19 prosinca 2022

Medenjaci, odmah mekani

    Ovi medenjaci su odmah mekani i spremni za jelo, što znači da ih možete raditi samo dan prije nego što vam trebaju. 😊

Vrlo ukusni, meki, sočni i jednostavni za pripremu.



Sastojci: 

  • 2 žutanjka (60 g)
  • pola jajeta (30 g) razbijte jaje, izmiješajte vilicom žumanjak i bjelanjak, pa vagnite potrebnu količinu
  • 300 g meda
  • 1 dl ulja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mlijeka
  • 2 vrhom pune žličice začina za medenjake (ja koristim "Kotany")

  • 550 g brašna (pola glatkog, pola oštrog) 
  • 20 g sode bikarbone

Priprema:

Jaja, med, ulje, šećer, vanilin šećer, mlijeko i začine izmiješajte u posudi, Ne treba mikser, miješa se lagano kuhačom ili pjenjačom, jer je smjesa tekuća.

Kada se sve povezalo u homogenu smjesu, dodati brašno prosijano sa sodom bikarbonom i rukom zamijesiti tijesto dok se ne počne odvajati od posude.

Tijesto je mekano i podatno. Na površinu tijesta staviti plastičnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak nekoliko sati, a najbolje preko noći, pa sljedeći dan peći medenjake.

Nakon stajanja u hladnjaku rukom uzimati tijesto iz posude, dlanovima formirati kuglice, slagati na pleh obložen pek papirom. Malo ih više razmaknite  jer će se tokom pečenja raširiti.

Savjetujem vam da tijesto držite u hladnjaku, a uzimate si količinu koja vam je potrebna za jedan pleh, otprilike trećinu. Lakše je raditi s tijestom kada je hladno.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko desetak minuta. Moraju ostati mekani na dodir, slobodno na kratko otvorite pećnicu i probajte pritiskom prsta.

Iskusnijima ovo neće predstavljati problem, a one koji prvi puta rade ohrabrujem da uzmu malo tijesta iz hladnjaka, za otprilike dva medenjaka i stave peći, pa će po njima lako procijeniti potrebno vrijeme pečenja. 

Kada se upoznate s ovim tijestom, predlažem da radite medena srca kao ja. Pipljivo je, ali vrijedi truda. Pošto je tijesto meko, potrebno je dosta pobrašniti podlogu, a svako izrezano srce odvojiti  od podloge uz pomoć pobrašnjene špahtlice.

Manju količinu tijesta razvaljam na pobrašnjenoj podlozi, debljine pola centimetra, kalupićem u obliku srca izrezujem medenjake (kalupić obavezno svaki puta utisnem u brašno). 

Pečena srca spajam džemom od šljiva u koji dodam rastopljenu čokoladu i nakon par sati stajanja umačem ih u čokoladnu glazuru (čokolada za kuhanje + ulje)

I na kraju, najvažnije je da se medenjaci ne prepeku. Čim počnu tamniti vade se iz pećnice. 
Prepečeni medenjaci će biti tvrdi bez obzira na recept, a također im se okus izmijeni i izgube svoju prepoznatljivu aromu.

 


tijesto

ako radite okrugle medenjake, tijesto formirajte u  dugi valjak,
nožem podijelite na jednake dijelove težine 10 g
i dlanovima formirajte loptice koje stavite peći.
Tijekom pečenja loptice će se formirati kao na slici ispod.




kalupić za izrezivanje

pobrašnjenom špahtlicom podignuti izrezano tijesto s podloge



složiti oblike na pleh obložen pek papirom
 
pečeni medenjaci









medenjaci preliveni glazurom






13 prosinca 2022

Prijedlog za blagdanske kolače: Nutella keksići






2 jaja

360 g Nutelle

280 g glatkog brašna

Jaja i Nutellu izmiješati mikserom.

Dodati brašno, pa još izmiksati.

Tijesto ostaviti u hladnjaku oko pola sata.

Formirati kuglice i malo ih spljoštiti. 

Mogu se odmah utisnuti dodaci za ukras kao na slici 1 (komadići čokolade, šarene mrvice...)

Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko deset minuta, ako se prepeku biti će tvrdi.

Ohlađene ukrasiti prema želji (na slici 2: rastopljena bijela čokolada pomiješana s malo ulja i posip od šećernih mrvica)

26 veljače 2022

Kako riješiti problem sa prenaglo izraslim rasadom - položena, spiralna sadnja

Procijenjeno vrijeme čitanja ovog blog članka je oko 5 minuta. Članak opisuje metodu "položene, spiralne sadnje" za rješavanje problema prenaglo izraslog rasada. Detaljno su opisani koraci pripreme, uključujući izradu trake od plastične vrećice, postavljanje slojeva papira i zemlje, polaganje biljčica, rolanje trake te kasniju njegu i presađivanje biljaka. Također, članak sadrži fotografije koje ilustriraju postupak.


Ovaj tekst je objavljen 2022. godine, ali sam ga nadopunila novim podacima i fotografijama.
Vjerojatno ima vas koji ste već isprobali metodu, pa slobodno ostavite komentar kakva su vaša iskustva.
Jednom mi se dogodilo da sam zaboravila na posudu sa posijanim zeljem koju sam stavila na najvišu policu u dnevnom boravku. Kupusnjače su poznate po tome da brzo isklijaju, a toplina ih još dodatno požuruje. Kada se pojave klice, one odmah traže izvor svjetlosti, pa ako su na mračnom mjestu, rasti će brzo u smjeru i najmanjeg svjetla, pa tako dobijemo dugačke, tanke i svijetle biljčice. Ponekad je vrlo stresno obaviti sadnju tako izduženih biljaka.  Taj se problem može vrlo jednostavno riješiti na ovaj način. Ja sam ga nazvala položenim pikiranjem* ili položenom sadnjom, jer biljčice ne umećem u zemlju okomito već ih polažem vodoravno. 
(*Pikiranje je sadnja ili presađivanje u stadiju razvijenih kotiledona tj, prvih odnosno lažnih listića ili kasnije u stadiju jednog do dva prava lista) 
Na ovakav način se može i saditi i sijati.
Ovu metodu primjenjujem u raznim slučajevima, ne samo kada su u pitanju izdužene presadnice, jer ovo u nekim situacijama odlično zamjenjuje uobičajeni postupak pikiranja koji početnicima zna biti stresan kada su biljčice vrlo tanke i djeluju krhko i lomljivo.
Najprije biljke zajedno sa zemljom izvadim iz posude, polegnem na radnu površinu i rastresem ih nježno da se odvoje od zemlje. 
Izrežem traku od neke stare plastične vrećice. Najbolje su mi vreće u kojima kupim supstrat za sadnju, peletirano gnojivo i slično. Jake su i dovoljno velike. 
Traka treba biti oko 5 cm šira od dužine biljaka, a dužinu trake ćete odrediti sami prema količini biljaka koje presađujete.
Na traku najprije stavim jedan sloj papirnatog ručnika ili toaletnog papira i pošpricam ga vodom iz prskalice da bude sav mokar. PAPIR SE MOŽE IZOSTAVITI, ČESTO TAKO RADIM KAD SE ŽURIM, ALI S PAPIROM SE ZEMLJA MANJE RASIPAVA. KAD NE KORISTIM PAPIR, TADA ZEMLJU DOBRO NAVLAŽIM.
Na papir stavim oko 1 cm zemlje (sitnog supstrata za sjetvu i sadnju kojem po želji dodam zemlju iz krtičnjaka i također ga dobro pošpricam vodom iz prskalice. 
Na zemlju pojedinačno položim biljčice kao na slikama, ali tako da vrh biljčica, tj, zadnji listići budu u ravnini sa rubom trake, tj. da zemlja bude sasvim do vrha biljke, kako bi kasnije iz zemlje virili samo ti zadnji listići na vrhu. 
Ne mora to biti milimetarski točno. 
Biljke udaljim jednu od druge oko 1, 5 cm. 
Na tako položene biljke ponovo stavim 1 cm zemlje ili samo papir, svejedno je. Dovoljno je da biljka ima zemlju barem s jedne strane - korijen će sam dalje rasti gdje mu odgovara. 
Ponovo dobro navlažim špricaljkom i sada je potrebno traku s biljkama zarolati, malo čvršće kako bi biljke imale dobar kontakt sa zemljom. 
Rolicu još dodatno omotam da bude stabilna ili oblijepim selotejpom i stavim u neku posudu sličnog promjera, vrećicu itd. 
Zalijevam na uobičajeni način, bez bojazni, jer papir i zemlja će dobro u sebe primati vlagu, a biljke će razviti korijen cijelom površinom gdje je zemlja. 
Na taj način od nježnih i tanašnih biljčica dobijem jake i čvrste sadnice. 
Kada biljke ojačaju i razviju dovoljan broj listova, rolicu odmatam i odvajam biljku po biljku pa presađujem na planirano mjesto.
Biljke je vrlo lako razdvojiti, a papir se na kraju skoro potpuno razgradi i ne smeta pri presadnji. 
Na ovim slikama vidite kupus koji se činio kao da se ne može spasiti, jer je ekstremno naglo izrastao, ali to su kasnije bile divne i zdrave glavice kupusa. :) 

1. IZREZATI TRAKU OD NEKE JAČE PLASTIČNE VREČICE 

2. POLOŽITI PAPIRNATU TRAKU, POŠPRICATI

3. STAVITI SLOJ ZEMLJE, POŠPRICATI

4. POREDATI BILJKE

5. STAVITI SLOJ ZEMLJE ILI PAPIR, POŠPRICATI

6. ZAROLATI I STAVITI U POSUDU

Na ovo može ali i ne mora ići još jedan sloj zemlje,
dovoljan je samo još jedan sloj papira i spremno je za rolanje.






🌿  🍃  🌿  🍃  🌿  🍃  🌿 


Još jedno "spašavanje" preraslog celera. Sjemenke sam stavila na naklijavanje, ali nisam stigla na vrijeme klice prebaciti u posude sa zemljom, pa su izrasle malene sadnice. Nije reklama za trgovinu, već da vidite da se i takve vrećice mogu odlično iskoristiti.
👇👇


 

Pastrnjak koji se zasijao sam od odbačenih sjemenskih stapki
👇👇


👆👆
Svaki korjenčić sam škarama skratila za trećinu da mu potaknem rast.   

🌿  🌱  🌿  🌱  🌿  🌱  🌿
Ovakav način se može primijeniti i kod sadnje i kod sjetve. Puno se brže posadi veća količina biljaka, a prednost je i ta što se one kasnije mogu vrlo lako razdvojiti, a odvajanjem određene količine biljaka ne remeti se korijen ostalih.

Samonikle rajčice. 🍅🍅🍅Gratis biljke koje ne planiram, ali se svake sezone pojave na nekoliko mjesta u vrtu. Žao mi je da ne dobiju svoju šansu jer se redovito radi o otpornim i prekaljenim biljkama. Njihova sadnja u čaše zahtjeva puno vremena, puno čašica i puno zemlje. Zbog toga ih je također zgodno položeno spiralno pikirati. Brzo obavljeno, biljčice zbrinute i kasnije najljepše primjerke izdvojim i sadim u vrt ili poklonim. Kada biljke ojačaju i korijen proraste zemlju, rolica se vrlo jednostavno odmota, izdvoje se odabrane biljke i ponovo se zamota. Vrlo praktično.



Sjetva u rolice nije za početnike jer propuštaju važnu lekciju klijanja sjemenki, a ovdje im taj proces nije vidljiv kao što je to slučaj sa sjetvom na papir. Moglo bi se to izvesti i u rolicama, ali tada je sve puno kompliciranije, a to nam nije cilj.


18.2. 2025. dodajem i fotografije koje su mi ljubazno ustupile čitateljice bloga.
Puno vam hvala, Ljiljana i Ida 💚💗
Ida ima i svoj profil na facebook-u pod nazivom Profina špajza, pa ju možete pratiti ovdje: Profina špajza

foto: Ida Katičić Bogdan
(sjetva u spirale, pokriveno folijom zbog čuvanja vlage)

foto: Ida Katičić Bogdan

foto: Ljiljana Borić

foto: Ljiljana Borić 
Gore: presadnice i naklijale sjemenke smještene u spirale
Dole: Formiranje spirale i položeno pikiranje mladih kupusnjača


Čitajte dalje: LIMUNSKA TRAVA - umnožite ju sami od listova kupljenih u trgovini

15 lipnja 2020

Salata od kuhane govedine

Nakon kuhanja goveđe juhe, ostane fini komad mesa od kojeg se može napraviti još nekoliko ukusnih jela. Jedno od njih je govedina na salatu. 
Govedina je u sebe upila sve okuse povrća s kojim se prethodno kuhala u juhi sad ju samo treba ohladiti, narezati na manje komadiće, dodati joj luka narezanog na listiće, još je bolje pomiješati mladi i stari luk. Dobro popapriti, posoliti, pouljiti i nakapati sa malo octa. 
Sve treba prilagoditi sebi i svom ukusu. 
Odlična je s bučinim uljem. Neki ovu salatu rade sa još toplom govedinom iz juhe, no meni je najukusnija kada se radi od ohlađenog mesa, tada upije i manje masnoće, a nakon pola sata stajanja u hladnjaku je pravi osvježavajući i zasitni obrok. 
Uz to odlično idu kuhana jaja (ili samo žumanjci) koji se mogu umiješati u samu salatu ili servirati pokraj. Moj izbor je najčešće samo fini domaći kruh i pokoja svježa crvena rotkvica jer u kombinaciji sa lukom odlično pomaže probavljivosti masnoće iz ove salate.






07 travnja 2020

Torta Esterhazy

 


    🎂Ovu divnu tortu sam radila nekoliko puta, isprobala također nekoliko recepata i najbolji mi je onaj iz Podravkinih knjiga sa slasticama. Ovaj koji vam preporučujem se nalazi i u knjižici Slatke fantazije koja već dugo kruži po internetu, pa sam vam stavila i link gdje ju možete pronaći. 

   Jedino predlažem da u kremu stavite maksimalno 10 dag šećera (100 g), jer je 15 previše, stvarno bude preslatka. 

    Što se tiče izrade kora, ja sam sebi olakšala tako što sam od pek-papira izrezala 6 kvadrata 24x24 cm i u svaki ucrtala kružnicu. Smjesu za tijesto sam razdijelila na 6 jednakih dijelova i rasporedila unutar kružnica. Sve ide vrlo brzo, dok jednu koru pečete, drugu pripremate.

    Prepoznatljive šare koje odlikuju Esterhazy tortu se također jednostavno rade. Na svijetlu glazuru se tamnom čokoladom nanese spirala od središta do ruba torte. Tankim štapićem (ja koristim čačkalicu) se povuče jedna crta od središta torte prema rubu, sljedeća od ruba prema središtu i tako naizmjence dok se ne popuni čitav krug. Recept za bijelu šećernu glazuru se nalazi također u ovoj knjizi među glazurama.

Recept: 



link na knjigu:

Slatke fantazije Podravka



07 ožujka 2020

Rizi-bizi s kukuruzom i piletinom




Sastojci: 
(mjera je šalica od 2,5 dl)
pola pilećih prsa bez kosti, 1 glavica luka, 1 češanj češnjaka, 1 veća mrkva, 1 šalica riže (arborio), 3 šalice vode, pola šalice graška (sirovog ili smrznutog), pola šalice kukuruza šećerca (sirovog ili smrznutog), sol, papar, po želji lovorov list, par žlica masti ili ulja

Kako najjednostavnije skuhati rižu? 
Važno je da koristimo ARBORIO rižu i da omjer riže i vode bude 1:3 
U posudu staviti par žlica masti ili ulja, zagrijati, dodati rižu i miješati na najjačoj vatri oko pola minute dok se ne počne čuti pucketanje. Tada zaliti vrućom vodom, posoliti, poklopiti i pustiti da zakuha. Kada riža počne kuhati, pustiti da kuha još 5 minuta, pa ugasiti vatru, ostaviti poklopljeno i ne dizati poklopac kako bi se proces kuhanja nastavio bez vatre. Nakon 30 minuta riža će biti gotova.

Za to vrijeme pripremati meso i povrće:
Pileći file narezati na kocke i staviti na vruću masnoću, posoliti, popapriti i pržiti povremeno miješajući dok se kocke mesa ne zarumene. Dodati luk i češnjak, pa pržiti još sve zajedno dok luk ne omekša i požuti. Dodati grašak, kukuruz i mrkvu narezanu na kockice, podliti vodom (0k0 1 dl) ili još bolje nekim povrtno/mesnim temeljcem ili ostatkom juhe. Poklopiti i pirjati uz povremeno miješanje dok grašak, mrkva i kukuruz ne omekšaju. Paziti da na dnu ima uvijek tekućine kako ne bi zagorjelo i podlijevati prema potrebi. 
Moja mala "tajna": Može se po želji dodati jedan lovorov list, na 2-3 minute na kraju kuhanja, jer on daje poseban puni okus. Nakon par minuta ga treba izvaditi da ne ostavi prejaku aromu.

Ako se koriste već prethodno kuhani grašak i kukuruz (iz limenke) onda ih treba dodati na samom kraju. 

Rižu pomiješati sa povrćem i mesom i rizi-bizi je gotov :) 






20 siječnja 2020

Jaffa kocke: biskvit sa želeom od naranče

Već dosta star recept, ali još uvijek ga volimo peći...


Biskvit:
3 jaja
10 žlica šećera (200 g)
10 žlica brašna (160 g)
1 prašak za pecivo
1 dcl mlijeka 
1 dcl ulja
za glazuru: 150-200 g čokolade za kuhanje i 6 žlica ulja 

Jaja umiksati sa šećerom, mlijeko i ulje pomiješati zajedno, dodati u smjesu i pomiješati mikserom. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodati u smjesu i kratko još izmiksati.
Uliti u namašten i pobrašnjen pleh veličine 20x30 cm (ili na dno staviti pek papir) i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.

