utorak, 18. prosinca 2012.

Pita Mađarica




Na slici je šnita rezana slijedeći dan, pa su kore još uvijek mrvičaste, mada je kolač sasvim omekanio. Tek nakon 2-3 dana kore i krema se povežu i onda je presjek u lijepim slojevima.

Probala sam par recepata, ali nabolji mi je ovaj, pa ga radim već petnaestak godina uzastopce.  Mjere sam prilagodila svojim potrebama, a kad mi treba manja količina, radim polovicu smjese. Pogledajte veličinu pleha i znati ćete koja vam količina treba. Ova kockica na slici je visine 4 cm.


Kore:
450 g brašna (pola oštro, pola glatko)
1 paketić praška ze pecivo
150 g maslaca
2 manja jaja
120 g šećera
4 velike žlice kiselog vrhnja (oko pola čašice)

Krema:
750 ml mlijeka (7,5 dcl)
90 g oštrog brašna
1,5 žlica kakaa u prahu
200 g šećera
220 g maslaca
30 g čokolade za kuhanje

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
6 žlica ulja

Kore:
Brašno i prašak za pecivo prosijem dva, tri puta kroz veliku cjediljku za čaj, pa umiješam šećer.
Maslac, ako je hladan, naribam ribežom za jabuke direktno u brašno ili narežem nožem tanke komadiće, pa ga dobro prstima utarem u brašno dok sve ne pstane rastresito i sipko. 
U to dodam jaja razmućena sa kiselim vrhnjem, pa umijesim glatko tijesto.
Podijelim ga na 4 jednaka dijela (uz pomoć vage), svaki umotam u prozirnu foliju ili vrećicu i stavim na pola sata u hladnjak.
Vadim jedan po jedan, malo ga promijesim da postane podatan, pa ga oblikujem u kockasti oblik.
Na dobro pobrašnjenoj površini valjkom razvaljam tijesto jako tanko (oko 2 mm) u veličinu 32 x 30 cm (takav mi je pleh).
Tijesto namotam na valjak, pa ga prenesem na pobrašnjenu poleđinu pleha (ako postoji višak tijesta koji prelazi preko rubova, odmah ga nožem odrežem, jer bi kasnije bilo teže baratati sa korom) i pečem u zagrijanoj pećnici na 180°C dok na rubovima ne uhvati malo boje (kore moraju ostati svijetle), obično najviše oko 5 minuta.
Dok se jedna kora peče, pripremim drugu, izvadim pečenu koru, pustim da samo sklizne na stol, ali jako pažljivo jer je topla kora jako mekana i krhka. 
Ponovo pobrašnim pleh i prenesem uz pomoć valjka sljedeću koru i tako redom. 

Krema:
Radi se kao puding.
Kremu radim obično dok mi se tijesto za kore hladi u hladnjaku.
Odmjerim količinu mlijeka, pa oduzmem oko 2 dcl i pomiješam sa brašnom i šećerom u glatku masu. 
Ostatak mlijeka stavim kuhati pa kad zakuha, maknem sa vatre u pjenjačom umiješam smjesu brašna, kakaa, šećera i mlijeka. Vratim na vatru, ubacim čokoladu i miješajući kuham na srednje jakoj vatri dok se lijepo ne zgusne, otprilike 10 minuta. Umiješam komadić maslaca da se ne hvata korica dok se krema hladi, pa lonac s kremom prebacim u sudoper napunjen hladnom vodom. U toj hladnoj kupelji miješam kremu dok se ne ohladi do mlakog.
Maslac pjenasto dobro izmiksam, pa ga umiksam u mlaku kremu. Tad se krema već može mazati na kore.
Podijelim kremu na tri jednaka dijela (uzmem tri jednake posudice ili tanjura i uz pomoć vage vagnem tri jednake količine). 
Pažljivo namažem kremu da bude jednake debljine na kori, pa kad stavim na vrh zadnju koru, pokrijem tacnom i opteretim teretom (oko 3 kg nečega: pakovanje brašna, šećera, soli, knjige...) i stavim u hladniju sobu.
Drugi dan obrežem "okrajce" i to u slast pojedemo. Tada je već savršeno mekana. Pitu pokrijem vrećicom ili alu folijom, pa spremim u hladniju prostoriju. Glazuru od čokolade napravim obično dan prije nego što će pita biti poslužena.

Glazura: 
Čokoladu i ulje rastopim na laganoj vatri ili mikrovalki (ne smije zakuhati, već se samo rastopiti) i vruće prelijem na kolač. Dugim nožem poravnam površinu i lupkam odozdola rukom po tacni da se glazura izravna. 
Ohladim, pa režem dugim, tankim nožem kojeg obrišem prije svakog reza.

 


 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...