18 prosinca 2018

Marijina najdraža žele rolada u oblatni

Ovo je omiljena rolada moje kćeri. Pošto voli žele bombone i čokoladu, kreirala sam za nju ovaj recept prije nekoliko godina i od tada je svaki Božić i Uskrs na našem stolu.
Odlična je, naravno i bez žele bombona. Probajte, napravite ju po svojoj želji.




Količina za jednu manju oblatnu (27 x 37 cm):
150 g maslaca
100 g šećer u prahu
100 g čokolade za kuhanje
50 g mljevenih keksa
50 g mljevenih oraha
1 žlica kakaa u prahu
žele bomboni
1 kom oblatne
Maslac sobne temperature i šećer pjenasto umutiti mikserom (oko 10-15 sekundi). Dodati otopljenu čokoladu koja ne smije biti vruća, već samo topla, u tekućem stanju. Dodati kekse, orahe i kakao, te kratko pomiješati u jednoličnu masu.
Oblatnu položiti na vlažnu kuhinjsku krpu i prekriti još jednom kuhinjskom krpom, pa kad oblatna omekša namazati ju nadjevom, rasporediti žele bombone narezane na kockice i umotati ju u roladu.
Umotati roladu u suhu krpu ili papir i staviti na hladno da se prosuši i nadjev stisne. Nakon  otprilike 6-8 sati može se rezati i jesti.


17 prosinca 2018

Šape sa svinjskom masti


3 šalice brašna
2 šalice oraha
1 šalica šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 šalica masti
2 jaja

Brašno, orahe i šećer pomiješati, jaja kratko izmiješati pjenjačom ili vilicom, pa zajedno sa mašću dodati svemu ostalom. Rukama umijesiti kompaktnu kuglu. 
U slučaju da se mrvi dodati 2 žlice mlijeka. Meni se to nikada nije događalo, jer sam koristila jaja veličine "L", pa nije bilo potrebno dodavati još tekućine. 
Tijesto omotati folijom i neka odmori 15 minuta u hladnjaku. Modlice za šape treba namastiti ili nauljiti i posuti oštrim brašnom, pa puniti kuglicama tijesta koje treba utisnuti u modlicu. ne puniti do vrha jer jako narastu. Dovoljno je ostaviti jednu trećinu praznu. Peći 15 - 20 min u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Pečene izvaditi, pa vruću modlicu preokrenuti, (ruke zaštititi kuhinjskom rukavicom ili krpom) lupnuti po dnu  drškom od noža da bi šapa ispala. Najbolje ispadaju iz kalupića kad se malo ohlade, ali budu još uvijek vruće. Još tople uvaljati i šećer u prahu. 
Da bi postigle najljepši okus i mekoću moraju stajati u zatvorenoj posudi par dana.

ŠAPE po receptu PETRE JELENIĆ, poznate hrvatske slastičarke

Sastojci: 500 g brašna (pola oštrog, pola glatkog), 300 g maslaca ili masti (odlično je i s pola maslaca - pola masti), 300 g šećera, 2 jaja, 180 g mljevenih oraha, na vrh žličice mljevenog klinčića, pola žličice mljevenog cimeta, prstohvat soli, za posipanja: 200 g šećera u prahu, vanilin šećer.
Postupak: Od svih sastojaka umijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom, pa stavite u hladnjak da se malo stisne. Od tijesta trgajte manje komade, pa svaki utisnite u kalupić. Kalupi moraju biti suhi, premazani masnoćom i posuti brašnom. Napunite sve kalupiće pa stavite peći na 180°C oko 15 min. Šape moraju dobiti malo boje, ali moraju ostati svijetle. Još vruće vadite iz kalupa i uvaljajte u šećer pomiješan s vanilin šećerom. Pustite da se ohlade. Spremite ih u kutiju i držite na suhom i tamnom.
Šape su ukusne i ako se jedu svježe, ali najbolje su kad odstoje nekoliko dana.


Starinski vanilin roščići od samo 3 sastojka





Ove prefine, prhke kiflice samo se tope u ustima. Probala sam ih na jednom obiteljskom okupljanju i stvarno su me oduševile. Draga gospođa koja ih je radila kaže da je recept jako star i rado mi ga je dala.

 Sastojci:
400 g glatkog brašna
250 g maslaca
100 g šećera u prahu i još dodatno za posipavanje kiflica

Brašno i šećer pomiješati u zdjeli, iznad toga rezati maslac na manje komadiće ili naribati na ribež, pa ga prstima dobro umrviti u brašno i šećer.
Formirati nekoliko valjaka od tijesta, omotati ih prozirnom folijom i ostaviti do 20 minuta u hladnjaku.
Nakon vađenja iz hladnjaka tijesto neka odstoji desetak minuta i tada treba formirati roščiće (kiflice).
Možete uzimati komadiće, napraviti kuglicu, provaljati dlanom na radnoj površini i formirati kiflicu.
Drugi način je da napravite tanju "kobasicu" od tijesta, nožem rezdijelite na jednake dijelove i od svakog komada formirate kiflicu.
Poslagati ih na pleh sa pek papirom, peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 5-7 minuta, ovisno koliko su kiflice velike. Moraju ostati bijele, a pečene su čim odozdo dobiju lagano smeđkastu boju.
Ako se uvaljaju u šećer dok su još tople primiti će više šećera. Ja to radim kada se posve ohlade, a tada je i manja mogućnost da će se polomiti. Naravno, mogu se i samo posipati šećerom, kako tko želi.





15 prosinca 2018

BOŽIĆNI KOLAČIĆI, više vrsta od istog tijesta

Jedno tijesto, puno oblika...










Jednostavno prhko tijesto za keksiće: 

250 g glatkog brašna
pola paketića praška za pecivo
100 g maslaca sobne temperature
80 šećera
1 paketić vanilin šećera
1 jaje (veličine M)
Pomiješati brašno s praškom za pecivo. Dodati ostale sastojke i lagano umijesiti glatko tijesto. Formirati kuglu, pa spljoštiti da bude iste debljine jer će se jednoliko hladiti. Omotati tijesto prozirnom folijom i staviti oko pola sata u hladnjak.

Radnu površinu lagano posuti brašnom, pa razvaljati tijesto na debljinu od približno ½ cm. Izrezati oblike kalupima i poslagati na pleh obložen pek papirom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko desetak minuta. 

Borići s kuglicama: - šarene "Smarties" (male) bombončiće utisnuti u sirove boriće i staviti peći. 

Borići, čizmice, okrugli keksi: - čokoladnom glazurom iscrtati ili premazati keks i posuti ih šarenim mrvicama ili drugim ukrasima.

Sobovi: - kalupićima u obliku zvona izrezati tijesto, u sirove utisnuti perece za rogove, "smarties" ili "m&m" bombone (kupiti veće i manje) za noseve i oči, pa ispeći. Na ohlađene staviti točkice od čokolade za zjenice.

Zvjezdice: - pečene spajati džemom, nutellom..., umočiti u čokoladnu glazuru i kokos, orahe, bademe, šarene mrvice...

Šareni kružići: - u tijesto umiješati šarene mrvice, izrezati krugove, rubove utisnuti u mrvice i ispeći.

18 studenoga 2018

Rosti sa mladom blitvom




Jednostavno jelo sa par namirnica: krumpir, jaja, blitva, tvrdi sir i začini. Brojke su nepotrebne jer količina sastojaka je proizvoljna, a postupak je slijedeći:
Naribati krumpir, posoliti ga i ocijediti, popapriti i zapeći na zamašćenoj tavici kao palačinku, sa obje strane dok se ne stvori hrskava zlatna korica. 
Preko toga staviti kratko blanširanu mladu blitvu, par razmućenih jaja i komadiće ementalera.
Zapeći u pećnici, ali uključiti samo gornji grijač. Umjesto blitve može ići špinat, kelj, raštika, brokula...  




Vrtićka musaka (sa kiselim zeljem, mljevenim mesom i rižom)







(ne mora se strogo držati količine, jer netko voli više riže, netko više mesa...)


ovo je jako fini recept po kojem se kuha djeci u našim vrtićima 😊😊😊

400 g kiselog zelja
200 g riže
300 g mljevene piletine
10 g pirea od rajčica


za preljev:
2 dl mlijeka
4 jaja

Sol i začini po želji (lovor, papar, crvena mljev. paprika...)

Skuhati zelje, skuhati rižu (ne smije biti baš do kraja kuhana), ispirjati meso, začiniti ga pireom od rajčica i listom lovora.
Posudu namazati uljem i složiti dio zelja, prokuhanu rižu, pirjano meso i drugi dio zelja. Zaliti musaku razmućenim jajem i mlijekom, te zapeći ( 20 – 30 minuta ) u pećnici na 180°C.
Preljev od jaja i mlijeka se upije kroz cijelu musaku, jer je rijedak, ali to bude jako fino.
Ponekad ne stavljam preljev, već premažem musaku odozgo sa kiselim vrhnjem pomiješanim sa jednim jajem ili samo sa vrhnjem.
Probajte, pa odlučite što je bolje.

Gulaš svetog Bernarda



Recept je sa male brošurice koju sam dobila od članova Bratovštine svetogBernarda.
Oni imaju planinarski dom odnosno gostinjac u Samoborskom gorju, sami su ga obnovili tj. preinačili iz bivše lugarske kuće koja je bila napuštena i pred urušavanjem.
Dva puta sam imala priliku biti njihov gost i uživati u finim palačinkama, sarmi, Subanovom čaju i koječemu što se u toj maloj toploj kuhinjici može skuhati dok je vani metar snijega  
Gulaš ima svog autora, pa stavljam originalan recept, ali ja kuham bez Vegete i uvjeravam vas da tu nije potrebna, jer mesa ima dosta, pa je "umami" zagarantiran   
Obično radim od svinjetine i junetine zajedno, a uz peršin dodam još i celer.






Teta me naučila da  ne dolijevam vodu na meso dok nije na pola mekano, pa se toga držim, jer inače pirjanje jako dugo traje.
Voda u krivom trenutku još više otvrdne meso. I jako važno: voda za podlijevanje bi trebala biti vruća, jer hladna prekida proces kuhanja i usporava omekšavanje mesa.
Treba imati puuuno luka (koliko mesa - toliko luka) koji će pustiti svoju tekućinu, dobro ga pirjati dok ne omekša i blago požuti, pa tek onda dodati meso (prvo žilavije - recimo junetina, pa onda mekše - svinjetina...)
Pirja se na laganoj vatri, pod poklopcem, bez prečestog otklapanja i miješanja kako tekućina ne bi isparila.






16 studenoga 2018

Dva recepta za slane pite: QUICHE LORRAINE I QUICHE S LUKOM



Ukusne i zasitne pite sa slanim nadjevom na prhkom tijestu.
QUICHE LORRAINE

Tijesto: 
125 g brašna, 1 jaje, malo soli, 1/4 žličice praška za pecivo, 75 g maslaca sobne temperature

(Ako nemate iskustva sa izradom prhkog tijesta možete kupiti već gotovo prhko tijesto, a može se koristiti i lisnato koje se prije pečenja mora izbockati vilicom kako se nebi previše napuhalo kod pečenja.)

