18 prosinca 2018

Marijina najdraža žele rolada u oblatni

Ovo je omiljena rolada moje kćeri. Pošto voli žele bombone i čokoladu, kreirala sam za nju ovaj recept prije nekoliko godina i od tada je svaki Božić i Uskrs na našem stolu.
Odlična je, naravno i bez žele bombona. Probajte, napravite ju po svojoj želji.




Količina za jednu manju oblatnu (27 x 37 cm):
150 g maslaca
100 g šećer u prahu
100 g čokolade za kuhanje
50 g mljevenih keksa
50 g mljevenih oraha
1 žlica kakaa u prahu
žele bomboni
1 kom oblatne
Maslac sobne temperature i šećer pjenasto umutiti mikserom (oko 10-15 sekundi). Dodati otopljenu čokoladu koja ne smije biti vruća, već samo topla, u tekućem stanju. Dodati kekse, orahe i kakao, te kratko pomiješati u jednoličnu masu.
Oblatnu položiti na vlažnu kuhinjsku krpu i prekriti još jednom kuhinjskom krpom, pa kad oblatna omekša namazati ju nadjevom, rasporediti žele bombone narezane na kockice i umotati ju u roladu.
Umotati roladu u suhu krpu ili papir i staviti na hladno da se prosuši i nadjev stisne. Nakon  otprilike 6-8 sati može se rezati i jesti.


17 prosinca 2018

Šape sa svinjskom masti


3 šalice brašna
2 šalice oraha
1 šalica šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 šalica masti
2 jaja

Brašno, orahe i šećer pomiješati, jaja kratko izmiješati pjenjačom ili vilicom, pa zajedno sa mašću dodati svemu ostalom. Rukama umijesiti kompaktnu kuglu. 
U slučaju da se mrvi dodati 2 žlice mlijeka. Meni se to nikada nije događalo, jer sam koristila jaja veličine "L", pa nije bilo potrebno dodavati još tekućine. 
Tijesto omotati folijom i neka odmori 15 minuta u hladnjaku. Modlice za šape treba namastiti ili nauljiti i posuti oštrim brašnom, pa puniti kuglicama tijesta koje treba utisnuti u modlicu. ne puniti do vrha jer jako narastu. Dovoljno je ostaviti jednu trećinu praznu. Peći 15 - 20 min u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Pečene izvaditi, pa vruću modlicu preokrenuti, (ruke zaštititi kuhinjskom rukavicom ili krpom) lupnuti po dnu  drškom od noža da bi šapa ispala. Najbolje ispadaju iz kalupića kad se malo ohlade, ali budu još uvijek vruće. Još tople uvaljati i šećer u prahu. 
Da bi postigle najljepši okus i mekoću moraju stajati u zatvorenoj posudi par dana.

ŠAPE po receptu PETRE JELENIĆ, poznate hrvatske slastičarke

Sastojci: 500 g brašna (pola oštrog, pola glatkog), 300 g maslaca ili masti (odlično je i s pola maslaca - pola masti), 300 g šećera, 2 jaja, 180 g mljevenih oraha, na vrh žličice mljevenog klinčića, pola žličice mljevenog cimeta, prstohvat soli, za posipanja: 200 g šećera u prahu, vanilin šećer.
Postupak: Od svih sastojaka umijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom, pa stavite u hladnjak da se malo stisne. Od tijesta trgajte manje komade, pa svaki utisnite u kalupić. Kalupi moraju biti suhi, premazani masnoćom i posuti brašnom. Napunite sve kalupiće pa stavite peći na 180°C oko 15 min. Šape moraju dobiti malo boje, ali moraju ostati svijetle. Još vruće vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer pomiješan s vanilin šećerom. Pustite da se ohlade. Spremite ih u kutiju i držite na suhom i tamnom.
Šape su ukusne i ako se jedu svježe, ali najbolje su kad odstoje nekoliko dana.


Starinski vanilin roščići od samo 3 sastojka





Ove prefine, prhke kiflice samo se tope u ustima. Probala sam ih na jednom obiteljskom okupljanju i stvarno su me oduševile. Draga gospođa koja ih je radila kaže da je recept jako star i rado mi ga je dala.

 Sastojci:
400 g glatkog brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu i još dodatno za posipavanje kiflica

Brašno i šećer pomiješati u zdjeli, iznad toga rezati maslac na manje komadiće ili naribati na ribež, pa ga prstima dobro umrviti u brašno i šećer.
Formirati nekoliko valjaka od tijesta, omotati ih prozirnom folijom i ostaviti do 20 minuta u hladnjaku.
Nakon vađenja iz hladnjaka tijesto neka odstoji desetak minuta i tada treba formirati roščiće (kiflice).
Možete uzimati komadiće, napraviti kuglicu, provaljati dlanom na radnoj površini i formirati kiflicu.
Drugi način je da napravite tanju "kobasicu" od tijesta, nožem rezdijelite na jednake dijelove i od svakog komada formirate kiflicu.
Poslagati ih na pleh sa pek papirom, peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 5-7 minuta, ovisno koliko su kiflice velike. Moraju ostati bijele, a pečene su čim odozdo dobiju lagano smeđkastu boju.
Ako se uvaljaju u šećer dok su još tople primiti će više šećera. Ja to radim kada se posve ohlade, a tada je i manja mogućnost da će se polomiti. Naravno, mogu se i samo posipati šećerom, kako tko želi.





15 prosinca 2018

BOŽIĆNI KOLAČIĆI, više vrsta od istog tijesta

Jedno tijesto, puno oblika...










Jednostavno prhko tijesto za keksiće: 

250 g glatkog brašna
pola paketića praška za pecivo
100 g maslaca sobne temperature
80 šećera
1 paketić vanilin šećera
1 jaje (veličine M)
Pomiješati brašno s praškom za pecivo. Dodati ostale sastojke i lagano umijesiti glatko tijesto. Formirati kuglu, pa spljoštiti da bude iste debljine jer će se jednoliko hladiti. Omotati tijesto prozirnom folijom i staviti oko pola sata u hladnjak.

Radnu površinu lagano posuti brašnom, pa razvaljati tijesto na debljinu od približno ½ cm. Izrezati oblike kalupima i poslagati na pleh obložen pek papirom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko desetak minuta. 

Borići s kuglicama: - šarene "Smarties" (male) bombončiće utisnuti u sirove boriće i staviti peći. 

Borići, čizmice, okrugli keksi: - čokoladnom glazurom iscrtati ili premazati keks i posuti ih šarenim mrvicama ili drugim ukrasima.

Sobovi: - kalupićima u obliku zvona izrezati tijesto, u sirove utisnuti perece za rogove, "smarties" ili "m&m" bombone (kupiti veće i manje) za noseve i oči, pa ispeći. Na ohlađene staviti točkice od čokolade za zjenice.

Zvjezdice: - pečene spajati džemom, nutellom..., umočiti u čokoladnu glazuru i kokos, orahe, bademe, šarene mrvice...

Šareni kružići: - u tijesto umiješati šarene mrvice, izrezati krugove, rubove utisnuti u mrvice i ispeći.