21 ožujka 2014

Jogurt mafini sa komadićima čokolade i šarenim kapicama

Moja šestogodišnja kćer je na TV-u vidjela kuhara kako mafine ukrašava raznobojnim kremama i posipava šarenim mrvicama. Naravno, nije prestala govoriti kako bi ona htjela jesti baš takve, divne, lijepe, šarene.... Takvu želju nije uopće teško ispuniti.
Zato smo se veselo uputile u kuhinju, a rezultat  je na slikama :)




Za 12 mafina
(mjera je čašica od jogurta)

2 jaja
1 čaša šećera
1 čaša jogurta (može i neki voćni)
pola čaše ulja
1 i 1/2 čaše brašna (ja koristim tip 550) pomiješanog sa pola paketića praška za pecivo
100 grama čokolade (nožem nasjeckati ili nastrugati na manje komadiće)

za kremu: 
200 g maslaca, 150 g šećera u prahu, jestive boje ili arome po želji, šarene mrvice



Jaja sa šećerom dobro promiješati pjenjačom (nije potrebno koristiti mikser), pa redom dodavati jogurt, ulje i brašno, svaki put promiješati da se smjesa poveže. Na kraju dodati čokoladne komadiće.
Super je dodati voće poput borovnica, malina, kupina... (zimi imam smrznute u zamrzivaču, pa ih tako smrznute samo posipam odozgo po napunjenim kalupima)

Uliti smjesu u kalupe za mafine (ne do vrha, jer će dosta narasti tijekom pečenja). Ja koristim silikonske kalupe koje ne treba mastiti i brašniti. Papirnate košarice također ne treba mastiti i brašniti, ali plehnate kalupe treba.



Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C,  oko 25 min (dok se ne napuhnu i ne stvore raspucanu koricu na vrhu.

Maslac omekšati na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici, dodati šećer, pa mikserom dobro pjenasto umutiti, pa dodati boju. Ja sam podijelila kremu na dijelove, pa u svaki dodala drugu boju.
Kad se mafini ohlade, ukrasiti ih  kremom od maslaca i posipati mrvicama.