nedjelja, 22. srpnja 2012.

Jetrica (pileća ili druga) na saft



Na ovaj način sam ih počela raditi tek kada sam se udala, jer je muževa mama
samo tako radila, pa sam morala nastaviti i ja da bih udovoljila svojoj novoj obitelji.
Uskoro sam ih i ja zavoljela, ali samo kada su sa puuuuuno luka koji saftu daje
slatkasti okus i poništava karakterističan okus jetrica. 




Za jetrica na saft:


500 gr pilećih jetrica (obično su sa

srcem)

4 glavice crvenog luka (srednje veličine)

1 čajna žličica mljevene crvene paprike
1 čajna žličica soli
malo papra (po želji i ukusu)
1 jušna žlica brašna

Za palentu:

400 gr kukuruznog griza za palentu ili
instant palente
7 dcl vode
1 jušna žlica masnoće (mast, maslac, ulje...)
1 čajna žličica soli

1. Jetrica očistite od žilica, a srca od suvišne masnoće i sve narežite na malene komadiće.
Ako su komadići sitniji jetrica ce izgubiti svoj karakterističan okus (a neki ga baš ne
vole, kao npr. ja)
2. Stavite vodu za palentu da zakipi, posolite, dodajte masnoću, pa kuhajte prema uputi
na ambalaži. Dok kuhate palentu, nastavite sa pripremanjem jetrica.
3. Luk narežite na sitne kockice, pa ga stavite dinstati na masnoću, poklopite, te
povremeno promiješajte sve dok ne poprimi staklasti izgled i potpuno ne omekani.
4. Dodajte jetrica i dinstajte povremeno miješajući sve dok sa svih strana ne izgube
"sirovu" crvenu boju i dok potpuno ne ishlapi sva voda koju su pustila.
5. Dodajte mljevenu papriku, sol i papar, par puta promiješajte da se paprika samo kratko
poprži, te nalijte 4 dcl vode. Kuhajte povremeno miješajući još oko 10 minuta.
6. U šalici vilicom izmiješajte brašno i pola dcl vode dok ne nestanu sve grudice, dodajte
preostalu vodu i uspite u jetrica, pa opet sve zajedno kuhajte još oko 5 minuta da se
brašno skuha, te da saft poprimi svoju gustoću. Probajte da li vam je dovoljno slano, te
korigirajte okus prema želji.
7. Sada vam je već i palenta gotova (osim ako niste kuhali "instant palentu"), pa je vrijeme
da servirate jelo na tanjur i uživate u svom trudu.

Broj komentara: 18:

  1. Super recept, već nekoliko puta isproban. Hvala!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja isto tako dinstam jetrica. Mamin recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno!! Prvi put sam pravila sama, imala sam manje jetrica, ali sam luka dosta stavila, tako da mi je saft ispao fin kremast i gust. Ponovit cu sigurno, sve pohvale :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Probao danas i odlicno je ��
    Jedino sam na kraju dodao zlicicu senfa(sebi za gust��)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako
    fino,zdravo ijeftino
    Acibulj

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja jetrica radim na drugaciji nacin, ali otkad sam probala ovaj recept vise se ne vracam svom! Svi ukucani obozavaju ovo jelo, cak i brat koji uopce ne voli jetrica!
    Odlicno i ukusno...hvala!

    OdgovoriIzbriši
  7. Upravo se krčka i jedva čekamo... njam :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nije li jos bolje kad se u jetrica doda malo kvasine i cesnjaka ?

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam probala stavljati kvasinu, mislim da mi ne bi bilo ukusno jer je ovo jelo meni fino baš zbog te slatkoće koju ostavi luk, ali hvala Vam na prijedlogu, možda će nekima biti fino.
    Protiv češnjaka nisam, u drugom receptu kojeg sam napisala su jetrica samo sa češnjakom, a ovaj je samo sa lukom, pa svatko može birati po svojoj želji.
    Hvala Vam na komentaru i lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  10. Super jetrica a i palenta malo za promjenu

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja sam dodala malo cesnjaka i preee ukusno je

    OdgovoriIzbriši
  12. upravo ih pravim prvi put za veceru😋 nisam ih jela valjda od djetinjstva.. i bas se veselim 😊

    OdgovoriIzbriši
  13. Namočim jetrica u hladnom mlijeku i naribanom češnjaku 30 min.,dodam manje luka,a jetrica prerežem na pola,sutra ću isprobati vaš recept za ručak.😊

    OdgovoriIzbriši
  14. puno puta sam ih radio sa raznim prilozima mogu reči jetrica su svršenstvo preporučujem vam svima ,,hvala na divnom jednostavnom receptu

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...