Hvala dragoj Mateji Hojc - Kušlan iz Osijeka na ovom prelijepom i dragocjenom daru.
Goveđi gulaš
Sastojci:
80 dag goveđe lopatice ili vratine
3 žlice ulja
3 veća luka
1 žličica paprike
1 žlica brašna
3 dag rajčice
1 žličica nasjeckanog češnjaka
lovorov list
sol i papar po potrebi
(voda za podlijevanje 5–6 dl)
Priprema:
Na ulju popržimo tanke ploške luka, dodamo na kocke narezano meso i miješamo dok se meso ne zatvori. Dodamo papriku razmrvljenu na male komadiće, nasjeckani češnjak, posolimo, dolijemo žačimku juhe ili vode, dodamo lovorov list, poklopimo i pustimo da se pirja. Po potrebi dolijevamo tekućinu. Kada je meso skoro gotovo (mekano), pomiješamo pasiranu rajčicu s brašnom i tekućinom te polijemo po mesu. Ako nam je gulaš pregust, dolijemo još malo tekućine (juhe ili vode). Sve skupa neka još malo proključa.
Pečenka mozaik
Sastojci:
1 kg svinjskog karea (ili lopatice bez kosti)
sol
papar
senf
ulje
kiseli krastavci
kuhana šunka
sir
Za zapršku:
juha ili voda
1 žlica brašna
Očišćeni komad svinjskog mesa (svinjski kare ili pečenku) po dužini pažljivo zarežemo slojevito, solimo, mažemo senfom, kiselim krastavcima, šunkom i sirom slojevito, složimo kao roladu i zavežemo kuhinjskim koncem. Tako pripremljeno meso stavimo u vatrostalnu posudu, prelijemo uljem i malo vode te stavimo peći u pećnicu da dobije lijepu boju. Povremeno prelijemo vlastitim sokom i pečemo dok meso ne omekša i lijepo se zapeče. Po potrebi dolijevamo malo vode ili juhe. Na kraju umak zgusnemo zaprškom od brašna i juhe te ga procijedimo.
Kada je pečenka gotova, izvadimo je iz umaka, odstranimo konac, izrežemo na ploške i složimo na pladanj. Prelijemo procijeđenim umakom i poslužimo toplo s prilogom po želji.
Savjet:
Za zanimljiviji izgled pečenke slojeve mesa možete nadijevati raznobojnim povrćem (mrkvom, paprikom, graškom). Tako ćete dobiti šareni „mozaik“ u presjeku, koji će posebno lijepo izgledati na blagdanskom stolu.
OSTATAK RECEPATA SLIJEDI OVDJE, ZA TJEDAN DANA
__________________________________________________
24.11.2025
Dvobojni biskvit
Od bjelanjaka istučemo čvrst snijeg, umiješamo šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i žumanjke te još jednu minutu miješamo. Na kraju lagano umiješamo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Sastojci:
-
4 jaja
-
4 žlice šećera
-
1 vanilin šećer
-
naribana limunova korica
-
4 žlice brašna
-
pola žličice praška za pecivo
-
2 žlice grožđica
-
1 žlica kakaa
Priprema:
Polovicu tijesta ulijemo u namašćen i pobrašnjen kalup za srneći hrbat te posipamo grožđicama. U drugu polovicu tijesta umiješamo kakao i prelijemo preko svijetlog biskvitnog tijesta.
Stavimo u vruću pećnicu (190–200 °C). Kada biskvit naraste i porumeni, smanjimo temperaturu. Peče se 15–20 minuta.
Pečeni biskvit nožem odvojimo od rubova kalupa i preokrenemo na dasku posutu šećerom. Pokrijemo krpom.
Tijesto:
2,5 dl mlijeka
2 jaja
sol
1 žlica šećera
2 dl brašna
masnoća za pečenje
Nadjev:
35 dag jabuka
1 žlica maslaca ili ulja
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
cimet
2 žlice oraha
Sastojke pomiješamo u glatko, rijetko tijesto za palačinke i ostavimo ga da odstoji 10 minuta. Hoće li palačinke biti tanke koliko želimo, ovisi o gustoći tijesta i o tavi koju koristimo (lijevano željezo ili teflon).
Sirovi maslac je idealna masnoća za pečenje palačinki. Naravno, može i ulje ili margarin, ali zlatnožute i posebno ukusne palačinke dobijemo samo sa sirovim maslacem. Tijekom pečenja dodajemo maslac u tavu samo ako se tijesto počne lijepiti za dno. Ako stavimo previše maslaca, palačinke će biti masne.
Nadjev: očišćene jabuke narezane na listiće pirjamo na maslacu, posipamo šećerom i okrenemo da šećer može karamelizirati. Po želji dodamo orahe, vanilin šećer i cimet. Palačinke ravnomjerno namažemo nadjevom, zarolamo ili presložimo u trokute i poslužimo sa šlagom.
