petak, 29. siječnja 2016.

Linceri (i druge ideje od prhkog tijesta)


 

 



300 g brašna
1 paketić praška za pecivo
150 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
1 jaje


Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, maslac sobne temperature staviti u brašno, pa ga prstima umrviti zajedno sa brašnom (ako je maslac hladan i tvrd najbolje ga je narezati nožem na listiće ili ga naribati na ribež kao jabuku).
U takvu mrvičastu smjesu dodati šećer i vanilin šećer i na kraju jaje, pa umijesiti glatko tijesto.
Umotati ga u foliju i ostaviti oko pola sata u hladnjaku.
Izvaditi iz hladnjaka, pustiti da mao omekša i razvaljati ga na pobrašnjenoj površini (debljina oko 3mm)
Vaditi oblike modlicama, slagati na pobrašnjenu tepsiju ili pek papir i peći u zagrijanoj pećnici na 170°C najviše 10 minuta, jer moraju ostati blijedi.  Ako se prepeku biti će tvrdi.
Spajati dva i dva džemom i posuti šećerom u prahu.

Od ovog tijesta mogu se raditi i drugi oblici. Može se umjesto jedne žlice brašna staviti kakao, pa se dobije tamno tijesto koje se kombinira sa svijetlim. Tada se mogu raditi razni dvobojni oblici. (slike su poslije teksta)
Ako se tijesto mrvi ili puca, znači da je presuho, pa mu treba dodati žlicu do dvije mlijeka ili kiselog vrhnja, pa ga premijesiti. Ali treba imati na umu da prhko tijesto gubi na kvaliteti što ga više mijesimo.







Evo ideja sa neta:










moji božićni sobovi od ovog tijesta:




srijeda, 13. siječnja 2016.

Odličan i jednostavan recept dr. Oetkera: Brze slatke kiflice kao dizane

Kad jedete ove kiflice, kao da jedete mini orahnjaču ili makovnjaču.
Tijesto je strukture kao dizano, ali se radi brzo i bez kvasca. Koristim ovo tijesto u sto varijanti :)







Sastojci

400 g brašna

1 paketić praška za pecivo

200 g svježeg kravljeg sira

6 punih jušnih žlica mlijeka

8 punih jušnih žlica ulja

100 g šećera

1 paketić vanilin šećera

1 jaje

prstohvat soli



Priprema
U jednoj posudi pomiješati brašno zajedno sa praškom za pecivo.

U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.

Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom

brzinom. Ne miješati duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo. Tijesto podijeliti u dva dijela, formirati dvije kugle i razvaljati ih u na pobrašnjenoj površini u oblik kruga, debljine oko 3 mm. Ako volite deblje tijesto, ostavite ga debljeg. Namažite nadjevom od maka, oraha, čokolade, pekmeza, sira... Izrežite u trokute i zarolajte u kiflice. Složiti na tepsiju na papir za pečenje. Od ove količine tijesta meni izađe 32 kiflice i pečem ih sve odjednom u najvećoj tepsiji od pećnice.

Peći na 170°C dok ne dobije zlatnu boju na vrhu. Još tople posuti šećerom u prahu.



Mekane su i drugi dan ako stoje zatvorene, a također se mogu pečene zamrznuti.

subota, 2. siječnja 2016.

Čokoladna torta





Ovu tortu ponekad radim sa kremom od pudinga, a ponekad sa kremom od jaja, pa pišem recept za obje u količini koja odgovara dimenzijama ovog biskvita. Kreme ima dovoljno za deblji sloj na sve tri kore i za omazivanje torte. Po želji možete dodati rum.
za pravokutnu tortu dimenzija 32 x 15 cm, za 20 šnita


Biskvit:
8 jaja
150 g šećera
50 ml ulja
100 ml mineralne gazirane vode
150 g brašna
paketić praška za pecivo

5 ravnih žlica kakao praha
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksati dok se smjesa ne udvostruči, dodati  ulje, izmiksati, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, izmiksati u jednoličnu masu.
Bjelanjcima dodati 8 žlica hladne vode izmiksati u čvrsti snijeg. Snijeg istresti na smjesu od žumanjaka i lagano kuhačom povezati u prozračnu i rahlu smjesu.
Izliti na pleh obložen papirom za pečenje i ispeći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
Ohlađeni biskvit izvaditi iz pleha, prerezati na tri trake kao na slici, odvojiti sa papira za pečenje, poškropiti mlijekom, premazivati kremom i slagati tortu.
Ispečeni biskvit je dimenzija 30 x 42 cm.




Krema sa jajima i čokoladom:

4 veća jaja (veličina L)
450 ml mlijeka
3 žlice vrhom pune gustina ili brašna
150 g čokolade za kuhanje

250 g maslaca
U lonac za kuhanje ubaciti sve sastojke osim čokolade i maslaca zagrijavati miješajući pjenjačom, u zagrijano dodati natrganu čokoladu, miješati na vatri da se čokolada rastopi, pazeći da se na dnu krema ne počne grušati. Stalno miješajući kuhati kremu dok se lijepo ne zgusne. Ako nastanu grudice uspite kremu kroz veliku cjediljku (sito) pa bridom žlice stružite po dnu sita. Tako će krema proći kroz sito i u njoj neće biti grudica. Još je jednostavnije izblendati kremu štapnim mikserom ako ga imate.
Kremu ohladiti u hladnoj kupelji (staviti lonac u hladnu vodu) često miješajući da se ne uhvati korica kao na pudingu.
U mlaku kremu umiksati pjenasto umućeni maslac i kremom premazivati kore.


Krema sa pudingom:

8 dl mlijeka
2 vrećice praška za puding od čokolade
5 dkg čokolade
150 g šećera
4 ravne žlice brašna
250 g maslaca
Od mlijeka odvojimo oko 2 dcl i pomiješamo sa praškom za puding, brašnom i šećerom, a ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kada mlijeko zakuha, maknemo sa vatre, ulijemo smjesu sa pudingom, dodamo izlomljenu čokoladu, miješamo da se čokolada rastopi i vratimo na vatru.
Kuhamo stalno miješajući pjenjačom pazeći da se na dnu ne uhvati korica. Krema mora biti gušća od pudinga. Ohladiti ju u hladnoj kupelji, u mlako umiksati pjenasto umućeni maslac i mazati na kore.

Za čokoladnu ocaklinu:


100 g čokolade za kuhanje i 6 žlica ulja rastopiti miješajući na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, pričekati da se ohladi da nije vruća, ali da još uvijek bude lijepo tekuća i izliti po vrhu torte, rasporediti špatulom, nožem ili žlicom i pustiti da se razlije preko rubova. Višak oko rubova uzimati sa špatulom ili obrnutom stranom žlice i nanositi od dna prema vrhu stranica i tako omazati glazurom tortu sa strane.
Ako je glazura prevruća, otopiti će kremu ispod sebe, pa nećete moći lijepo omazivati jer će se miješati sa kremom.