04 ožujka 2019

Probajte napraviti: Žarbo kocke od lažnog dizanog tijesta


Ovo tijesto hvalim gdje god imam priliku jer je jako jednostavno za izradu, a odlična je zamjena za kolače koji se inače rade sa dizanim tijestom, poput Žarbo kocki.


Tijesto:
(za 3 kore) neka vas ne buni što su na slici 4 kore, pekla sam u mini-pećnici na plehu malih dimenzija, pa ih je ispalo 4 od ove količine tijesta
600 g brašna
1,5 vrećica praška za pecivo
300 g svježeg kravljeg sira (manje masnog)
9 žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
12 žlica ulja
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 manja jaja (veličina «S»)
prstohvat soli
...
Za nadjev koristiti pekmez po želji kojem dodamo malo ruma, a preko pekmeza posipamo mljevene orahe ili mak, te šećer i grožđice.
Potrebno je oko 200 grama oraha ili maka i 100 grama šećera.
...
Izrada kora:
Sir propasirati ili usitniti vilicom ili štapnim mikserom, blenderom i sl. da postane kremast.
U jednoj posudi pomiješati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom brzinom, ne duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo. Može se slobodno i rukama izmiješati umjesto miksera.
Istresti na pobrašnjenu podlogu, formirati tri jednaka dijela za kore. Prvu koru razvaljati, namotati na valjak, prenijeti na pleh, premazati pekmezom, posuti orasima i šećerom, pa nastaviti i sa druge dvije kore.
Kolač prije pečenja izbockati čačkalicom da se ne napuhava.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C dok kolač ne porumeni.

03 siječnja 2019

ULTRA GROSS kuharice, čitajte ili preuzmite i uživajte u odličnim tradicionalnim i modernim receptima

Od njihovih odličnih kuharica imam samo jednu u papirnatom obliku, ali na sreću, neke su raspoložive na netu, pa sam ovdje stavila sve linkove na koje sam naišla.

Blagdanska gozba, 2012.


čitajte na linku: https://issuu.com/ultragros-doo/docs/kuharica_ultra_gros

********************
********************

Raskošan blagdanski stol, Božić 2013.


čitajte na linku: https://issuu.com/kajgod/docs/kuharica2013_za_web

*******************
*******************

Slasna Uskrsna jela, ožujak 2015.




čitajte ili preuzmite na linku: https://www.ultragros.hr/kuharica/uskrsna-kuharica-2015-3

*****************
*****************
Ljetna kuharica, svibanj 2015



čitajte ili preuzmite na ovom linku: https://www.ultragros.hr/kuharica/ljetna-kuharica-2015-10

*****************
*****************

Zimska kuharica, 2015



čitajte ili preuzmite na linku: http://www.ultragros.hr/kuharica/zimska-kuharica-2015-9

********************
********************

Zdrava, brza i ukusna jela, proljeće 2016



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/lonia-kutak/kupci/zdrava-brza-i-ukusna-jela

*****************
*****************

Najbolje kuhinje svijeta, prosinac 2016



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/images/uploads/414/kuharica-bozic-2016.pdf

****************
****************

Radost blagdanskog stola, 2017



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/images/uploads/416/kuharica-bozic-2017-02.pdf

****************
****************

Tajne dobrog roštilja & sve za piknik, ožujak 2017



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/images/uploads/415/kuharica-proljece-2017.pdf

18 prosinca 2018

Marijina najdraža žele rolada u oblatni

Ovo je omiljena rolada moje kćeri. Pošto voli žele bombone i čokoladu, kreirala sam za nju ovaj recept prije nekoliko godina i od tada je svaki Božić i Uskrs na našem stolu.
Odlična je, naravno i bez žele bombona. Probajte, napravite ju po svojoj želji.




Količina za jednu manju oblatnu (27 x 37 cm):
150 g maslaca
100 g šećer u prahu
100 g čokolade za kuhanje
50 g mljevenih keksa
50 g mljevenih oraha
1 žlica kakaa u prahu
žele bomboni
1 kom oblatne
Maslac sobne temperature i šećer pjenasto umutiti mikserom (oko 10-15 sekundi). Dodati otopljenu čokoladu koja ne smije biti vruća, već samo topla, u tekućem stanju. Dodati kekse, orahe i kakao, te kratko pomiješati u jednoličnu masu.
Oblatnu položiti na vlažnu kuhinjsku krpu i prekriti još jednom kuhinjskom krpom, pa kad oblatna omekša namazati ju nadjevom, rasporediti žele bombone narezane na kockice i umotati ju u roladu.
Umotati roladu u suhu krpu ili papir i staviti na hladno da se prosuši i nadjev stisne. Nakon  otprilike 6-8 sati može se rezati i jesti.


17 prosinca 2018

Šape sa svinjskom masti


3 šalice brašna
2 šalice oraha
1 šalica šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 šalica masti
2 jaja

Brašno, orahe i šećer pomiješati, jaja kratko izmiješati pjenjačom ili vilicom, pa zajedno sa mašću dodati svemu ostalom. Rukama umijesiti kompaktnu kuglu. 
U slučaju da se mrvi dodati 2 žlice mlijeka. Meni se to nikada nije događalo, jer sam koristila jaja veličine "L", pa nije bilo potrebno dodavati još tekućine. 
Tijesto omotati folijom i neka odmori 15 minuta u hladnjaku. Modlice za šape treba namastiti ili nauljiti i posuti oštrim brašnom, pa puniti kuglicama tijesta koje treba utisnuti u modlicu. ne puniti do vrha jer jako narastu. Dovoljno je ostaviti jednu trećinu praznu. Peći 15 - 20 min u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Pečene izvaditi, pa vruću modlicu preokrenuti, (ruke zaštititi kuhinjskom rukavicom ili krpom) lupnuti po dnu  drškom od noža da bi šapa ispala. Najbolje ispadaju iz kalupića kad se malo ohlade, ali budu još uvijek vruće. Još tople uvaljati i šećer u prahu. 
Da bi postigle najljepši okus i mekoću moraju stajati u zatvorenoj posudi par dana.

ŠAPE po receptu PETRE JELENIĆ, poznate hrvatske slastičarke

Sastojci: 500 g brašna (pola oštrog, pola glatkog), 300 g maslaca ili masti (odlično je i s pola maslaca - pola masti), 300 g šećera, 2 jaja, 180 g mljevenih oraha, na vrh žličice mljevenog klinčića, pola žličice mljevenog cimeta, prstohvat soli, za posipanja: 200 g šećera u prahu, vanilin šećer.
Postupak: Od svih sastojaka umijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom, pa stavite u hladnjak da se malo stisne. Od tijesta trgajte manje komade, pa svaki utisnite u kalupić. Kalupi moraju biti suhi, premazani masnoćom i posuti brašnom. Napunite sve kalupiće pa stavite peći na 180°C oko 15 min. Šape moraju dobiti malo boje, ali moraju ostati svijetle. Još vruće vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer pomiješan s vanilin šećerom. Pustite da se ohlade. Spremite ih u kutiju i držite na suhom i tamnom.
Šape su ukusne i ako se jedu svježe, ali najbolje su kad odstoje nekoliko dana.


Starinski vanilin roščići od samo 3 sastojka





Ove prefine, prhke kiflice samo se tope u ustima. Probala sam ih na jednom obiteljskom okupljanju i stvarno su me oduševile. Draga gospođa koja ih je radila kaže da je recept jako star i rado mi ga je dala.

 Sastojci:
400 g glatkog brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu i još dodatno za posipavanje kiflica

Brašno i šećer pomiješati u zdjeli, iznad toga rezati maslac na manje komadiće ili naribati na ribež, pa ga prstima dobro umrviti u brašno i šećer.
Formirati nekoliko valjaka od tijesta, omotati ih prozirnom folijom i ostaviti do 20 minuta u hladnjaku.
Nakon vađenja iz hladnjaka tijesto neka odstoji desetak minuta i tada treba formirati roščiće (kiflice).
Možete uzimati komadiće, napraviti kuglicu, provaljati dlanom na radnoj površini i formirati kiflicu.
Drugi način je da napravite tanju "kobasicu" od tijesta, nožem rezdijelite na jednake dijelove i od svakog komada formirate kiflicu.
Poslagati ih na pleh sa pek papirom, peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 5-7 minuta, ovisno koliko su kiflice velike. Moraju ostati bijele, a pečene su čim odozdo dobiju lagano smeđkastu boju.
Ako se uvaljaju u šećer dok su još tople primiti će više šećera. Ja to radim kada se posve ohlade, a tada je i manja mogućnost da će se polomiti. Naravno, mogu se i samo posipati šećerom, kako tko želi.





