05 prosinca 2014

Još jedna jednostavna i lijepa pahulja od papira





Sa njom ima stvarno malo posla. Izgled joj ovisi o širini, dužini i broju trakica. Može biti velika, mala, šarena, a potreban je komad papira, škare, ravnalo i ljepilo.
Ovu na gornjoj slici sam radila od kraće strane A4 papira, širina trakica je 1 cm.

Slijede slike sa postupkom izrade: 

http://krokotak.com/2012/11/colorful-snowflakes/

1. označiti ravnalom linije i izrezati 6 plus 6 trakica
2. prvih 6 trakica zalijepiti križno provlačeći jednu ispod druge (ne mora, ali tako je ljepše)
3. zalijepiti vanjske krajeve da dobijemo 4 "latice"(sad je gotova jedna polovica pahulje)
4. isto učiniti sa drugih 6 trakica (druga polovica pahulje)
5. položiti jednu polovicu na drugu tako da slobodne trakice dođu na latice, provući ih ispod vrhova latica i zalijepiti. Višak trakica odrezati.

Može se raditi i sa 5+5 trakica, što je više trakica, pahulja izgleda bogatije kao npr. ova zlatna:

http://www.tristinandcompany.com/2011/11/day-8-woven-star-tree-toppers-with.html

još jedna varijanta, drvena pahulja:

 slika sa stranice: etsy.com
 


04 prosinca 2014

Božićni ukrasi u kućnoj izradi

Najdraži rekviziti moje kćeri kad je igra u pitanju: tijesto, valjak, kalupići, boje, šljokice, šarene trakice i papirići.
Mada imamo već zavidnu kolekciju ukrasa za bor koje smo radili prošlih godina, ne može proći Božić bez novih... 
Jako je zabavno, jeftino i super je diviti se krajnjem rezultatu :) 
Može ih se raditi od slanog tijesta, a može i od domaćeg plastelina. Nama je svejedno, oba materijala su super za rad. 

Recepti: 






Jednostavna trodimenzionalna pahulja od papira



Pokušajte i iznenaditi će vas kako se sa lakoćom može napraviti lijep, jeftin i jednostavan ukras :) 



Potrebno:
  škare
  ljepljiva traka (selotejp)
  klamerica (jako dobro dođe, ali može bez nje)
  igla i konac (ako nemate klamericu) 
 
slika 1
 
Veličina pahulje ovisi o veličini papira od kojeg ćete ju raditi. Predlažem vam da prvu probnu napravite od malih uredskih papirića za poruke ili izrežite sami 6 jednakih papirića u obliku kocke (sve stranice jednake dužine).
Može se raditi i od A4 papira i onda ispadne ogromna pahulja koja je zgodna za prozor, jer se na daleko vidi.
Obično takve vidim na prozorima dječjih vrtića, pred Božić.

Prvi papir presavijte po dijagonali. Škarama zarežite ureze kao na slici 2. Umjesto 6 ureza može se napraviti 8, pa je pahulja još prozračnija i ljepša, ali prvi puta je bolje ovako dok se ne savlada postupak.

slika 2

 Rasklopite papir kao na slici 3.

 slika 3

Krajeve kocke u sredini zalijepite jedan na drugi sa komadićem selotejpa kao na slici 4.

slika 4

Okrenite papir na drugu stranu, pa zalijepite slijedeće slobodne krajeve jedan na drugi kao na slici 5.

slika 5
Ponovo okrenite papir i opet zalijepite slijedeće krajeve i tako do kraja dok ne dobijete oblik kao na slici 6. Sada već imate ukrasni oblik koji možete koristiti kao samostalni ukras ako vam se sviđa.

slika 6

Napravite još 5 takvih. Može biti svaki u drugoj boji, ako želite šarenu pahulju.
 
Uzmite tri oblika i spojite im vrhove kao na slici 7. To je najlakše klamericom, a može i selotejpom ili iglom i koncem.

slika 7

Zatim isto učinite sa druga tri oblika, pa ih onda spojite nasuprot (prva tri i druga tri) kao na slici 8.

slika 8

Sada još samo selotejpom ili klamericom pospajajte bočne stranice svih 6 dijelova kao na slici 9 i pahulja je gotova!

slika 9

Ako se radi od kolaža koji ima poleđinu u bijeloj boji ili od ukrasnog papira, dobije se ovakova pahulja:


 
Slike su preuzete sa wikihow.com: http://www.wikihow.com/Make-a-3D-Paper-Snowflake


Ovako je izgledao papirnati bor (koji smo kćerka i ja napravile za njenu sobu, pretplošlog Božića) sa pahuljom na vrhu, a pojedinačni dijelovi su nam poslužili kao "kuglice".




10 studenoga 2014

Vješalica za kuharicu :)

Ne, neću nikoga objesiti, već se radi o zgodnoj ideji koju sam našla lutajući Pinterestom.

