30 studenoga 2019

Stakleni keksići



Ove simpatične keksiće nije teško napraviti, a ako uz sebe imate bar još dvije male ručice zadovoljstvo će biti još veće.
Izaberite svoj ( ili moj dolje napisani) recept za vanili kekse/krancle/vanilice/zvjezdice ili kako ih sve zovemo... Treba vam još i nešto tvrdih voćnih bombona (npr. 505 s crtom).
Od tijesta izrežite oblike, poslažite ih na pleh obložen pek papirom, u sredinu svakog keksa stavite hrpicu izdrobljenih bombona (ja ih drobim batom za meso). Pazite da hrpica ne dodiruje tijesto jer će vam masnoća iz tijesta ući u bombon i neće biti proziran.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 10 min dok se bomboni sasvim rastope i ispune šupljinu keksića.
Pleh s keksićima izvadite iz pećnice, ostavite da se sasvim ohlade i tek tada uklonite s pleha.
Ako keksiće planirate vješati na bor ili slično tada prije pečenja slamčicom izbušite rupicu za konac.
Ako keksiće ne namjeravate jesti, već vam služe samo za ukras, tada vam može poslužiti drugi recept - bez maslaca i jaja, jer je jeftinije.
Ako želite tamne keksiće, 2-3 žlice brašna zamijenite kakao prahom, a za dodatni božićni miris dodajte 1 žličicu mljevenog cimeta.

Tijesto za staklene keksiće
300 g brašna
1 paketić praška za pecivo
150 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, maslac sobne temperature staviti u brašno, pa ga prstima umrviti zajedno sa brašnom (ako je maslac hladan i tvrd najbolje ga je narezati nožem na listiće ili ga naribati na ribež kao jabuku).
U takvu mrvičastu smjesu dodati šećer i vanilin šećer i na kraju jaje, pa umijesiti glatko tijesto.
Umotati ga u foliju i ostaviti do pola sata u hladnjaku.
Izvaditi iz hladnjaka, pustiti da najviše desetak minuta odmori i razvaljati ga na pobrašnjenoj površini (debljina oko 3 mm).
Vaditi oblike modlicama, slagati na pleh obložen pek papirom i peći u zagrijanoj pećnici na 170°C najviše 10 minuta, jer moraju ostati blijedi. 




Dr. Oetker keksići bez maslaca i jaja (za ukras)
400 g glatkog brašna
250 g margarina
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
sok jednog limuna
Postupak kao u prethodnom receptu


bomboni za keksiće npr:










16 svibnja 2019

Varivo od poriluka s ječmom i suhim mesom ili kobasicom





Ukusno i zasitno jelo, a jednostavno za pripremu.
U 2 l hladne vode staviti pola šalice ječma prethodno ispranog u mlakoj vodi, suho meso prema izboru (špek, rebrica, kobasice...), jednu mrkvu narezanu na kockice i jedan sitno narezan češanj češnjaka. Posoliti i pustiti da se kuha. Prije nego ječam sasvim omekša dodati na kockice narezana dva krumpira i dvije šalice narezanog poriluka. Dodati žličicu mljevene crvene paprike, malo papra i nastaviti kuhati dok ječam i krumpir sasvim ne omekšaju. 
Po želji se može napraviti zaprška ili se jedan dio krumpira zdrobi u pire kako bi se dobila 
gustoća jela.














02 travnja 2019

Uskrsno ukrašavanje jaja i nekoliko zgodnih ideja :)







Dok su djeca još mala i veseli ih šarenilo na uskrsnom stolu, možemo dati mašti na volju i na razne načine se poigrati s ukrašavanjem. 
Moju kćer koja je uskoro tinejđerica još uvijek veseli taj kreativni dio priprema za uskrsne blagdane, pa svake godine s veseljem ponavljamo svoj mali ritual: skidanje ljuski sa luka, branje cvjetova i listova, rezanje starih čarapa, vreča od krumpira, traženje špagica i gumica po ladicama...
Kod nas je obavezno kuhanje jaja sa ljuskama od luka koje im daju lijepu ciglastu boju. Na jaje položimo listić ili cvijet neke biljke sa livade, čvrsto omotamo najlon čarapom, učvrstimo špagicom i stavimo u hladnu vodu s ljuskama luka da se kuha. 
Što ima više ljuski, boja je intenzivnija. Kako bi spriječili da jaja prilkom kuhanja popucaju treba u vodu dodati 1 žlicu octa. Pustiti da lagano ključa oko 10 minuta, pa ostaviti da se ohladi. 
Tada se jaja vade iz vode, a to nam je najljepši dio, jer tada otkrivamo koliko smo bile uspješne i strpljive, jer nije baš lako dobro namjestiti cvjetić ili listić koji se stalno trudi pobjeći lijevo ili desno... :) 
Lijepi efekt ostavljaju na ljusci i mrežaste vreće u kojima kupujemo krumpir, njih isto treba čvrsto omotati oko jaja, a još jedan zgodan način je omatanje gumice oko jaja koja ostavlja na jajetu svijetli trag. Gumice znaju također biti svojeglave, pa taman kad sve namjestite, jedna sklizne dole i onda opet sve iz početka.
Na slikama ispod se lako može prepoznati kojom tehnikom je jaje ukrašeno. 
Naravno, moja kćer voli i razne kupovne naljepnice i omotnice sa uskrsnim motivima, pa obavezno i njih koristimo za ukrašavanje. Jaja još samo treba premazati malom količinom jestivog ulja (dovoljna je samo kap po jajetu) da dobiju sjaj. 










i još malo jako jednostavnih ideja od kuhanih jaja koje sam pronašla na internetu:

-kuhana jaja, zrna papra upotrijebljena za oči, kuhana/sirova mrkva za kljunčiće i brkove, paprika i brokula za krijestu i nožice...

- krema od žutanjaka (kuhani žutanjci pomiješani sa majonezom), stavljena na perece, oči od nekih crnih sjemenki i kljunčići vjerojatno od sirove ili kuhane mrkve




- jaja punjena kremom od žutanjaka, oči od crnog papra, kljunčići od mrkve, krijestice od listića kopra...





- bjelanjci za latice, žumanjci za sredinu, stabljika i listovi od vlasca


- mišići od jaja sa ušima od rotkvica i brčićima od vlasca





04 ožujka 2019

Probajte napraviti: Žarbo kocke od lažnog dizanog tijesta


Ovo tijesto hvalim gdje god imam priliku jer je jako jednostavno za izradu, a odlična je zamjena za kolače koji se inače rade sa dizanim tijestom, poput Žarbo kocki.


Tijesto:
(za 3 kore) neka vas ne buni što su na slici 4 kore, pekla sam u mini-pećnici na plehu malih dimenzija, pa ih je ispalo 4 od ove količine tijesta
600 g brašna
1,5 vrećica praška za pecivo
300 g svježeg kravljeg sira (manje masnog)
9 žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
12 žlica ulja
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 manja jaja (veličina «S»)
prstohvat soli
...
Za nadjev koristiti pekmez po želji kojem dodamo malo ruma, a preko pekmeza posipamo mljevene orahe ili mak, te šećer i grožđice.
Potrebno je oko 200 grama oraha ili maka i 100 grama šećera.
...
Izrada kora:
Sir propasirati ili usitniti vilicom ili štapnim mikserom, blenderom i sl. da postane kremast.
U jednoj posudi pomiješati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom brzinom, ne duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo. Može se slobodno i rukama izmiješati umjesto miksera.
Istresti na pobrašnjenu podlogu, formirati tri jednaka dijela za kore. Prvu koru razvaljati, namotati na valjak, prenijeti na pleh, premazati pekmezom, posuti orasima i šećerom, pa nastaviti i sa druge dvije kore.
Kolač prije pečenja izbockati čačkalicom da se ne napuhava.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C dok kolač ne porumeni.

03 siječnja 2019

ULTRA GROSS kuharice, čitajte ili preuzmite i uživajte u odličnim tradicionalnim i modernim receptima

Od njihovih odličnih kuharica imam samo jednu u papirnatom obliku, ali na sreću, neke su raspoložive na netu, pa sam ovdje stavila sve linkove na koje sam naišla.

Blagdanska gozba, 2012.


čitajte na linku: https://issuu.com/ultragros-doo/docs/kuharica_ultra_gros

********************
********************

Raskošan blagdanski stol, Božić 2013.


čitajte na linku: https://issuu.com/kajgod/docs/kuharica2013_za_web

*******************
*******************

Slasna Uskrsna jela, ožujak 2015.




čitajte ili preuzmite na linku: https://www.ultragros.hr/kuharica/uskrsna-kuharica-2015-3

*****************
*****************
Ljetna kuharica, svibanj 2015



čitajte ili preuzmite na ovom linku: https://www.ultragros.hr/kuharica/ljetna-kuharica-2015-10

*****************
*****************

Zimska kuharica, 2015



čitajte ili preuzmite na linku: http://www.ultragros.hr/kuharica/zimska-kuharica-2015-9

********************
********************

Zdrava, brza i ukusna jela, proljeće 2016



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/lonia-kutak/kupci/zdrava-brza-i-ukusna-jela

*****************
*****************

Najbolje kuhinje svijeta, prosinac 2016



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/images/uploads/414/kuharica-bozic-2016.pdf

****************
****************

Radost blagdanskog stola, 2017



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/images/uploads/416/kuharica-bozic-2017-02.pdf

****************
****************

Tajne dobrog roštilja & sve za piknik, ožujak 2017



čitajte ili preuzmite na linku: http://lonia.hr/images/uploads/415/kuharica-proljece-2017.pdf