15 prosinca 2018

BOŽIĆNI KOLAČIĆI, više vrsta od istog tijesta

Jedno tijesto, puno oblika...










Jednostavno prhko tijesto za keksiće: 

250 g glatkog brašna
pola paketića praška za pecivo
100 g maslaca sobne temperature
80 šećera
1 paketić vanilin šećera
1 jaje (veličine M)
Pomiješati brašno s praškom za pecivo. Dodati ostale sastojke i lagano umijesiti glatko tijesto. Formirati kuglu, pa spljoštiti da bude iste debljine jer će se jednoliko hladiti. Omotati tijesto prozirnom folijom i staviti oko pola sata u hladnjak.

Radnu površinu lagano posuti brašnom, pa razvaljati tijesto na debljinu od približno ½ cm. Izrezati oblike kalupima i poslagati na pleh obložen pek papirom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko desetak minuta. 

Borići s kuglicama: - šarene "Smarties" (male) bombončiće utisnuti u sirove boriće i staviti peći. 

Borići, čizmice, okrugli keksi: - čokoladnom glazurom iscrtati ili premazati keks i posuti ih šarenim mrvicama ili drugim ukrasima.

Sobovi: - kalupićima u obliku zvona izrezati tijesto, u sirove utisnuti perece za rogove, "smarties" ili "m&m" bombone (kupiti veće i manje) za noseve i oči, pa ispeći. Na ohlađene staviti točkice od čokolade za zjenice.

Zvjezdice: - pečene spajati džemom, nutellom..., umočiti u čokoladnu glazuru i kokos, orahe, bademe, šarene mrvice...

Šareni kružići: - u tijesto umiješati šarene mrvice, izrezati krugove, rubove utisnuti u mrvice i ispeći.

18 studenoga 2018

Rosti sa mladom blitvom




Jednostavno jelo sa par namirnica: krumpir, jaja, blitva, tvrdi sir i začini. Brojke su nepotrebne jer količina sastojaka je proizvoljna, a postupak je slijedeći:
Naribati krumpir, posoliti ga i ocijediti, popapriti i zapeći na zamašćenoj tavici kao palačinku, sa obje strane dok se ne stvori hrskava zlatna korica. 
Preko toga staviti kratko blanširanu mladu blitvu, par razmućenih jaja i komadiće ementalera.
Zapeći u pećnici, ali uključiti samo gornji grijač. Umjesto blitve može ići špinat, kelj, raštika, brokula...  




Vrtićka musaka (sa kiselim zeljem, mljevenim mesom i rižom)







(ne mora se strogo držati količine, jer netko voli više riže, netko više mesa...)


ovo je jako fini recept po kojem se kuha djeci u našim vrtićima 😊😊😊

400 g kiselog zelja
200 g riže
300 g mljevene piletine
10 g pirea od rajčica


za preljev:
2 dl mlijeka
4 jaja

Sol i začini po želji (lovor, papar, crvena mljev. paprika...)

Skuhati zelje, skuhati rižu (ne smije biti baš do kraja kuhana), ispirjati meso, začiniti ga pireom od rajčica i listom lovora.
Posudu namazati uljem i složiti dio zelja, prokuhanu rižu, pirjano meso i drugi dio zelja. Zaliti musaku razmućenim jajem i mlijekom, te zapeći ( 20 – 30 minuta ) u pećnici na 180°C.
Preljev od jaja i mlijeka se upije kroz cijelu musaku, jer je rijedak, ali to bude jako fino.
Ponekad ne stavljam preljev, već premažem musaku odozgo sa kiselim vrhnjem pomiješanim sa jednim jajem ili samo sa vrhnjem.
Probajte, pa odlučite što je bolje.

