Ovu divnu knjigu mi je poklonila pratiteljica i čitateljica mog bloga. Knjiga je prepuna domaćih recepata za svakojaka slana i slatka jela, a neke od mnogobrojnih recepata ću podijeliti ovdje s vama.
Hvala dragoj Mateji Hojc - Kušlan iz Osijeka na ovom prelijepom i dragocjenom daru.
Juha od šparoga
Sastojci:
50 dag šparoga
slana voda
pola žličice šećera
1 žlica maslinova ulja
sjeckani peršin
Zaprška:
1 žlica brašna
0,5 dl kiselog vrhnja
Priprema:
Šparoge tanko ogulimo, odrežemo donji, drvenasti dio i narezane kuhamo u slanoj vodi kojoj smo dodali pola žličice šećera. Kuhamo poklopljeno 10–20 minuta.
Zatim ocijedimo, ali vodu sačuvamo. Šparoge usitnimo (izmiksamo), dodamo ocijeđenu vodu i u juhu umiješamo zapršku. Kuhamo još 5 minuta.
Na kraju pospemo sjeckanim peršinom i začinimo maslinovim uljem.
Juha od brokule
Sastojci:
50 dag brokule
1,5 l vode
sol
5 dag mesnate slanine
1 žlica ulja
1 mrkva
2 žlice sitno naribanog sira
papar
peršin
Priprema:
U kipuću posoljenu vodu stavimo kuhati narezanu brokulu i grubo naribanu mrkvu, dok ne omekšaju (oko 10 minuta).
Zatim juhu začinimo sjeckanom slaninom poprženom na ulju, pospemo sirom i lagano miješamo dok se sir ne rastopi.
Popaprimo i pospemo sjeckanim peršinom. Sir se može poslužiti i zasebno uz juhu.
Krem juha od cvjetače
Sastojci:
3 dag maslaca
2 dag brašna
30 dag cvjetače s listovima
1,5 l juhe ili vode
sol
papar
limunov sok
muškatni oraščić
0,5 dl kiselog vrhnja
peršin
Priprema:
Na malo rastopljenog maslaca dodamo brašno, zatim nasjeckane stabljike, listove i nekoliko cvjetova cvjetače.
Zalijemo juhom ili vodom i skuhamo. Juha se zatim usitni (izmiksa), ponovno prokuha i začini.
Dodamo kiselo vrhnje i limunov sok.
U zdjelu stavimo posebno kuhane cvjetove cvjetače, prelijemo juhom i pospemo s peršinom.
Uz juhu se poslužuju pržene kockice kruha.
Poriluk s umakom od sira
Sastojci:
40 dag poriluka
10 dag gorgonzole
2 dl vrhnja za kuhanje
sol
papar
2 žlice sjeckanog peršina
Priprema:
Poriluk očistimo i narežemo na kolutiće širine 2 cm. U malo slane vode ga prodinstamo do mekog, ocijedimo i stavimo u namašćenu vatrostalnu posudu.
U lončiću zagrijemo vrhnje, dodamo narezanu gorgonzolu i miješamo dok se sir ne rastopi.
Začinimo paprom, prelijemo preko poriluka i pečemo u pećnici na 200 °C oko 10–15 minuta.
Pečeno jelo pospemo peršinom.
Rižoto s porilukom
Sastojci:
25 dag poriluka
35 dag riže
5 dag maslaca
5 dag parmezana
2 žlice ulja
juha ili voda
1 žlica jušnog dodatka ili jušna kocka
sol
Priprema:
Oprani poriluk narežemo na tanke rezance i kratko popržimo na ulju dok ne omekša. Dodamo rižu, promiješamo i zalijemo dvostrukom količinom juhe ili vode.
Dodamo jušni dodatak, posolimo i poklopljeno pirjamo 25 minuta.
Na kraju dodamo komadiće maslaca, a na tanjuru pospemo naribanim parmezanom.
Goveđi gulaš
Sastojci:
80 dag goveđe lopatice ili vratine
3 žlice ulja
3 veća luka
1 žličica paprike
1 žlica brašna
3 dag rajčice
1 žličica nasjeckanog češnjaka
lovorov list
sol i papar po potrebi
(voda za podlijevanje 5–6 dl)
Priprema:
Na ulju popržimo tanke ploške luka, dodamo na kocke narezano meso i miješamo dok se meso ne zatvori. Dodamo papriku razmrvljenu na male komadiće, nasjeckani češnjak, posolimo, dolijemo žačimku juhe ili vode, dodamo lovorov list, poklopimo i pustimo da se pirja. Po potrebi dolijevamo tekućinu. Kada je meso skoro gotovo (mekano), pomiješamo pasiranu rajčicu s brašnom i tekućinom te polijemo po mesu. Ako nam je gulaš pregust, dolijemo još malo tekućine (juhe ili vode). Sve skupa neka još malo proključa.
Pečenka mozaik
Sastojci:
1 kg svinjskog karea (ili lopatice bez kosti)
sol
papar
senf
ulje
kiseli krastavci
kuhana šunka
sir
Za zapršku:
juha ili voda
1 žlica brašna
Očišćeni komad svinjskog mesa (svinjski kare ili pečenku) po dužini pažljivo zarežemo slojevito, solimo, mažemo senfom, kiselim krastavcima, šunkom i sirom slojevito, složimo kao roladu i zavežemo kuhinjskim koncem. Tako pripremljeno meso stavimo u vatrostalnu posudu, prelijemo uljem i malo vode te stavimo peći u pećnicu da dobije lijepu boju. Povremeno prelijemo vlastitim sokom i pečemo dok meso ne omekša i lijepo se zapeče. Po potrebi dolijevamo malo vode ili juhe. Na kraju umak zgusnemo zaprškom od brašna i juhe te ga procijedimo.
Kada je pečenka gotova, izvadimo je iz umaka, odstranimo konac, izrežemo na ploške i složimo na pladanj. Prelijemo procijeđenim umakom i poslužimo toplo s prilogom po želji.
Savjet:
Za zanimljiviji izgled pečenke slojeve mesa možete nadijevati raznobojnim povrćem (mrkvom, paprikom, graškom). Tako ćete dobiti šareni „mozaik“ u presjeku, koji će posebno lijepo izgledati na blagdanskom stolu.
OSTATAK RECEPATA NADODATI ĆU U SLJEDEĆI PONEDJELJAK
Hvala vam za recepte, jako su mi lepi
OdgovoriIzbriši