ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Biskvit od bjelanjaka

Ima puno načina za iskoristiti višak bjelanjaka koji ostanu nakon pripreme nekog kolača, a jedan od jednostavnijih je ovaj poznati biskvit kojeg sam danas radila da potrošim bjelanjke koji su mi ostali kad sam radila krafne.
Bjelanjci se mogu i zamrznuti, pa se izvadi onoliko koliko je potrebno. Kad se odmrznu, koriste se potpuno isto kao da su svježi. Ja ih samo malo promiješam vilicom, ulijem u plastičnu posudu da se smrznu u obliku četvrtaste ili okrugle pločice debljine oko 1 cm, pa kad se sasvim smrznu, prebacim u vrećicu za zamrzavanje. Kasnije si odlomim ili odrežem nožem koliko mi treba. Računam oko 30 grama za jedan bjelanjak. Isti je postupak i sa žumanjcima. 





7 bjelanjaka (otprilike 30 grama po bjelanjku)  
120 g šećera (može i više, ali sve iznad 120 g je i meni slatkoljupcu preslatko)  
140 g  oštrog brašna (ja stavim pola oštrog i pola glatkog, da bude sočniji)
70 g maslaca 

dodaci za bolji okus biskvita:
grožđica prema želji (ja stavim dvije vrhom pune žlice)
sok i korica jednog manjeg limuna
malo mljevenih oraha, lješnjaka, badema... (prethodno poprženih)

može se dodati i nasjeckano kandirano voće, komadići tamne čokolade...

Najprije grožđice operem i ostavim ih oko 10 minuta u toploj vodi da lijepo nabubre. 
Uvijek bjelanjcima dodam onoliko jušnih žlica hladne vode koliko ima bjelanjaka, pa ih onda izmiksam u čvrsti snijeg. To radim baš za svaki kolač kad treba bjelanjke istući u snijeg.
Šećer, brašno i mljevene orahe, lješnjake i slično najprije pomiješam zajedno, pa ih lagano šupljom kuhačom ili pjenjačom umiješam u snijeg. 
Prethodno omekšanom maslacu dodam grožđice, sok i koricu limuna, ulijem u snijeg, pa opet pažljivo umiješam da se ne razbije zrak u bjelanjcima.

Kalup za pečenje (12 x 6 cm) namažem komadićem hladnog maslaca, dobro pospem oštrim brašnom ili krušnim mrvicama, višak istresem, uspem smjesu za biskvit, poravnam površinu i stavim peći u već zagrijanu pećnicu na 160°C oko 40 minuta. Kad se kolač odozgo zarumeni, pokrijem ga pek papirom i alufolijom da ne izgori. Nakon 30 min pečenja prvi puta provjerim čačkalicom da li je u sredini pečen, pa opet za 5-10 minuta. Ako se prepeče bude jako suh, zato gasim pećnicu čim je čačkalica suha, pa kolač ostavim u poluotvorenoj pećnici još desetak minuta jer bi se površina uleknula da ga naglo izvadim van iz vruće pećnice.



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...