Žele krema:
2 pudinga od vanilije
5 žlica šećera
5 dcl vode
2 dcl sirupa za razrijeđivanje od naranče

Radi se kao puding. Pudinge i šećer pomiješati s 2 dcl vode, a ostatak vode i sirupa staviti da kuha. Kada zakuha, skloniti s vatre, dodati smjesu pudinga i šećera, miješati da se poveže, vratiti na vatru i kuhati miješajući dok se ne pojave mjehurići. Boja će prijeći iz bijele u staklasto narančastu.

Vruće izliti na biskvit, preliti čokoladnom glazurom, ohladiti i rezati na kocke.
Prije posluživanja može se ukrasiti šlagom i narančom.

Čokoladna glazura: 150-200 g čokolade za kuhanje i 6 žlica ulja rastopiti u mikrovalnoj ili na sasvim laganoj vatri, izliti ravnomjerno na kolač i ohladiti.

Savjet: Ako želite da je biskvit sočan, prije nego izlijete žele, žlicom nakapajte na biskvit sok od naranče (oko 10 žlica soka). 




30 studenoga 2019

Stakleni keksići



Ove simpatične keksiće nije teško napraviti, a ako uz sebe imate bar još dvije male ručice zadovoljstvo će biti još veće.
Izaberite svoj ( ili moj dolje napisani) recept za vanili kekse/krancle/vanilice/zvjezdice ili kako ih sve zovemo... Treba vam još i nešto tvrdih voćnih bombona (npr. 505 s crtom).
Od tijesta izrežite oblike, poslažite ih na pleh obložen pek papirom, u sredinu svakog keksa stavite hrpicu izdrobljenih bombona (ja ih drobim batom za meso). Pazite da hrpica ne dodiruje tijesto jer će vam masnoća iz tijesta ući u bombon i neće biti proziran.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 10 min dok se bomboni sasvim rastope i ispune šupljinu keksića.
Pleh s keksićima izvadite iz pećnice, ostavite da se sasvim ohlade i tek tada uklonite s pleha.
Ako keksiće planirate vješati na bor ili slično tada prije pečenja slamčicom izbušite rupicu za konac.
Ako keksiće ne namjeravate jesti, već vam služe samo za ukras, tada vam može poslužiti drugi recept - bez maslaca i jaja, jer je jeftinije.
Ako želite tamne keksiće, 2-3 žlice brašna zamijenite kakao prahom, a za dodatni božićni miris dodajte 1 žličicu mljevenog cimeta.

Tijesto za staklene keksiće
300 g brašna
1 paketić praška za pecivo
150 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, maslac sobne temperature staviti u brašno, pa ga prstima umrviti zajedno sa brašnom (ako je maslac hladan i tvrd najbolje ga je narezati nožem na listiće ili ga naribati na ribež kao jabuku).
U takvu mrvičastu smjesu dodati šećer i vanilin šećer i na kraju jaje, pa umijesiti glatko tijesto.
Umotati ga u foliju i ostaviti do pola sata u hladnjaku.
Izvaditi iz hladnjaka, pustiti da najviše desetak minuta odmori i razvaljati ga na pobrašnjenoj površini (debljina oko 3 mm).
Vaditi oblike modlicama, slagati na pleh obložen pek papirom i peći u zagrijanoj pećnici na 170°C najviše 10 minuta, jer moraju ostati blijedi. 




Dr. Oetker keksići bez maslaca i jaja (za ukras)
400 g glatkog brašna
250 g margarina
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
sok jednog limuna
Postupak kao u prethodnom receptu


bomboni za keksiće npr:










16 svibnja 2019

Varivo od poriluka s ječmom i suhim mesom ili kobasicom





Ukusno i zasitno jelo, a jednostavno za pripremu.
U 2 l hladne vode staviti pola šalice ječma prethodno ispranog u mlakoj vodi, suho meso prema izboru (špek, rebrica, kobasice...), jednu mrkvu narezanu na kockice i jedan sitno narezan češanj češnjaka. Posoliti i pustiti da se kuha. Prije nego ječam sasvim omekša dodati na kockice narezana dva krumpira i dvije šalice narezanog poriluka. Dodati žličicu mljevene crvene paprike, malo papra i nastaviti kuhati dok ječam i krumpir sasvim ne omekšaju. 
Po želji se može napraviti zaprška ili se jedan dio krumpira zdrobi u pire kako bi se dobila 
gustoća jela.