Nadjev:
4 jaja
250 g suhe mesnate slanine narezane na kockice
150 g sira gaude (naribati)
400 g punomasnog kiselog vrhnja
začini: sol, papar, pola šalice svježeg sjeckanog peršina, ribani muškatni oraščić

Za tijesto brašno pomiješati sa praškom za pecivo, dodati sol i maslac narezan na komadiće. Nakon što ste maslac utrljali u brašno dodajte razmućeno jaje i umijesite tijesto do kraja.
Tijesto razvaljati i položiti u namašćeni  kalup promjera oko 24 cm, prekriti plastičnom folijom i ostaviti oko 20 min u hladnjaku.

Pećnicu zagrijati na 180°C.
Za nadjev jaja, vrhnje i začine oko 15 sekundi miješati mikserom, te ručno umiješati naribani sir.
Rashlađeno tijesto staviti u pećnicu i peći oko 15 minuta. Izvaditi, uliti nadjev, te vratiti u pećnicu na još 30 - 40 min (čačkalicom probati dali je pečeno).






QUICHE S LUKOM

200 g lisnatog tijesta
200 g dimljena mesnate slanine (nasjeckati na rezance)
3 glavice luka srednje veličine (narezati na tanke ploškice)
20 g maslaca ili maslinovog ulja
200 g sira gaude (naribati)
4 jaja
125 ml slatkog vrhnja
sol, papar, naribani muškatni oraščić

Slaninu i luk kratko popržiti na maslacu i ostaviti da se ohlade. 
Posudu za pečenje promjera oko 28 cm  obložiti lisnatim tijestom, po tijestu rasporediti mješavinu luka i slanine, te naribani sir. Umutiti jaja sa vrhnjem i začinima, te preliti preko tijesta. 
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 - 30 min.






26 svibnja 2018

3 RECEPTA ZA BRESKVICE: s masti (recept moje tete Marije), od 3:2:1 prhkog tijesta i klasičan recept s uljem

Znam nekoliko prijateljica koje rade predivne kolače, ali zaziru od breskvica. A zaista nema razloga za to, jer izrada nije uopće komplicirana. I zašto bi mi amateri morali stremiti savršenstvu u slasticama? Ja to prepuštam profesionalcima. 
Ionako sam se stotine puta uvjerila da slastice većine profesionalaca nisu ukusne. Na žalost, važna im je estetika i cijena koštanja finalnog proizvoda, a okus potpuno zanemaruju. Ispeći kuglice od tijesta je jako jednostavno, jedino je izazov  kad ih se prvi puta dubi, dok se ne stekne rutina. Za to koristim najmanju žličicu, sasvim malu, za espreso kavu. Ako ih ne želite dubiti, ima i drugih rješenja. Nadjev se, umjesto od izdubljenog materijala, napravi od pečenih breskvica ili od mljevenih keksa ako se ne želi žrtvovati breskvice. 
Ne volim one fensi - šmensi malecke od pola zalogaja, koje ni slučajno ne smiju popucati i moraju savršeno izgledati. Moje kuglice su po 12 grama svaka, ponekad popucaju, ovisno po kojem receptu radim, ali to ionako uglavnom prekrije boja i šećer. Garantiram da su jako fine, a drugo je sasvim nebitno. 
Evo recepata po kojima sam puno puta radila, svi su dobri i provjereni. Najčešće radim ovaj prvi, s masti, od moje tete Marije, a treći, s uljem, je onaj ziheraški koji se najčešće koristi, ali meni nije najukusniji.

1. BRESKVICE S MASTI, PO RECEPTU MOJE TETE MARIJE

Volim ih jer su odmah mekane i prhke, ne treba čekati drugi dan da bi omekšale.



foto: 24.12.2024



Mjera je šalica od 220 ml (koristim dozator od "1 cup")

Sastojci: 

2 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
4 1/2 šalice glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 šalica masti (sobne temperature)
prstohvat soli

Jaja i šećer kratko izmiksati, dodati mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju mast i sol. 
Ako je mast slana, ne treba dodavati sol!
Rukama zamijestiti glatko tijesto, oblikovati kuglu, omotati prozirnom folijom i ostaviti da odmara u hladnjaku oko 30 min.
Formirati male kuglice promjera oko 2 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min, dok malo ne porumene.
Izvaditi iz pećnice, čim se malo ohlade pažljivo im izdubiti sredinu malom žličicom ili nožićem. Najlakše se dube dok su tople, pa treba početi odmah, da se ne ohlade.

Izdubljeno tijesto izmrviti prstima i njih koristiti za nadjev. Za njega mi je teško napisati točan recept, ali otprilike bude ovako: 
Obično stavim dvije žlice ruma, žlicu marmelade od marelica, žlicu kakao praha, dvije žlice maslaca otopljenog u 1 dl mlakog mlijeka (trajnog !), dvije žlice šećera da poništi gorčinu kakaa. Ako stavljam orahe, onda ih prethodno zagrijem u pećnici na 180 °C, oko 10 minuta, da im se pojača aroma. Vruće ih protrljam između dlanova da se skine tanka kožica i onda ih sameljem na mašinu.
Ako nema dovoljno izdubljenog tijesta može se upotrijebiti mljevene petit kekse, napolitanke, čajne kolutiće...






foto: 24.12.2024.


2. BRESKVICE OD 3:2:1 PRHKOG TIJESTA

Jednostavan recept za breskvice od prhkog tijesta 3-2-1. To znači 3 dijela brašna, 2 dijela, maslaca i 1 dio šećera. To je osnova ove vrste tijesta, a dalje se mogu dodavati sastojci prema želji.
Sa ovim tijestom se breskvice brzo umijese i mogu se jesti već isti dan. Ne moraju odstajati par dana da bi omekšale.

Brašno pomiješati s praškom sa pecivo (probajte jednom sa i jednom bez praška da vidite što vam više odgovara).
Maslac sobne temperature ubaciti u brašno, pa ga prstima udrobiti, dodati šećer, sol i jaje, pa prstima umijesiti tijesto da se sve poveže. Ne smije se puno i dugo mijesiti jer postaje preprhko i lomi se kod oblikovanja. Sa prhkim tijestom se treba raditi kratko i brzo.
Ako je tijesto jako mekano stavite ga pokrivenog plastičnom folijom u hladnjak na 20 min da se maslac u njemu malo stvrne.
Na pleh staviti papir za pečenje (ili namastiti i pobrašniti). Otkidati komadiće tijesta i dlanovima oblikovati loptice veličine trešnje. Stavljati jednu do druge sa razmakom od 2 cm kako se nebi slijepile kad se napuhnu.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu (oko 170°C), peći dok odozdo ne dobiju zlaćanu boju. Može se pećnica otvarati i provjeravati, ništa se neće dogoditi, samo budite brzi da ne izađe puno vrućeg zraka. Na brzinu odignite breskvicu nožem da vidite jeli odozdo pečena.

Lim sa pečenim breskvicama izvadite van, drugi stavite unutra (ako imate toliko) i nakon što se toliko ohlade da ih možete držati u rukama, počnite jednoj po jednoj žličicom ili nožićem dupsti sredinu. (pazite da se ne prepeče druga tura dok ste zaokupljeni ovim poslom)
Stavite breskvicu na sredinu dlana, a drugom rukom ju ukrug lagano izdubite. Nemojte preduboko da ne pukne. Vježbajte ako imate vremena. Ako vam se žuri ili vam pucaju, nemojte ih dupsti, već pustite da se ohlade, pa ih spajajte nadjevom kojeg ste umjesto sa izdubljenim sadržajem napravili od samih breskvica ili upotrijebiti mljevene kekse.

Kad su breskvice pripremljene, puniti ih (ili spajati) nadjevom.
Zatim u jednu malu zdjelicu uliti 10 jušnih žlica vode i dodati pola bočice arome (ja koristim jagodu, malinu, breskvu, kiwi...). 
U drugu zdjelicu staviti običan kristal šećer.
Gotovu breskvicu sa obje strane premazati kistom malo umočenim u aromu i lagano utisnuti u šećer koji će se zalijepiti na vlažnu površinu.
Nemojte ih jako močiti jer upijaju jako puno tekućine. Kist umočite, pa po rubu zdjelice ocijedite višak i tek tada premažite breskvicu i utisnite u šećer.