 


Kad radim kolače, obično nedostaje mjesta na radnoj plohi, teku sa receptima zguram u neki ćošak da ne smeta, ali da ipak bude oku dostupna.
Sve je više modernih kuhinja bez ručkica na vratima, ali moja nije takva, pa sam se poslužila ovim zgodnim načinom vješanja bilježnice ili kuharice sa receptima. 
Recept je uvijek na dohvat oka, a daleko od miksera koji uvijek rado špricne kremu izvan posude :)

Najzgodnije za to su vješalice za odjeću, sa kvačicama. One čvrsto drže, a mogu se regulirati prema širini knjige.





06 studenoga 2014

Kocke od maka - izdašne i sočne






Odličan recept iz knjige sestre Nikoline, časne sestre koja u Sloveniji vodi školu kuhanja. Knjiga je prepuna recepata sa "domaćim" štihom starinske slovenske kuhinje koja je nama vrlo poznata i bliska.



mjera je čaša od jogurta


2 čaše šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1 čaša ulja
2 čaše mlijeka
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
naribana limunova korica
1 žlica ruma
20 dag mljevenog maka

Čokoladni preliv:
10 dag čokolade za kuhanje
4 dag maslaca
3 žlice ulja

Jednu čašu šećera, vanilin šećer i žumanjke miješamo mikserom i za to vrijeme dodajemo ulje.
Kad smjesa poveća volumen, prilijemo još mlijeko i rum, te čvrsti snijeg od bjelanjaka u kojeg smo umiksali jednu šalicu šećera. (*Sad možete dodati jednu puuunu veliku žlicu marmelade ako želite da vam kolač bude posebno sočan - vidi dodatak uz zvjezdicu ispod). Na tu smjesu istresemo prethodno pomiješane brašno, prašak za pecivo, limunovu koricu i mljeveni mak. Sve zajedno nježno, ali temeljito izmiješamo pjenjačom (ne mikserom) Smjesu izlijemo u namašćen i pobrašnjen četvrtasti pleh opsega ne većeg od 80 cm. Pečemo oko 30  minuta na 170-180 °C.
Pečeni kolač prelijemo sa prelivom od čokolade ( čokoladu, maslac i ulje rastopimo na laganoj vatri, u vodenoj kupelji ili u mikrovalki).Ohlađeni kolač narežemo na kocke.

Ja ponekad kolač ohladim, prerežem na dvije kore, namažem marmeladom, pa onda još i na vrh namažem marmeladu. Tek onda stavim glazuru. Takav je ovaj na mojoj slici. Treba paziti da se ne stavi predebeli sloj marmelade, jer se onda kora skliže jedna po drugoj. Znači, namazati samo tanki sloj koji će zalijepiti gornju i donju koru.
Kad nemam vremena odmah vrući kolač premažem marmeladom i prelijem čokoladnim prelivom.
Marmelada odlično paše na makovim kockama!
*Jedan moj savjet kojeg toplo preporučujem:  ako dodate žlicu marmelade u biskvitnu smjesu, kolač će biti lijepo sočan. Makove kocke inače znaju biti suhe i mrviti se prilikom jela.

slika iz knjige sestre Nikoline




19 lipnja 2014

Bečka štrudla (višnje sa nadjevom od grisa u korama za savijaču)

Najljepše je ovu jednostavnu voćnu štrudlu napraviti kada ima svježih višanja, ali sasvim dobro u tu svrhu posluže i višnje iz kompota ili zamrznute.
Ova štrudla je odlična i sa makom (mljac). Tada se mak stavi u nadjev sa grisom.





Potrebno je:

1 pakovanje gotovih kora za savijaču

Nadjev za kore:
(mjera je čaša od jogurta)
4 čaše jogurta (pakovanje od 180 g)
1 čaša ulja
2 čaše grisa 
2 čaše šećera i 1 vanilin šećer
1 p.p.
višnje ili mak, ili jabuke...

Sve sastojke za nadjev dobro izmiješati, pa ostaviti malo da gris nabubri oko 15 min.
Pošto u pakovanju ima 12 kora, ja slažem dvije po dvije, tako da ima u tepsiji 6 redova.
U receptima obično stoji da se mažu po dvije, ali meni više odgovara ovako.
Koru premazati sa 7 velikih žlica nadjeva, staviti na  nju drugu koru, opet premazati sa 7 žlica, poslagati voće (ne jako gusto, oko jedne šake višanja). Urolati i staviti na nauljen pleh. Tako dok se ne potroše sve kore.
Ako je ostalo nadjeva premazati njime štrudlu odozgo ili premazati samo jogurtom (može i vrhnjem).
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C dok ne primi lijepu zlatnosmeđu boju.
Toplo rezati u šnite ili prema želji.
Ne možete napraviti dvije iste štrudle, svaki puta ispadne drugačija, ovisno o količini voća, dužini pečenja, veličini tepsije... Ali, uvijek je oooodliiiiična  :)))

11 lipnja 2014

Knjiga na poklon za download: Odlična i vrlo korisna knjiga "Bašta zelena cele godine"

Na stranici Zelena mreža Vojvodine čitaocima je dana na poklon odlična i vrlo korisna knjiga " Bašta zelena cele godine" autorice prof. dr. Branke Lazić, koja slovi kao doajen organskog uzgoja u Srbiji.

