četvrtak, 19. lipnja 2014.

Bečka štrudla (višnje sa nadjevom od grisa u korama za savijaču)

Najljepše je ovu jednostavnu voćnu štrudlu napraviti kada ima svježih višanja, ali sasvim dobro u tu svrhu posluže i višnje iz kompota ili zamrznute.
Ova štrudla je odlična i sa makom (mljac). Tada se mak stavi u nadjev sa grisom.





Potrebno je:

1 pakovanje gotovih kora za savijaču

Nadjev za kore:
(mjera je čaša od jogurta)
4 čaše jogurta (pakovanje od 180 g)
1 čaša ulja
2 čaše grisa 
2 čaše šećera i 1 vanilin šećer
1 p.p.
višnje ili mak, ili jabuke...

Sve sastojke za nadjev dobro izmiješati, pa ostaviti malo da gris nabubri oko 15 min.
Pošto u pakovanju ima 12 kora, ja slažem dvije po dvije, tako da ima u tepsiji 6 redova.
U receptima obično stoji da se mažu po dvije, ali meni više odgovara ovako.
Koru premazati sa 7 velikih žlica nadjeva, staviti na  nju drugu koru, opet premazati sa 7 žlica, poslagati voće (ne jako gusto, oko jedne šake višanja). Urolati i staviti na nauljen pleh. Tako dok se ne potroše sve kore.
Ako je ostalo nadjeva premazati njime štrudlu odozgo ili premazati samo jogurtom (može i vrhnjem).
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C dok ne primi lijepu zlatnosmeđu boju.
Toplo rezati u šnite ili prema želji.
Ne možete napraviti dvije iste štrudle, svaki puta ispadne drugačija, ovisno o količini voća, dužini pečenja, veličini tepsije... Ali, uvijek je oooodliiiiična  :)))

srijeda, 11. lipnja 2014.

Knjiga na poklon za download: Odlična i vrlo korisna knjiga "Bašta zelena cele godine"

Na stranici Zelena mreža Vojvodine čitaocima je dana na poklon odlična i vrlo korisna knjiga " Bašta zelena cele godine" autorice prof. dr. Branke Lazić, koja slovi kao doajen organskog uzgoja u Srbiji.

Knjiga ima skoro 200 stranica, ali su ju nespretno podijelili na tri dijela, od kojih je jedan samo par stranica, pa sam ih sastavila u jednu cjelinu i poklanjam vam link sa kojeg ju možete skinuti na jednostavan način, bez logiranja, iskakanja reklama i sličnog.

Link za download knjige: Bašta zelena cele godine



Knjiga je prvi puta izašla 1981. u papirnatom obliku.

Hvala "Zelenoj mreži" i profesorici Branki Lazić na ovoj korisnoj literaturi koje smo mi vrtlari amateri uvijek žedni :)


nedjelja, 8. lipnja 2014.

Povrtnjak na terasi

Sasvim mlade i nježne presadnice povrća koje sam ove sezone uzgojila u lijepom broju je nemoguće sačuvati od ovogodišnje neuobičajene najezde puževa. Ali, ja se ne predajem i oformila sam povrtnjak na našoj staroj terasi.
Ta terasa nikad nije služila za odmor i sjedenje jer oko kuće ima dovoljno lijepog prostora za tu svrhu, ali je zato odlično poslužila za moj square foot garden. :)
Upotrijebila sam plastične sanduke od kruha i mlijeka koji su skupljali prašinu na tavanu i u  garaži, napunila ih zemljom i posadila povrće.
Nisam smjela koristiti zemlju iz vrta da ne bih prenijela i kojeg puža, pa sam ih napunila  humusom kojeg sam nabavila u trgovini.
Sada tu lijepo napreduju rajčice, paprika, niske mahune, peršin, celer, holandski luk, luk kozjak, a u posudama svaki zasebno, rastu zelje, tikvice, stevija.
Još imam presadnica rajčica koje su na terasi našle utočište prije nego ojačaju dovoljno da mogu na veliki vrt, a presadnice metarskih mahuna ću posaditi na rub mog novog povrtnjaka kako bi stvarale hladovinu dok ispijam kavu i uživam gledajući moj novi, mali vrt.

Najprije mi je radost donijela salata koja lijepo napreduje i koja je tako meka i ukusna.
Ovdje su biljke zaštićene od prejakog sunca i vjetra, uvijek su mi na dohvat ruke jer na tu terasu izlazim iz boravka. 

