09 studenoga 2025

Pita od jabuka, pita od sira (prhko tijesto)




Prhko tijesto za pite radim na nekoliko načina, ovisno koje sastojke imam  trenutno kod kuće. 
🍎
Najjednostavnije tijesto mi je 3:2:1 (3 dijela brašna, 2 dijela maslaca i 1 dio šećera). Naravno, u svako slatko tijesto treba dodati i mrvičak soli.
Ovdje se doda još i jedno jaje kako bi povezalo sve sastojke. 
300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
U brašno se rukama utrlja maslac sobne temperature da se dobije mrvičasta smjesa. Doda se šećer, lagano umućeno jaje i umijesi se tijesto koje se podijeli na dva dijela.
🍏
Druga varijanta je iz knjige Podravkinih autorica koju je nekad imala skoro svaka kuća, a recept je na slici ispod. U sastojcima za tijesto su 2 žumanjka, što znači da nam 2 bjelanjka ostaju za nešto drugo. Može ih se iskoristiti na sto načina, ali ja radije stavim jedno cijelo jaje. Ništa se loše ne dogodi, jedino tijesto bude malo manje rahlo, a neki baš tako vole. Rakija se također može izostaviti, kao i marmelada u nadjevu - ona služi da donje tijesto ne upije tekućinu iz  jabuka, ali netko možda voli sočnije tijesto. Margarin nikada ne koristim za jelo i radije biram maslac.


Veličina tepsije u kojoj ja pečem je cca 30 x 20 cm. Ako pitu radim zimi, nadjev najčešće već imam spreman jer svoje domaće jabuke naribam i spremim u zamrzivač ili ih pripremim kao džem (pirjam sa šećerom) i stavim u staklenke od 700 ml. Količina u jednoj staklenki mi bude taman za jednu pitu. 

Inače jabukama ne dodajem ništa osim šećera, ali zimi obavezno u nadjev dodam božićne začine poput cimeta, klinčića ili gotovu mješavinu za medenjake.
Kad ima dovoljno vremena, zgodno je malo se poigrati tijestom, pa napraviti neku dekoraciju. Ovdje sam kalupima izrezala cvjetiće i rasporedila ih tako da bude jedan na svakoj odrezanoj kocki kolača.





🍏
Treća varijanta je sa svinjskom masti. Takvo tijesto je izrazito prhko. 
300 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
12o g šećera
70 g masti
100 ml mlijeka ili kiselog vrhnja
1 jaje
malo soli
🍎
S ovim omjerima ćete dobiti deblje tijesto, lijepe, žute boje i ne jako prhko, već više prema biskvitu:
500 g brašna
pola praška za pecivo
150 g šećera
3 jaja
3 žlice masti
2 dl kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
🍏
Sve sam ove verzije isprobala i radim ih već puno godina. 



🍎
Pleh (tepsiju) za pečenje treba namastiti (maslacem ili s masti) i posuti brašnom ili krušnim mrvicama. 
Prhka tijesta prije upotrebe obično moraju odstajati u hladnjaku oko 20-ak minuta, ali za ovaj kolač to i nije nužno, jer polovicu tijesta se može rukom natiskati na dno tepsije, a poravnati nekom čašom koja će poslužiti kao valjak. Nakon što se nanese nadjev, drugu polovicu tijesta se može nanijeti u manjim dijelovima: kockama, trakama, kalupima se mogu izrezati razni oblici i slagati na nadjev ili tijesto samo prstima namrviti po nadjevu. Pita trpi svašta i omogućuje da budemo kreativni. 
🍏
Za verziju sa sirom se koristi ista vrsta tijesta, samo se mijenja nadjev.
Ovaj sa snijegom od bjelanjaka je lagan i pahuljast, a također je iz gore navedene knjige:


Kod mene doma baš i nema ljubitelja grožđica u siru, pa ih ne stavljam.



Varijanta s nadjevom bez snijega od bjelanjaka (meni najdraža)
Tijesto
300 g  brašna (pola oštrog, pola glatkog),
1 prašak za pecivo,
250 g maslaca,
100 g šećera,
1 jaje,
2 žlice kiselog vrhnja,
malo soli,
malo ribane korice limuna.
Nadjev
500 g sira,
1 jaje
180 g kiselog vrhnja,
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
2 žlice pšeničnog grisa,
po želji dodati 50 grama zlatnih (žutih) grožđica prethodno omekšanih u 3 žlice ruma,
malo ribane korice limuna.
U zdjelu prosijati obje vrste brašna, dodati sol, šećer, prašak za pecivo, na šnitice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje, pa umijesiti glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj površini tijesto podijeliti na dva dijela. 
Prvi dio razvaljati na veličinu pleha cca 25 x 35 cm. Maslacem namazati pleh i pobrašniti pa položiti tijesto. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
Nadjev: u zdjelici vilicom izmiješati sir, jaje, vrhnje, šećer, vanilin šećer, gris, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice. Nadjev staviti na prvu koru, poklopiti drugom korom i izbockati vilicom.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnicu na 180°C oko 30 - 45 min. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se pita sasvim ohladi, pa posipati šećerom u prahu.



1 komentar:

  1. Prekrasni su vam kolači, draga Nado. Baš za svačiji ukus.Hvala na trudu, pzdrav od Željke iz Hrvaca

    OdgovoriIzbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: