući ulijem smjesu brašna i šećera. Vratim natrag na vatru i kuham miješajući još par minuta da se brašno skuha. Ubacim kokos i krema je gotova. 

Kremu prelijem preko biskvita, poravnam, pa prelijem drugu polovicu biskvita. Pečem do kraja dok ne bude posve pečeno. Čačkalica ubodena u sredinu kolača kad ju izvadim moa biti suha, a ne ljepljiva od ostataka kolača.

Na ohlađeni kolač prelijem čokoladnu glazuru (sve stavim zajedno u posudicu, rastopim na najlaganijoj vatri ili mikrovalki (ne smije kuhati) i čim se poveže prelijem preko kolača) i posipam kokosom.


Non plus ultra

Recept iz stare zbirke recepata "Kuharica bolnice Crvenog križa" iz 1916. god.Mekani, prhki, nježni, starinski keksići. 

Prhko tijesto:

280 g brašna tip 550

250 g maslaca

3 žumanjka

40 g šećera

1 vanilin šećer


Nadjev:

3 bjelanjka

280 g šećera u prahu


marmelada za spajanje kolačića


Tijesto:

Maslac omekšam na sobnoj temperaturi. Ako koristim još hladan maslac, onda ga direktno iznad brašna nožem režem na male ploškice ili naribam na ribež (otvori za ribanje jabuka za štrudlu). Maslac zajedno sa brašnom drobim rukama, tako da se maslac dobro umrvi u brašno. Dodam malo razmućene žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa umijesim glatko tijesto koje stavim u prozirnu foliju ili plastičnu vrećicu i stavim u hladnjak na pola sata.

Nakon toga razvaljam tijesto na pobrašnjenoj podlozi i izrezujem oblike prema želji.Ja izrezujem najmanjom čašicom za rakiju koju svaki put "umočim" u brašno da se tijesto ne zalijepi za čašicu. Kružiće stavim na pek papir ili na namašćenu i brašnom posutu tepsiju. Na njih naštrcam nadjev i pečem na 160°C ne predugo, jer trebaju ostati svijetli.


Nadjev:

Bjelanjke istučem u čvrsti snijeg, dodam šećer i miksam još tako dugo dok smjesa ne postane glatka, sjajna i čvrsta

Neki kažu da smjesu od bjelanjaka još treba tući na pari da se nebi kasnije puslice odljepljivale od keksa, ali ja to ne radim. Mnogi imaju problema sa otpadanjem puslica, ali nije to tragedija koja se nebi dala spasiti. I meni se to jednom dogodilo.

Mislim da je presudna temperatura pečenja. Ako se peku na prejakoj vatri, puslice će se prenaglo napuhnuti, stvoriti će se šupljina u njima i neće se imati čime držati za keks. Zato ih ja pečem na 160 i tada mi ne otpadaju. 

Ako bi vam otpadali, napravite kremu iz mog recepta za bijelu pitu, pa stavite na keksiće i na to nalijepite puslice, ali tada nemojte lijepiti dva i dva keksića. Ja sam se jednom snašla na taj način i nastao je novi kolačić koji je fantastičnog okusa.


Polumjeseci ili ploške sa orasima

I to će jednom postati starinski kolač, ako već nije. Ja ga poznajem već 20 godina. Moram napomenuti da je najbolji od preprženih lješnjaka.


Biskvitna podloga: 

150 g maslaca

150 g šećera

150 g mljevenih oraha ili poprženih lješnjaka

70 g brašna pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo

snijeg od 4 bjelanjka


Maslac i šečer pjenasto izmiksam, dodam orahe i brašno sa praškom za pecivo, pa lagano umiješam snijeg od bjelanjaka.

Pečem na 180°C, u namašćenom i mrvicama posutom plehu ( 30 x 30) i na pečeno prelijem preljev od žutanjaka.


Preljev od žutanjaka:

4 žutanjka

150 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

Žutanjke pjenasto umutim sa šećerima dok ne posvijetle i ne udvostruće volumen. Prelijem po tijestu i ispečem do kraja. Preljev ne smije posmeđiti već se samo osušiti i tad kolač izvadim van. Još topli kolač premažem kremom.


Krema:

1 dl mlijeka

100 g oraha

100 g maslaca

100 g šećera

100 g čokolade

i još malo mljevenih oraha za posipanje

Mlijeko i šećer zakuham, u vruće dodam orahe, čokoladu i maslac. Premažem kolač i pospem orasima.

Ohlađeni kolač izrezujem oblikom za polumjesece, a naravno može se rezati i na ploške, kocke, rombove, trokute...




nedjelja, 16. prosinca 2012.

Prijedlog za božićne kolače: Krešenti, Reform kocke, Orah kocke

 na slici su redom s lijeva na desno: krešenti, reform kocke, orah kocke

Krešenti

To je jedan stvarno prefini starinski kolač, a u zadnjih nekoliko godina je stekao veliku popularnost.

Tijesto:   
200 g masti (ili maslaca) 150 g šećera
2 vanilin šećera

1 jaje i 2 žutanjka
sasvim malo soli
 
350 g mekog brašna pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo
2 žlice ruma (ako se želi jači okus ruma, staviti koju žlicu više)
   

Za umakanje kuglica:
 2 bjelanjka
 150 g mljevenih badema ili oraha (ja radim sa poprženim mljevenim lješnjacima)


Krema:
100 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
malo ruma


Malo promiksati mast, pa dodati šećer i redom sve ostale sastojke. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku, pokriveno najlonom u zdjeli, najmanje 1 sat (najbolje preko noći). Nakon toga rukom otkidati komadiće tijesta i formirati kuglice veličine trešnje. Nije dobro raditi prevelike, jer onda tijesto prevladava nad kremom.
Kuglicu po kuglicu ubaciti u bjelanjak (ne treba ga mutiti), vilicom izvaditi, pa ubaciti u mljevene bademe, lješnjake ili orahe. Staviti na papir za pečenje i peći na 180° najviše 20 min, ovisno koliko su veliki. Ja ih pečem najviše 10 minuta. Otvorim pećnicu, pa pokušam keksić uzeti rukom. Ako je mekan da ga ne mogu primiti, pečem još sve dok nije mekan pod prstima.
Čokoladu za kuhanje rastopiti (na pari ili u mikrovalnoj), dodati maslac (ja nekad stavim i malo mljevenih lješnjaka, oraha..., ne puno jer krema nebi bila ljepljiva). Obavezno dodam i rum. Kad se krema malo prohladi i stisne, lijepim po dvije kuglice. Spremim ih u plastičnu kutiju sa poklopcem.

U recept sam dodala prašak za pecivo, jer mi je tijesto bilo nedovoljno prhko kad sam ih prvi puta radila. Sa praškom za pecivo kuglice ne zadržavaju oblik, već se na površini nepravilno raspucaju, ali su zato tako meke da se tope u ustima.

Reform kocke

Tko ih nije probao, ne zna što je propustio. Zapravo je to reform torta u malom. Tijesto se topi u ustima, a nema kreme koja bi bolje sjela u ovaj kolač.

Tijesto:
6 bjelanjaka
250 g šećera
1 vanilin šećer
250 g mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
3 žlice oštrog brašna

Krema:
6 žumanjaka
180 g šećera u prahu
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje

kolač posipati sa mljevenim orasima, lješnjacima ili bademima

Tijesto: Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šečer i vanilin šećer, pa još miksati oko minute dok ne nastane sjajna glatka smjesa. Mljevene orahe, lješnjake ili bademe pomiješati sa brašnom i lagano kuhačom umiješati u smjesu. Razdijeliti smjesu na tri dijela.
Namazati tri puta na papir za pečenje (20 x 32 cm), staviti na okrenutu tepsiju, pa jednu po jednu staviti peći na 160°C samo toliko dok rubovi ne promijene boju, oko 10 minuta. Sa ohlađenih kora skinuti papir, kremu podijeliti na 3 dijela, premazati svaku koru i na vrh kolača. Odozgo posipati.

Krema: Žumanjke i šećer miksati oko 4 minute dok ne postane svijetla, pjenasta, duplo veća masa. Miješati pjenjačom na pari dok se ne zagrije, pa dodati čokoladu. Miješati dok se čokolada ne stopi sa kremom i lijepo zgusne, pa dodati malo maslaca da se kod hlađenja ne napravi korica.
Maslac pjenasto umutiti mikserom, pa umiksati u mlaku kremu.

Orah kocke
Odlične su i sa lješnjacima.


Biskvit:

6 žumanjaka
2 jaja
8 žlica šećera
2 žlice ulja
8 žlica brašna

Nadjev od oraha:

250 g dag mljevenih oraha
3 žlice šećera 3 žlice marmelade po izboru 1 dcl vrućeg mlijeka

Nadjev od bjelanjaka:

6 bjelanjaka
8 žlica šećera 2 žlice ulja 8 žlica brašna 1 žličica praška za pecivo

Žumanjke, jaja i šećer pjenasto umiksati da udvostruče volumen, pa umiksati redom ostale sastojke. Izliti u namašćen i mrvicama ili brašnom posuti pleh (30 x 30), pa peći na u vrućoj pećnici na 180°C oko 15 minuta dok bude polupečeno. 

Ja sam ove na slici malo prerano izvadila iz pećnice, dok još biskvit nije bio dosta pečen, pa je zato biskvit sjeo i ispao tanak. Zato je bolje peći duže nego prekratko. 
Za to vrijeme napraviti prvi nadjev (izmiješati sve sastojke zajedno) i drugi nadjev (izmiksati snijeg, pa dodati šećer i miksati pola minute, pa pjenjačom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo).
Na biskvit namazati prvi i odmah drugi nadjev, pa vratiti u pećnicu da se peće dok odozgora ne dobije zlatnožutu boju.
Pečenje traje sve skupa od početka oko 30 minuta.
Neki kažu da im na vrhu kolača nešto fali, pa svatko prema želji može dodati glazuru. Ja ih volim ovakve, a i lijepo je imati i nešto bijele boje na pladnju sa kolačima.

Snjegović

Požurili smo prije nego nam kiša istopi snijeg, pa smo kod bake napravili jednog malog, zbunjenog snjegovića. Nusproizvod je bio jedan veliki, topli dječji osmijeh.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...