Dvije velike posude ujutro napunim vodom, a predvečer zalijevam. Ovdje je zemlja puno toplija nego u vrtnim gredicama gdje nije bitno ako se zalijeva hladnom vodom. Stoga 
Pčele, bumbari i bubamare su već otkrile ovu moju malu oazu, pa se ne brinem za oprašivanje. 
Svejedno ću ovom zelenilu pridružiti i nešto cvijeća, da doprinesu mješovitoj sadnji i istovremeno stvore lijepe prizore.

Također ću pomalčirati sijenom kako bih sačuvala vlagu u zemlji, ali za sad još ne mogu jer je nedavno iznikli tajlandski bosiljak kojeg sam nasumično posijala u te posude još uvijek prenježan i polomio bi se dok stavljam malč.
Neke od povrtnica koje su pojedinačno posađene (paprike, kupusi...)ću preseliti u vrt jer su dovoljno velike da ih puževi više ne mogu ozbiljnije naškoditi.

Slijede slike sa terena :)


u cvjetnim posudama su zelje i pokoja paprika za koje se nadam da ću ih ipak uskoro presaditi na vrt


sa strane uz ogradu su presadnice koje čekaju svoje stalno mjesto
 
metarske mahune, zelena salata, bundeve, divlja rajčica
u krupnom planu rajčice sa salatom i niskim mahunama, iza njih paprike sa salatom, desno salata i peršin i tek iznikle korabice


paprike i salata kristalka

holandski luk i luk kozjak u sredini sa pokojom salatom i između mrkva koja tek niče. označila sam čačkalicama da ne zaboravim da sam ju tu posijala.

presadnice zelja, rajčice, peršin, celer, salata  (zelje nakon što ojača, presađujem  na vrt, ovdje ostavljam jednu biljku)

poziranje za skupnu fotografiju: u zelenim kanticama je stevija, do nje zelje i paprika, sprijeda u sredini dvije posude s tikvicama, lijevo su bundeve i desno presadnice kupusnjača

Tek ubrani listovi salate. Berem samo vanjske velike listove i ostavljam da sredina dalje raste. Tako sprječavam da se salata spali od vrućine jer je u posudi ipak gušće posađena nego na vrtu. Takva berba potiče salatu da ne formira glavicu već brže ode u cvijet, pa i o tome treba voditi računa.

Nešto jagoda sam sa vrta preselila u posude na dvorište kako ne bi bile na dohvat puževima. Jagode su u društvu sa lukovima koji ih štiti od gljivičnih poremećaja



Evo i plodova nakon par mjeseci:
























subota, 7. lipnja 2014.

Keks torta sa kokosom kao nijedna do sad

Ovaj divni kolač sa keksima i kokosom sam radila za jednu proslavu kod moje sestre.
Kolač je izuzetno fin i sočan, pa gosti nisu ostali ravnodušni. Kako to obično bude, od finog kolača uvijek se traži recept.
Zato, Seka, evo stiže recept, a ti dijeli dalje :))))



64 keksa Petit Beurre se slažu u 4 sloja ovisno o veličini tepsije. 
Najpraktičnije je 4x4 i tako 4 sloja koja se mažu kremom i čokoladom.

Krema: (može se kuhati kao puding, ali ja sve odmah umiješam u mlijeko i lagano kuham):

100 g brašna (ja stavim pola škrobnog pola običnog brašna, ali nije jako bitno), 3 žumanjka i 1 čašu šećera staviti u 625 ml mlijeka i dobro razmutiti pjenjačom da nema grudica.
Staviti na vatru i miješajući zagrijavati dok se ne počne gusnuti.Tada malo smanjiti vatru i brže miješati da nebi nastale grudice. Još miješati oko 3 minute dok krema lagano kuha (pojavljuju se mjehurići).
Kad je nastala jednolična glatka krema, maknuti sa vatre i ostaviti kremu da se ohladi do mlakog.
U mlaku kremu umiksati 200 g pjenasto umućenog maslaca, 250 ml konjaka (nije previše - ne bojte se) i 250 g kokosa.

Za premazivanje slojeva od keksa treba 100 g čokolade rastopiti sa kockicom maslaca, 3 velike žlice mlijeka.

Kekse za prvi red umočiti samo kratko u mlijeko je taj prvi red slabo upija vlagu. Ostale slojeve ne treba namakati.
Kremu razdijeliti na 4 jednaka dijela, pa prvi dio premazati preko keksa.
Na kremu nanijeti tanki sloj čokoladne glazure.
Poslagati drugi sloj keksa, premazati kremom, nanijeti čokoladu i tako do kraja.
Na vrh ide krema i čokolada i posipa se kokosom. Nekad posipam kakaom, zavisi što mi je od sastojaka na raspolaganju.
Kolač ostaviti na hladnom i rezati drugi dan.

Još je jednostavnije kad se radi sa keksima koji već imaju sloj čokolade.

Kad trebam hladiti kremu obično radim ovako:
Posudu s kremom stavim u hladnu vodu  (bazen sudopera napunim hladnom vodom), pa miješam da se krema malo prohladi. Ako se žurim, miješam i mijenjam vodu dok krema ne bude dovoljno hladna, odnosno mlaka. Inače je dovoljno ostaviti sve u hladnoj vodi, kremu pokriti po površini prozirnom folijom da se neuhvati korica i pustiti da se hladi. Eventualno promijeniti vodu ako se jako zagrijala.
Ako mi se ne žuri uopće, pustim kremu da se hladi bez hlađenja vodom, samo ju obavezno pokrijem prozirnom folijom, jer ako se uhvati korica moram ju uklanjati prije miksanja jer se ona rastrga u sitne grudice koje nisu dobrodošle u kremi.




utorak, 3. lipnja 2014.

Biskvit od jogurta s voćem

Kad počne dozrijevati prvo voće u voćnjaku, ovaj biskvit često pečem. Odličan je sa višnjama, malinama, kupinama, trešnjama...
Zimi umjesto svježeg voća koristim kupine ili višnje iz našeg voćnjaka, smrznute, a odlično je i sa nekim džemom. Na slici je ovaj kolač sa džemom od marelica.


(Mjera je čaša od jogurta, od 180 grama)

Nije potreban mikser, već obična pjenjača. Sjećam se da je moja teta to miješala vilicom i bilo je super :)

U jednu posudu staviti sve tekuće:
4 jaja
2 čaše jogurta
1 čaša ulja
naribana korica jednog limuna
Izmiješati sve pjenjačom ili mikserom.

U drugu posudu staviti sve suho:
3 čaše brašna pomiješane sa paketićem praška za pecivo
2 čaše šećera
Izmiješati.

Suhe sastojke usipati u tekuće i izmiješati pjenjačom.
Izliti u namašćen i mrvicama ili brašnom posut pleh opsega 50 cm. Na površinu poslagati voće ili prošarati džemom.
Nije dobro stavljati puno nadjeva jer bude pretežak, pa propadne na dno biskvita.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C dok se gore lijepo ne zarumeni.



Brze i jednostavne grickalice od sira i gotovih kora za savijaču


Odlična stvar kad trebam nešto zgodno za goste, uz kavicu. Brzo se naprave, a potrebne su samo kupovne kore, sir i jaja.

Obično ih napravim kad imam viška sira, pa stavim u zamrzivač poredane na pek papir da se ne slijepe jedna za drugu. Kad se zamrznu, prebacim ih u vrećicu.
Prije nego dođu gosti, rolice izvadim da se odmrznu (treba im nekih 15 min), pa pržim u vrućem ulju (pola minute sa svake strane).
Jako su fine kad su tople i hrskave, ali su dobre i kad su hladne.





Vrlo se jednostavno rade.

Za nadjev se pomiješa:
  • svježi sir  (oko 100 grama za jednu koru)
  • jedno jaje na 200 grama sira
  • malo soli
  • može se dodati i malo kiselog vrhnja ako je sir jako suh, pa se teško premazuje
Koru za savijaču premazati jako tanko nadjevom od sira (dvije vrhom pune velike žlice nadjeva za jednu koru). Ne smije biti puno nadjeva jer će se kore razmočiti i trgati. Samo tanko, tanko namazati.
Koru razrezati u križ (na 4 dijela), pa svaki dio zarolati. Kad je sve gotovo, pržiti rolice u vrućem ulju ili masti dok lijepo ne porumene. Kad pržim u manjoj posudi, onda još svaku rolicu prerežem na pola.
Takve su ove na slici.
Izvaditi na papirnatu salvetu da se ocijedi višak ulja.

Mogu se pripremiti dan ranije, spremiti u hladnjak pokrivene da se ne sasuše i onda slijedeći dan pržiti.
Dobre su i sa mesnim nadjevom, kao za burek od mesa.
Jednom mi je ostalo bolonjez umaka i njime sam punila rolice, također je ukusno.