Gulaš svetog Bernarda



Recept je sa male brošurice koju sam dobila od članova Bratovštine svetogBernarda.
Oni imaju planinarski dom odnosno gostinjac u Samoborskom gorju, sami su ga obnovili tj. preinačili iz bivše lugarske kuće koja je bila napuštena i pred urušavanjem.
Dva puta sam imala priliku biti njihov gost i uživati u finim palačinkama, sarmi, Subanovom čaju i koječemu što se u toj maloj toploj kuhinjici može skuhati dok je vani metar snijega  
Gulaš ima svog autora, pa stavljam originalan recept, ali ja kuham bez Vegete i uvjeravam vas da tu nije potrebna, jer mesa ima dosta, pa je "umami" zagarantiran   
Obično radim od svinjetine i junetine zajedno, a uz peršin dodam još i celer.






Teta me naučila da  ne dolijevam vodu na meso dok nije na pola mekano, pa se toga držim, jer inače pirjanje jako dugo traje.
Voda u krivom trenutku još više otvrdne meso. I jako važno: voda za podlijevanje bi trebala biti vruća, jer hladna prekida proces kuhanja i usporava omekšavanje mesa.
Treba imati puuuno luka (koliko mesa - toliko luka) koji će pustiti svoju tekućinu, dobro ga pirjati dok ne omekša i blago požuti, pa tek onda dodati meso (prvo žilavije - recimo junetina, pa onda mekše - svinjetina...)
Pirja se na laganoj vatri, pod poklopcem, bez prečestog otklapanja i miješanja kako tekućina ne bi isparila.






16 studenoga 2018

Dva recepta za slane pite: QUICHE LORRAINE I QUICHE S LUKOM



Ukusne i zasitne pite sa slanim nadjevom na prhkom tijestu.
QUICHE LORRAINE

Tijesto: 
125 g brašna, 1 jaje, malo soli, 1/4 žličice praška za pecivo, 75 g maslaca sobne temperature

(Ako nemate iskustva sa izradom prhkog tijesta možete kupiti već gotovo prhko tijesto, a može se koristiti i lisnato koje se prije pečenja mora izbockati vilicom kako se nebi previše napuhalo kod pečenja.)

Nadjev:
4 jaja
250 g suhe mesnate slanine narezane na kockice
150 g sira gaude (naribati)
400 g punomasnog kiselog vrhnja
začini: sol, papar, pola šalice svježeg sjeckanog peršina, ribani muškatni oraščić

Za tijesto brašno pomiješati sa praškom za pecivo, dodati sol i maslac narezan na komadiće. Nakon što ste maslac utrljali u brašno dodajte razmućeno jaje i umijesite tijesto do kraja.
Tijesto razvaljati i položiti u namašćeni  kalup promjera oko 24 cm, prekriti plastičnom folijom i ostaviti oko 20 min u hladnjaku.

Pećnicu zagrijati na 180°C.
Za nadjev jaja, vrhnje i začine oko 15 sekundi miješati mikserom, te ručno umiješati naribani sir.
Rashlađeno tijesto staviti u pećnicu i peći oko 15 minuta. Izvaditi, uliti nadjev, te vratiti u pećnicu na još 30 - 40 min (čačkalicom probati dali je pečeno).






QUICHE S LUKOM

200 g lisnatog tijesta
200 g dimljena mesnate slanine (nasjeckati na rezance)
3 glavice luka srednje veličine (narezati na tanke ploškice)
20 g maslaca ili maslinovog ulja
200 g sira gaude (naribati)
4 jaja
125 ml slatkog vrhnja
sol, papar, naribani muškatni oraščić

Slaninu i luk kratko popržiti na maslacu i ostaviti da se ohlade. 
Posudu za pečenje promjera oko 28 cm  obložiti lisnatim tijestom, po tijestu rasporediti mješavinu luka i slanine, te naribani sir. Umutiti jaja sa vrhnjem i začinima, te preliti preko tijesta. 
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 - 30 min.