subota, 30. studenoga 2019.

Stakleni keksići



Ove simpatične keksiće nije teško napraviti, a ako uz sebe imate bar još dvije male ručice zadovoljstvo će biti još veće.
Izaberite svoj ( ili moj dolje napisani) recept za vanili kekse/krancle/vanilice/zvjezdice ili kako ih sve zovemo... Treba vam još i nešto tvrdih voćnih bombona (npr. 505 s crtom).
Od tijesta izrežite oblike, poslažite ih na pleh obložen pek papirom, u sredinu svakog keksa stavite hrpicu izdrobljenih bombona (ja ih drobim batom za meso). Pazite da hrpica ne dodiruje tijesto jer će vam masnoća iz tijesta ući u bombon i neće biti proziran.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 10 min dok se bomboni sasvim rastope i ispune šupljinu keksića.
Pleh s keksićima izvadite iz pećnice, ostavite da se sasvim ohlade i tek tada uklonite s pleha.
Ako keksiće planirate vješati na bor ili slično tada prije pečenja slamčicom izbušite rupicu za konac.
Ako keksiće ne namjeravate jesti, već vam služe samo za ukras, tada vam može poslužiti drugi recept - bez maslaca i jaja, jer je jeftinije.
Ako želite tamne keksiće, 2-3 žlice brašna zamijenite kakao prahom, a za dodatni božićni miris dodajte 1 žličicu mljevenog cimeta.

Tijesto za staklene keksiće
300 g brašna
1 paketić praška za pecivo
150 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, maslac sobne temperature staviti u brašno, pa ga prstima umrviti zajedno sa brašnom (ako je maslac hladan i tvrd najbolje ga je narezati nožem na listiće ili ga naribati na ribež kao jabuku).
U takvu mrvičastu smjesu dodati šećer i vanilin šećer i na kraju jaje, pa umijesiti glatko tijesto.
Umotati ga u foliju i ostaviti do pola sata u hladnjaku.
Izvaditi iz hladnjaka, pustiti da najviše desetak minuta odmori i razvaljati ga na pobrašnjenoj površini (debljina oko 3 mm).
Vaditi oblike modlicama, slagati na pleh obložen pek papirom i peći u zagrijanoj pećnici na 170°C najviše 10 minuta, jer moraju ostati blijedi. 




Dr. Oetker keksići bez maslaca i jaja (za ukras)
400 g glatkog brašna
250 g margarina
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
sok jednog limuna
Postupak kao u prethodnom receptu


bomboni za keksiće npr:










4 komentara:

  1. Baš su krasni! Pamtim te bombonice tek iz detinjstva, već dugo nisam ih probala... baš me interesira procedura, pročitat ću tekst kad budem imala vremena, tj. što prije!

    OdgovoriIzbriši
  2. pa dobro ali
    ovo ne kapiram
    Pazite da hrpica ne dodiruje tijesto jer će vam masnoća iz tijesta ući u bombon i neće biti proziran.znači pravićemo rupicu a tamo stavimo komadice bombona ali baš u centru bez da dodirnu tijesto?

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, tako je, hrpica bombona ne smije dodirivati tijesto jer na početku peče nja kada se sve počne zagrijavati i topiti masnoća iz tijesta ulazi u bombone i zamuti ih. Probajte kod par komada namjerno staviti bombone uz tijesto, uvjeriti ćete se i sami. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala! Teško deluje! Sretna Nova Godina iz Grčke!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...