Za nadjev  nemam recept jer stavljam izdubljeni sadržaj i ono što u tom trenutku imam kod kuće.
Uglavnom trebalo bi upotrijebiti izdubljeni sadržaj (usitniti ga dobro da nastanu mrvice, pa dodati: 
  • neki pekmez prema vlastitoj želji, 
  • zasladiti šećerom u prahu ako nije dovoljno slatko, 
  • dodati mljevenih oraha ili lješnjaka ako imate i volite, 
  • dodati istopljenu čokoladu ili kakao u prahu
  • dodati rum ako volite njegovu aromu...

Moja svekrva je nadjev radila od izdubljenih i polomljenih breskvica + pjenasto umućeni maslac + kakao + šećer + rum + malo limunovog soka.

Ako želite još jednostavnije: Polovice breskvica slijepite npr. pekmezom, čokoladom... kistom nanesite pekmez razrijeđen sa vodom ili rumom, pa ih uvaljajte u šećer.


3. BRESKVICE, KLASIČAN RECEPT S ULJEM

3 jaja
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 dl ulja
500 g brašna (pola mekog, pola oštrog)
korica pola limuna
3 žlice mlijeka
1 prašak za pecivo

nadjev:
mrvice od izdubljenih breskvica
kakao
prokuhano, vruće mlijeko
šećer
rum po želji
marmelada po želji
samljeveni orasi po želji

U brašno dodati koricu limuna. Prašak za pecivo pomiješati sa 3 žlice mlijeka u dubljoj šalici (napuhne se) i ostaviti da odstoji. Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom u prahu. Jaja malo izmiksati, pa dodati šećer u prahu i vanilin šećer, stalno miksajuci pomalo dodavati ulje. U brašno dodati jaja i nadošli prašak za pecivo. Kuhačom umijesiti meko tijesto i ostaviti u hladnjaku 30 min. Premijesiti i oblikovati kuglice. Slagati na pleh obložen masnim papirom. Peći na 180°C najviše 10 do 15 min. Pečene polovice izdubiti nožićem.
Za nadjev izdubljene mrvice pomiješati s kakaom, šećerom i prokuhanim jako vrućim mlijekom te po želji i prema vlastitom ukusu dodati marmeladu, prepržene mljevene orahe i rum po želji.
Puniti polovice i spajati. U vodu dodati boju po želji. Kistom nanijeti boju na breskvicu i odmah ju uvaljati u kristal šećer. 





25 svibnja 2018

Biskvitna rolada od 2 jaja

Biskvit za ovu roladu pečem u najvećem plehu od pećnice, na pek papiru. Smjesa se lako raširi po cijelom plehu, jako brzo se ispeče jer je biskvit tanak, a prilikom skidanja sa papira se ne lomi jer mu sastojci daju potrebnu žilavost.
Dimenzije pleha su 40 x 30cm, ako se bojite da će vam biti pretanko, prvi puta za probu ispecite u nešto manjem plehu.
Recept je od Dr. Oetkera.



Sastojci: 
2 jaja
3 žlice vruće vode
100 g šećera
75 g oštrog brašna
25 g škrobnog brašna (gustin)
pola paketića praška za pecivo

Jaja i vruću vodu miksati najvećom brzinom 1 minutu. Dodati šećer i miješati još 2 minute. Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, pa miksati najmanjom brzinom oko 15 sekundi dok se smjesa jednolično ne izmiješa.
Peći na pek papiru, pečeno položiti na krpu navlaženu u hladnoj vodi, zarolati u roladu, ostaviti oko 10 minuta, odrolati, skinuti papir, premazati džemom i posuti šećerom u prahu.