Nisam od onih koji ljetovanje provode samo odmarajući, pa sa mnom iz Zagreba na Krk dođu i mnoge obaveze. Neke me i dočekaju ovdje, pa dani prođu puno dinamičnije nego što sam zamislila.
Tako sam i ovaj put ponijela nešto nedozrelih rajčica od sorti koje prvi puta uzgajam, a nisu stigle dozoriti prije puta. Ovdje ih ostavim na blagovaonskom stolu da sasvim dozore, pa sjeme fermentiram i spremam za povratak kući.
mnoštvo boja i okusa raznih rajčica se najbolje ističu kada su posluženi na tanjuru |
Kako sušim rajčice možete pročitati u ovom tekstu kojeg sam objavila 2012. godine:
🍅 🍅 🍅
Sjeme iz rajčica, kad god imam dovoljno vremena, uzimam postupkom fermentacije. Na taj način sjeme ne bude slijepljeno, već čisto od ostataka pulpe i lako je njime baratati.
plod rajčice prerežem poprečno pa istisnem sjeme i pulpu u neku čašu. Ako nema dovoljno tekućine, kao što je to slučaj kod pelata, dodam malo vode i ostavim na sobnoj temperaturi. Nakon dan - dva na površini se stvori tanki bijeli sloj (mliječna kiselina) što je znak da je odrađen proces fermentacije.
Dalji postupak možete vidjeti ovdje,
snimljeno na Krku, prošle godine:
Ako sjeme nije dovoljno suho da ga mogu spakirati i ponijeti u Zagreb, tada ga umotam u listić toalet papira koji će upiti višak vlage, zalijepim pik traku, napišem naziv sorte i kasnije dovršim sušenje, pa sjeme pospremim na trajno mjesto.
1 Rose quartz multiflora i Yellow Quartz multiflora
2 Shadow Boxing
3 Pink von Phuket
4 Negro Asteca
5 Buratino
6 Golden Konigin
7 Indigo blue
8 Kukuruzar (ležeća rajčica)
9 The Musketeers
10 Grape od prijateljice Marine
11 Yelow Suprise Variegated
12 Nepoznata sorta
I na kraju donosim još nekoliko lijepih detalja sa mog dragog Krka:
Svoju kavu najduže pijem ponedjeljkom. Ovo mi ništa ne može zamijeniti. Kao da slušam neku svoju dragu prijateljicu. A uopće te ne poznajem. To je zato jer si baš zaljubljena u ovo o čemu pišeš. Često se vratim i drugi dan, pa čitam ponovo. Hvala ti Nado na svakom kutku. Odmorim oči i dušu i još uvijek nešto naučim usput. Pzdrav iz Orahovice!
OdgovoriIzbrišiDraga Lidija, počašćena sam tvojim komentarom. Hvala
IzbrišiUh, kakvi paradajzi. Divno za vidit.
OdgovoriIzbrišiHvala ❤️
IzbrišiUvek nesto lepo ovde citam. Hvala
OdgovoriIzbrišiHvala ❤️
IzbrišiDraga Nado, svaki puta me potakneš na djelovanje, baš zarazna energija :* A ove fotke paradajza... ma daaj pa to je za objesit na zid. I jako me razveselio ovaj bonus, video o fermentaciji. Hvala ti na svemu
OdgovoriIzbrišiHvala ti Sandra na povratnoj informaciji, to mi puno znači. ❤️
IzbrišiLijepo. Vidi se da sve voliš u radiš srcem i dušom. Pozdrav iz Varaždina
OdgovoriIzbrišiHvala i puno pozdrava Varazdinu ❤️
IzbrišiDraga Nado,drago mi je da sam te upoznala.Upravo tako se i sama osjećam kad otputujem negdje .Postajem zabrinuta za moje biljke iako najčešće ne bi trebala biti.
OdgovoriIzbrišiOčito nas vežu ove naše biljke ,ali i smiruju.
Moj vrt je moja terapija.Lijep pozdrav sa Krasice♥️
Drago mi je da nas ima sve više. Hvala ti i pozdrav Krasici!
IzbrišiDraga moja Nado, divim ti se sto nam svaki put dajes nesto lijepo, nesto korisno i okolinu u kojoj uzivas. A prakticni savjeti uvijek dobro dodju. Sada mogu reci tko je kriv za moju ovisnost 😂🤭 Hvala sto nam dajes dio sebe i svojih emocija. Grlim te. 🍀🌻 Alma
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Alma. Uvijek imaš puno lijepih riječi za mene ❤️
IzbrišiSvaka objava pokazuje koliko dobroga u tebi ima i to nesebicno dijelis i nama.
OdgovoriIzbrišiHvala ❤️
IzbrišiDivno!!! Draga, vrijednice! ❤️❤️❤️ Tam
OdgovoriIzbrišiDivno! Draga Nado vrijednice! ❤️❤️❤️ Tam
OdgovoriIzbrišiHvala draga Tamy! ❤️
IzbrišiPredivno :)
OdgovoriIzbriši❤️❤️❤️
Izbriši