ponedjeljak, 17. prosinca 2018.

Šape sa svinjskom masti


3 šalice brašna
2 šalice oraha
1 šalica šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 šalica masti
2 jaja

Brašno, orahe i šećer pomiješati, jaja kratko izmiješati pjenjačom ili vilicom, pa zajedno sa mašću dodati svemu ostalom. Rukama umijesiti kompaktnu kuglu. 
U slučaju da se mrvi dodati 2 žlice mlijeka. Meni se to nikada nije događalo, jer sam koristila jaja veličine "L", pa nije bilo potrebno dodavati još tekućine. 
Tijesto omotati folijom i neka odmori 15 minuta u hladnjaku. Modlice za šape treba namastiti ili nauljiti i posuti oštrim brašnom, pa puniti kuglicama tijesta koje treba utisnuti u modlicu. ne puniti do vrha jer jako narastu. Dovoljno je ostaviti jednu trećinu praznu. Peći 15 - 20 min u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Pečene izvaditi, pa vruću modlicu preokrenuti, (ruke zaštititi kuhinjskom rukavicom ili krpom) lupnuti po dnu  drškom od noža da bi šapa ispala. Najbolje ispadaju iz kalupića kad se malo ohlade, ali budu još uvijek vruće. Još tople uvaljati i šećer u prahu. 
Da bi postigle najljepši okus i mekoću moraju stajati u zatvorenoj posudi par dana.

ŠAPE po receptu PETRE JELENIĆ, poznate hrvatske slastičarke

Sastojci: 500 g brašna (pola oštrog, pola glatkog), 300 g maslaca ili masti (odlično je i s pola maslaca - pola masti), 300 g šećera, 2 jaja, 180 g mljevenih oraha, na vrh žličice mljevenog klinčića, pola žličice mljevenog cimeta, prstohvat soli, za posipanja: 200 g šećera u prahu, vanilin šećer.
Postupak: Od svih sastojaka umijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom, pa stavite u hladnjak da se malo stisne. Od tijesta trgajte manje komade, pa svaki utisnite u kalupić. Kalupi moraju biti suhi, premazani masnoćom i posuti brašnom. Napunite sve kalupiće pa stavite peći na 180°C oko 15 min. Šape moraju dobiti malo boje, ali moraju ostati svijetle. Još vruće vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer pomiješan s vanilin šećerom. Pustite da se ohlade. Spremite ih u kutiju i držite na suhom i tamnom.
Šape su ukusne i ako se jedu svježe, ali najbolje su kad odstoje nekoliko dana.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...