Procijenjeno vrijeme čitanja ovog članka je oko 5 minuta. Članak pruža upute o uzgoju limunske trave iz stabljika kupljenih u trgovini, uključujući korake poput odabira odgovarajućih stabljika, pripreme reznica, ukorjenjivanja u vodi, presađivanja u posude te savjete za njegu biljke tijekom različitih godišnjih doba. Također, članak sadrži recept za čaj od limunske trave.
🌱 🌿 🌱 🌿 🌱 🌿 🌱 🌿
Prije par dana sam prošla odjelom povrća u jednom supermarketu i vidjela da prodaju svježe listove limunske trave (lat. Cymbopogon citratus). To me potaklo da vas nagovorim da ju probate uzgojiti kao što sam i ja.
Inače jako volim tu biljčicu jer predivno miriši, jednostavno se uzgaja, a još jednostavnije razmnožava. Ljekovita je i od nje se radi čaj, sok, esencijalno ulje, a koristi se puno i u kulinarstvu. Ja ju koristim najviše za čaj.
Može se uzgojiti i iz sjemena (već duže vrijeme se može nabaviti u redovnoj prodaji u poljapotekama), ali možete napraviti kao ja prije par godina, kada sam u supermarketu kupila pakiranje od nekoliko stabljika i od njih dobila nove biljke. Naravno, u rasadnicima se mogu kupiti već gotove biljke u teglama, ali ovako je puno zabavnije i jeftinije, a vrlo je jednostavno.
Evo nekih od pakiranja sjemena kakvo se može naći u poljoapotekama:
Potrebno je da kupite stabljike koje su odrezane tik uz sami korijen. Na tom mjestu je prstenasto suženje kao što se vidi na fotografiji ispod. Iz tog dijela će izaći novo korijenje i mlade biljčice.
Ja sam donji dio odrezala na 3 cm i stavila u prozirnu čašu s vodom. Voda mora biti 1 cm niža od reznica i potrebno ju je mijenjati svakih par dana.
Čaša sa reznicama treba stajati na toplom i svjetlom mjestu jer će toplina potaknuti brži rast korijenja, a svjetlost će spriječiti da se mlade biljčice previše izduže. Najprije kreću rasti listovi iz sredine reza, na slici dole označeni žutim strelicama. Nakon 10-ak dana (ovisno o toplini okoline) trebali bi se pojaviti prvi korjenčići i postranični izboji, na slici označeni zelenim strelicama. Može se taj rok i odužiti, zato treba biti strpljiv.
reznice spremne za sadnju (foto: N. Radinić) |
Kada je korijenje dužine oko 2 cm, reznice se mogu posaditi u manju posudu pojedinačno ili u veću zajedno. Od jedne reznice će se razviti nekoliko novih biljaka, koje se po potrebi režu ili odvajaju od matične biljke i koriste za čaj i slično.
Biljke držim vani, na sunčanom mjestu. Jako dobro podnose sunce. Zalijevam kada se zemlja prosuši.
U jesen kada zahladi, prije mrazeva spremam ih u zatvoren prostor. Odrežem na 5 cm iznad zemlje, odrezani dio spremim u zamrzivač, a posudu sa biljkama čuvam u podrumu gdje je hladno ali nema opasnosti da će smrznuti. U proljeće ih vadim van i tada opet kreće ubrzani rast novih listova, tj. stabljika. Mogu prezimiti i na toplom, kao sobno cvijeće, ali kod mene nema dovoljno mjesta za sve jer je kuća zimi pod okupacijom presadnica povrća i cvijeća koje mora biti na toplom. Može se iz posude iščupati dvije-tri biljke sa korijenom, skratiti na desetak cm i držati do proljeća u čaši s vodom na sobnoj temperaturi. Listovi i korijen će i dalje rasti, a s dolaskom proljeća se korijen i listovi prikrate i posade u posudu sa zemljom.
☕☕recept za čaj sa stranice krenizdravo.dnevnik.hr
čaj od limunske trave se može koristiti za:
- opuštanje,
- održavanje zdravlja usne šupljine,
- smanjenje osjećaja boli,
- smanjenje nadutosti.
izrada čaja:
- Grubo nasjeckajte dvije stabljike limunske trave (srednje veličine).
- Prokuhajte 2 – 3 dcl vode te prelijte preko stapki limunske trave i nekoliko listića mente.
- Ostavite da odstoji 10-ak minuta, procijedite i po želji zasladite.
🌱 🌿 🌱 🌿 🌱 🌿 🌱 🌿
Ovo nisam znala i bas cu pokusati. Hvala vam na tako dobrom objasnjenju.
OdgovoriIzbrišiOvo cu bas probati! Hvala, draga Nado!
OdgovoriIzbrišiKrasno, draga Nada. Sedaj moram samo najti ta stebelca. Hvala ti
OdgovoriIzbriši