2,5 dl jogurta
2,5 dl slatkog vrhnja
4 lista želatine
7 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
Priprema:
U jogurt umiješamo želatinu koju smo prethodno namočili, ocijedili i otopili nad parom u jednoj žlici mlijeka. Dodamo tučeno slatko vrhnje u koje smo ranije umiješali šećer u prahu i vanilin šećer. Sve zajedno lagano promiješamo pjenjačom.
Zgusnutu kremu ulijemo u kalup za puding lagano premazan uljem ili u čaše na stalku, te stavimo u hladnjak na dva sata da se ohladi i stegne.
Kocke od kave s vrhnjem
4 jaja
12 dag šećera
12 dag brašna
četvrtina praška za pecivo
Nadjev:
4 dl jake, prave kave
2 žlice ruma
4 dl slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
čokoladne mrvice ili sjeckani orasi
Priprema:
Od bjelanjaka napravimo čvrst snijeg, polako dodajemo šećer, zatim žumanjke i miksamo da dobro naraste (oko 1 minutu). Na kraju lagano umiješamo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Tijesto razmažemo u namašćen i pobrašnjen lim, debljine približno jednog prsta (veličine 21 × 36 cm). Pečemo na 200 °C, 15–20 minuta.
Ohlađeni biskvit navlažimo pravom kavom kojoj smo dodali rum, pa premažemo tučenim slatkim vrhnjem s vanilin šećerom. Posipamo čokoladnim mrvicama ili orasima. Ohladimo prije rezanja i posluživanja.
Savjet: Biskvit se može navlažiti s 3–4 dl voćnog soka i ukrasiti sezonskim voćem.
KOLAČ OD KOKOSA (posipanka)
Tijesto:
80 dag brašna
1 žličica soli
2 žumanjka
2–3 žlice šećera
naribana limunova korica
2 žlice ruma
2 dag kvasca
8 dag otopljenog margarina
toplo mlijeko
1 razmućeno jaje za premaz
Nadjev:
7 dag brašna
6 dag margarine
8 dag kokosova brašna
8 dag šećera
Priprema:
Umijesimo tijesto i dobro ga izradimo (8–10 minuta), pokrijemo i pustimo da se diže oko 1,5 sat. Dizano tijesto stavimo na pobrašnjen stol ili krpu i razvaljamo na debljinu jednog prsta.
Dvije trećine tijesta premjestimo na namašćen lim, premažemo jajetom (malo ostavimo za kasnije) i posipamo polovicom nadjeva: sve sastojke nadjeva stavimo u zdjelu i izmrvimo rukom u smjesu.
Od preostale trećine tijesta napravimo mrežu, premažemo je jajetom i također posipamo nadjevom.
Tijesto:
10 dag margarine
12 dag šećera
20 dag brašna
5 žlica mlijeka
2 žlice ruma
3 jaja
1 vanilin šećer
¾ praška za pecivo
Kakaova krema:
18 dag šećera
3 žlice kakaa
4 dl mlijeka
2 jaja
30 dag kokosova brašna (za uvaljati)
Priprema:
Margarinu pjenasto izmiješamo. Dodajemo postupno žumanjke i šećer s vanilin šećerom. Kada smjesa naraste, dodamo pola brašna, mlijeko i rum te izmiješamo u glatku masu. Na kraju dodamo čvrst snijeg od bjelanjaka. Po snijegu posipamo preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano umiješamo.
Tijesto razmažemo u namašćen i pobrašnjen lim (22 × 36 cm), debljine jednog prsta. Pečemo 15–20 minuta na 190 °C.
Ohlađenu ploču narežemo na kocke i umačemo ih u kakaovu kremu: u posudi pomiješamo jaja, šećer, kakao i mlijeko. Kuhamo u posudi nad kipućom vodom 3–5 minuta, dok se ne zgusne.
Držimo posudu u toploj vodi da se krema ne zgusne prebrzo. Ako se zgusne, ponovno je zagrijemo ili dodamo žlicu vrućeg mlijeka. Potom kocke uvaljamo u kokos i slažemo na pladanj.
Savjet: Lagano umiješavanje snijega i brašna čuva zračne mjehuriće i daje rahla peciva — zato je to važno pravilo.
Hvala vam za recepte, jako su mi lepi
OdgovoriIzbrišiPoriluk , cvjetac i brokula si mi favoriti u svakom obliku. Recepti odlicni. A svidjaju mi se i borovnice u vinu. Hvala i grlim te. 🍀🌻Alma
OdgovoriIzbrišiVeoma korisan blog
OdgovoriIzbriši