22 kolovoza 2025

Nadin kutak 45

    Nisam od onih koji ljetovanje provode samo odmarajući, pa sa mnom iz Zagreba na Krk dođu i mnoge obaveze. Neke me i dočekaju ovdje, pa dani prođu puno dinamičnije nego što sam zamislila. 
Tako sam i ovaj put ponijela nešto nedozrelih rajčica od sorti koje prvi puta uzgajam, a nisu stigle dozoriti prije puta. Ovdje ih ostavim na blagovaonskom stolu da sasvim dozore, pa sjeme fermentiram i spremam za povratak kući.

zrele i nezrele rajčice ubrane prije puta


Po dolasku ih još dodatno razvrstam i označim, da mi se ne dogodi da pojedemo one iz kojih moram uzeti sjeme.



Ako odlazim na duže od tjedan dana, berem sve rajčice koje su počele dobivati boju i u gajbicama ih vozim na Krk.

Dozrijevaju na sobnoj temperaturi, po malo ih trošim za jelo, poklanjam prijateljima, a višak skuham u sok, flaširam i vratim u Zagreb. Tako spojim ugodno s korisnim, a izbjegnem da mi smrdljivi martini unište dragocjeni urod.



mnoštvo boja i okusa raznih rajčica se najbolje ističu
 kada su posluženi na tanjuru


    Nikada ne propustim priliku da osušim jedan dio rajčica, jer pri visokim temperaturama, posao je vrlo lak i brzo gotov, a krajnji rezultat je prava delicija u kojoj su najidealnije sačuvani miris i okus ovog rajskog ploda.

Kako sušim rajčice možete pročitati u ovom tekstu kojeg sam objavila 2012. godine:

🍅  🍅  🍅

Sjeme iz rajčica, kad god imam dovoljno vremena, uzimam postupkom fermentacije. Na taj način sjeme ne bude slijepljeno, već čisto od ostataka pulpe i lako je njime baratati. 
ovaj puta su mi za sušenje sjemenja poslužili papirići od košarica za mafine
plod rajčice prerežem poprečno pa istisnem sjeme i pulpu u neku čašu. Ako nema dovoljno tekućine, kao što je to slučaj kod pelata, dodam malo vode i ostavim na sobnoj temperaturi. Nakon dan - dva na površini se stvori tanki bijeli sloj (mliječna kiselina) što je znak da je odrađen proces fermentacije.

Dalji postupak možete vidjeti ovdje, 
snimljeno na Krku, prošle godine:




    Ako sjeme nije dovoljno suho da ga mogu spakirati i ponijeti u Zagreb, tada ga umotam u listić toalet  papira koji će upiti višak vlage, zalijepim pik traku, napišem naziv sorte i kasnije dovršim sušenje, pa sjeme pospremim na trajno mjesto.



Prošli tjedan sam na taj način spremila sjeme ovih 12 sorti:
1 Rose quartz multiflora i Yellow Quartz multiflora
2 Shadow Boxing
3 Pink von Phuket
4 Negro Asteca
5 Buratino
6 Golden Konigin
7 Indigo blue
8 Kukuruzar (ležeća rajčica)
9 The Musketeers
10 Grape od prijateljice Marine 
11 Yelow Suprise Variegated
12 Nepoznata sorta

I na kraju donosim još nekoliko lijepih detalja sa mog dragog Krka:






Većina susjeda u prizemljima zgrada se trudi ispuniti okućnicu zelenilom, pa mi je lijepo promatrati ove prizore naslonjena na ogradu svog balkona:




pogled na Omišalj i Velebit 

moja Duda na svom najdražem mjestu







21 komentar:

  1. Svoju kavu najduže pijem ponedjeljkom. Ovo mi ništa ne može zamijeniti. Kao da slušam neku svoju dragu prijateljicu. A uopće te ne poznajem. To je zato jer si baš zaljubljena u ovo o čemu pišeš. Često se vratim i drugi dan, pa čitam ponovo. Hvala ti Nado na svakom kutku. Odmorim oči i dušu i još uvijek nešto naučim usput. Pzdrav iz Orahovice!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Lidija, počašćena sam tvojim komentarom. Hvala

      Izbriši
  2. Uh, kakvi paradajzi. Divno za vidit.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uvek nesto lepo ovde citam. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Nado, svaki puta me potakneš na djelovanje, baš zarazna energija :* A ove fotke paradajza... ma daaj pa to je za objesit na zid. I jako me razveselio ovaj bonus, video o fermentaciji. Hvala ti na svemu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Sandra na povratnoj informaciji, to mi puno znači. ❤️

      Izbriši
  5. Lijepo. Vidi se da sve voliš u radiš srcem i dušom. Pozdrav iz Varaždina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i puno pozdrava Varazdinu ❤️

      Izbriši
  6. Draga Nado,drago mi je da sam te upoznala.Upravo tako se i sama osjećam kad otputujem negdje .Postajem zabrinuta za moje biljke iako najčešće ne bi trebala biti.
    Očito nas vežu ove naše biljke ,ali i smiruju.
    Moj vrt je moja terapija.Lijep pozdrav sa Krasice♥️

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da nas ima sve više. Hvala ti i pozdrav Krasici!

      Izbriši
  7. Draga moja Nado, divim ti se sto nam svaki put dajes nesto lijepo, nesto korisno i okolinu u kojoj uzivas. A prakticni savjeti uvijek dobro dodju. Sada mogu reci tko je kriv za moju ovisnost 😂🤭 Hvala sto nam dajes dio sebe i svojih emocija. Grlim te. 🍀🌻 Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, Alma. Uvijek imaš puno lijepih riječi za mene ❤️

      Izbriši
  8. Svaka objava pokazuje koliko dobroga u tebi ima i to nesebicno dijelis i nama.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno!!! Draga, vrijednice! ❤️❤️❤️ Tam

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno! Draga Nado vrijednice! ❤️❤️❤️ Tam

    OdgovoriIzbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: