Ima puno načina za iskoristiti višak bjelanjaka koji ostanu nakon pripreme nekog kolača, a jedan od jednostavnijih je ovaj poznati biskvit kojeg sam danas radila da potrošim bjelanjke koji su mi ostali kad sam radila krafne.
Bjelanjci se mogu i zamrznuti, pa se izvadi onoliko koliko je potrebno. Kad se odmrznu, koriste se potpuno isto kao da su svježi. Ja ih samo malo promiješam vilicom, ulijem u plastičnu posudu da se smrznu u obliku četvrtaste ili okrugle pločice debljine oko 1 cm, pa kad se sasvim smrznu, prebacim u vrećicu za zamrzavanje. Kasnije si odlomim ili odrežem nožem koliko mi treba. Računam oko 30 grama za jedan bjelanjak. Isti je postupak i sa žumanjcima.
7
bjelanjaka (otprilike 30 grama po bjelanjku)
120 g
šećera
(može i više, ali sve iznad 120 g je i meni slatkoljupcu preslatko)
140 g oštrog brašna (ja stavim pola oštrog i pola glatkog, da bude sočniji)
70 g
maslaca
dodaci za bolji okus biskvita:
grožđica prema želji (ja stavim dvije vrhom pune žlice)
sok i korica jednog manjeg limuna
malo mljevenih oraha, lješnjaka, badema... (prethodno poprženih)
može se dodati i nasjeckano kandirano voće, komadići tamne čokolade...
Najprije grožđice operem i ostavim ih oko 10 minuta u toploj vodi da lijepo nabubre.
Uvijek bjelanjcima dodam onoliko jušnih žlica hladne vode koliko ima bjelanjaka, pa ih onda izmiksam u čvrsti snijeg. To radim baš za svaki kolač kad treba bjelanjke istući u snijeg.
Šećer, brašno i mljevene orahe, lješnjake i slično najprije pomiješam zajedno, pa ih lagano šupljom kuhačom ili pjenjačom umiješam u snijeg.
Prethodno omekšanom maslacu dodam grožđice, sok i koricu limuna, ulijem u snijeg, pa opet pažljivo umiješam da se ne razbije zrak u bjelanjcima.
Kalup za pečenje (12 x 6 cm) namažem komadićem hladnog maslaca, dobro pospem oštrim brašnom ili krušnim mrvicama, višak istresem, uspem smjesu za biskvit, poravnam površinu i stavim peći u već zagrijanu pećnicu na 160°C oko 40 minuta. Kad se kolač odozgo zarumeni, pokrijem ga pek papirom i alufolijom da ne izgori. Nakon 30 min pečenja prvi puta provjerim čačkalicom da li je u sredini pečen, pa opet za 5-10 minuta. Ako se prepeče bude jako suh, zato gasim pećnicu čim je čačkalica suha, pa kolač ostavim u poluotvorenoj pećnici još desetak minuta jer bi se površina uleknula da ga naglo izvadim van iz vruće pećnice.
Odlicno zvuci i super ideja za iskoristiti bjelanjke. Nisam ih nikad probala zamrznuti, ali se kod nas mogu kupiti isto zamrznuta pasterizovana jaja.
OdgovoriIzbrišiJednom je moj brat, kad je imao nekih godinu i pol otišao u smočnicu, a da to nitko u kući nije primijetio. Tamo je moja mama na hladnom imala oko 60 jaja. Prije smo uvijek direktno na farmi kupili veću količinu jaja, a zimi smo ih čuvali u toj hladnoj prostorijici.
IzbrišiNakon nekih desetak minuta brat se vratio iz smočnice sav žut po ručicama i odjeći. Kad je mama sva u čudu upitala brata: "Pa, dobro, Nikola, što si to radio???", on je mirno odgovorio vrteći ručicama:"Nema jaja. Jupa jaja." (lupao jaja) Mi smo svi prasnuli u smijeh. Rijetko koje jaje je ostalo čitavo nakon bratovog posla, pa smo skupili što se skupiti dalo i zamrznuli.
Eto, tako sam ja saznala da se jaja mogu zamrznuti :))))))))
Ovo proslijeđujem ipak mami da napravi pa da me obraduje :D
OdgovoriIzbrišiBiti će i mama sretna. Mame vole kad imaju čime obradovati djecu :)
Izbriši