10 studenoga 2014

Vješalica za kuharicu :)

Ne, neću nikoga objesiti, već se radi o zgodnoj ideji koju sam našla lutajući Pinterestom.

 


Kad radim kolače, obično nedostaje mjesta na radnoj plohi, teku sa receptima zguram u neki ćošak da ne smeta, ali da ipak bude oku dostupna.
Sve je više modernih kuhinja bez ručkica na vratima, ali moja nije takva, pa sam se poslužila ovim zgodnim načinom vješanja bilježnice ili kuharice sa receptima. 
Recept je uvijek na dohvat oka, a daleko od miksera koji uvijek rado špricne kremu izvan posude :)

Najzgodnije za to su vješalice za odjeću, sa kvačicama. One čvrsto drže, a mogu se regulirati prema širini knjige.





06 studenoga 2014

Kocke od maka - izdašne i sočne






Odličan recept iz knjige sestre Nikoline, časne sestre koja u Sloveniji vodi školu kuhanja. Knjiga je prepuna recepata sa "domaćim" štihom starinske slovenske kuhinje koja je nama vrlo poznata i bliska.



mjera je čaša od jogurta


2 čaše šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1 čaša ulja
2 čaše mlijeka
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
naribana limunova korica
1 žlica ruma
20 dag mljevenog maka

Čokoladni preliv:
10 dag čokolade za kuhanje
4 dag maslaca
3 žlice ulja

Jednu čašu šećera, vanilin šećer i žumanjke miješamo mikserom i za to vrijeme dodajemo ulje.
Kad smjesa poveća volumen, prilijemo još mlijeko i rum, te čvrsti snijeg od bjelanjaka u kojeg smo umiksali jednu šalicu šećera. (*Sad možete dodati jednu puuunu veliku žlicu marmelade ako želite da vam kolač bude posebno sočan - vidi dodatak uz zvjezdicu ispod). Na tu smjesu istresemo prethodno pomiješane brašno, prašak za pecivo, limunovu koricu i mljeveni mak. Sve zajedno nježno, ali temeljito izmiješamo pjenjačom (ne mikserom) Smjesu izlijemo u namašćen i pobrašnjen četvrtasti pleh opsega ne većeg od 80 cm. Pečemo oko 30  minuta na 170-180 °C.
Pečeni kolač prelijemo sa prelivom od čokolade ( čokoladu, maslac i ulje rastopimo na laganoj vatri, u vodenoj kupelji ili u mikrovalki).Ohlađeni kolač narežemo na kocke.

Ja ponekad kolač ohladim, prerežem na dvije kore, namažem marmeladom, pa onda još i na vrh namažem marmeladu. Tek onda stavim glazuru. Takav je ovaj na mojoj slici. Treba paziti da se ne stavi predebeli sloj marmelade, jer se onda kora skliže jedna po drugoj. Znači, namazati samo tanki sloj koji će zalijepiti gornju i donju koru.
Kad nemam vremena odmah vrući kolač premažem marmeladom i prelijem čokoladnim prelivom.
Marmelada odlično paše na makovim kockama!
*Jedan moj savjet kojeg toplo preporučujem:  ako dodate žlicu marmelade u biskvitnu smjesu, kolač će biti lijepo sočan. Makove kocke inače znaju biti suhe i mrviti se prilikom jela.

slika iz knjige sestre Nikoline