Knjiga ima skoro 200 stranica, ali su ju nespretno podijelili na tri dijela, od kojih je jedan samo par stranica, pa sam ih sastavila u jednu cjelinu i poklanjam vam link sa kojeg ju možete skinuti na jednostavan način, bez logiranja, iskakanja reklama i sličnog.

Link za download knjige: Bašta zelena cele godine



Knjiga je prvi puta izašla 1981. u papirnatom obliku.

Hvala "Zelenoj mreži" i profesorici Branki Lazić na ovoj korisnoj literaturi koje smo mi vrtlari amateri uvijek žedni :)


08 lipnja 2014

Povrtnjak na terasi (2014. g.)

Sasvim mlade i nježne presadnice povrća koje sam ove sezone uzgojila u lijepom broju, je nemoguće sačuvati od ovogodišnje neuobičajene najezde puževa. Ali, ja se ne predajem i oformila sam povrtnjak na našoj staroj terasi.
Ta terasa nikad nije služila za odmor i sjedenje jer oko kuće ima dovoljno lijepog prostora za tu svrhu, ali je zato odlično poslužila za moj square foot garden. :)
Upotrijebila sam plastične sanduke od kruha i mlijeka koji su skupljali prašinu na tavanu i u  garaži, napunila ih zemljom i posadila povrće.
Nisam smjela koristiti zemlju iz vrta da ne bih prenijela i kojeg puža, pa sam ih napunila  humusom kojeg sam nabavila u trgovini.
Sada tu lijepo napreduju rajčice, paprika, niske mahune, peršin, celer, holandski luk, luk kozjak, a u posudama svaki zasebno, rastu zelje, tikvice, stevija.
Još imam presadnica rajčica koje su na terasi našle utočište prije nego ojačaju dovoljno da mogu na veliki vrt, a presadnice metarskih mahuna ću posaditi na rub mog novog povrtnjaka kako bi stvarale hladovinu dok ispijam kavu i uživam gledajući moj novi, mali vrt.

Najprije mi je radost donijela salata koja lijepo napreduje i koja je tako meka i ukusna.
Ovdje su biljke zaštićene od prejakog sunca i vjetra, uvijek su mi na dohvat ruke jer na tu terasu izlazim iz boravka. 

Dvije velike posude ujutro napunim vodom, a predvečer zalijevam. Ovdje je zemlja puno toplija nego u vrtnim gredicama gdje nije bitno ako se zalijeva hladnom vodom. Stoga 
Pčele, bumbari i bubamare su već otkrile ovu moju malu oazu, pa se ne brinem za oprašivanje. 
Svejedno ću ovom zelenilu pridružiti i nešto cvijeća, da doprinesu mješovitoj sadnji i istovremeno stvore lijepe prizore.

Također ću pomalčirati sijenom kako bih sačuvala vlagu u zemlji, ali za sad još ne mogu jer je nedavno iznikli tajlandski bosiljak kojeg sam nasumično posijala u te posude još uvijek prenježan i polomio bi se dok stavljam malč.
Neke od povrtnica koje su pojedinačno posađene (paprike, kupusi...) ću preseliti u vrt jer su dovoljno velike da im puževi više ne mogu ozbiljnije naškoditi.

Slijede slike sa terena :)


u cvjetnim posudama su zelje i pokoja paprika za koje se nadam
da ću ih ipak uskoro presaditi na vrt


sa strane uz ogradu su presadnice
koje čekaju svoje stalno mjesto
 
metarske mahune, zelena salata, bundeve, divlja rajčica
u krupnom planu rajčice sa salatom i niskim mahunama,
iza njih paprike sa salatom,
desno salata i peršin i tek iznikle korabice



paprike i salata kristalka

holandski luk i luk kozjak u sredini sa pokojom salatom
 i između mrkva koja tek niče.
označila sam čačkalicama da ne zaboravim da sam ju tu posijala.

presadnice zelja, rajčice, peršin, celer, salata 
(zelje nakon što ojača, presađujem  na vrt, ovdje ostavljam jednu biljku)

poziranje za skupnu fotografiju: u zelenim kanticama je stevija,
do nje zelje i paprika, sprijeda u sredini dvije posude s tikvicama,
lijevo su bundeve i desno presadnice kupusnjača

Tek ubrani listovi salate. Berem samo vanjske velike listove
i ostavljam da sredina dalje raste.
Tako sprječavam da se salata spali od vrućine
jer je u posudi ipak gušće posađena nego na vrtu.
Takva berba potiče salatu da ne formira glavicu
već brže ode u cvijet, pa i o tome treba voditi računa.

Nešto jagoda sam sa vrta preselila u posude na dvorište
kako ne bi bile na dohvat puževima.
Jagode su u društvu sa lukovima
koji ih štiti od gljivičnih poremećaja



Evo i nekih plodova ubranih zahvaljujući uzgoju u posudama: