srijeda, 30. rujna 2015.

Fine biskvitne hrpice sa suhim voćem i orasima


Jednostavne, brze i jako fine.





300 g grožđica
100 ml ruma
2 jaja
100 g šećera
60 g maslaca
180 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
300 g mljevenih oraha
4 ravne čajne žličice začina za medenjake (mljeveni klinčić, cimet i muškatni oraščić u jednakim dijelovima)

Grožđice namakati u rumu oko 4-5 sati, dok ne nabubre i omekane.
Jaja i šećer miksati dok se šećer ne rastopi, pa umiješati rastopljeni maslac.
Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, mljevenim orasima i začinima, te izmiješati. Umiješati grožđice.
Pomoću žličice vaditi hrpice i stavljati na pleh obložen masnim papirom.
Peći oko 15 minuta na 170°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Ohlađene preliti čokoladnom glazurom: 100 g čokolade za kuhanje i 3 žlice ulja rastopiti miješajući na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici.



Pečeni. Jedan fali radi degustacije :)

petak, 25. rujna 2015.

Džem od dunja (jednostavno, bez guljenja kore)




Ako radite džem od dunja, domaćih i nešpricanih, evo jedan savjet od mene: nemojte guliti dunje jer je teško i gubi se puno pektina kojeg ima u kori. Dunje operite, očistite, narežite na pola ili četvrtine, stavite u tepsiju, podlijte čašu do dvije vode i pecite u pećnici na 200°C oko 30 min. Dunje će zajedno sa kožicom lijepo omekšati. 
Kada su pečene, doda se šećer, sve se pomiješa u kašu, meni je najlakše sa štapnim mikserom.
Ako je pregusto, doda se vode kako bi štapni mikser lakše radio i da se potigne gustoća koja nam odgovara za džem.
Tada se sve još stavi kuhati ili grijati u pećnicu uz povremeno miješanje kako bi smjesa bila vruća da se može spremiti u staklenke. 
Ja obično oprane staklenke stavim grijati u pećnicu, a za to vrijeme na peći kuham džem dok se dovoljno ne zagrije. Treba često miješati da ne zagori. 
Vrući džem sipam u vruće staklenke, odmah zatvaram sa metalnim poklopcima i napunjene staklenke stavljam u pećnicu da se griju na 100°C oko 40 minuta. Ostavim ih da ostanu u pećnici dok se sasvim ne ohlade. Tako se staklenke steriliziraju i vakumiraju, pa se džem ne kvari ni nakon godinu dana.
Nije na odmet poklopce ostaviti par minuta u alkoholu ili rakiji, ali nije presudno, jer vrućina u pećnici učini svoje.

Točne omjere za džem nemam, jer nisu dunje uvijek iste slatkoće. Ove godine su malo kiselije, pa sam stavila na 1 kg pečenih dunja 800 g šećera.  Ponekad je dovoljno 500 g ili manje, jer ne vole svi slatko, a šećer se kasnije lako doda u samom kolaču za kojeg koristim džem.




 

Fina torta od oraha





za tortu promjera 18 cm
(moja mjera za šalicu je 230 ml, slika je ispod recepta)

Biskvit

 1 šalica šećera
 1 jaje
 1 šalica mljevenih oraha
 1 šalica mlijeka
  pola šalice ulja
 1 šalica brašna pomiješanog sa  pola vrećice praška za pecivo


Krema

  2 pudinga od vanilije
 200 g maslaca
  6 žlica šećera
  7 dcl
mlijeka

 

Za biskvit: jaje i šećer malo izmiksati, pa redom dodavati ostale sastojke. Izliti u kalup kojem je na dnu papir za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C.  Kad se biskvit ohladi, prerezati na tri dijela.

Za kremu: od mlijeka oduzeti pola šalice i pomiješati sa praškom za puding i šećerom, a ostatak mlijeka staviti da zakuha. Kad mlijeko zakuha ulije se smjesa pudinga i miješa pjenjačom par minuta na vatri dok opet ne počne kuhati, pa još par minuta dok se ne zgusne. Posudu s pudingom staviti u hladnu vodu i miješati kuhačom dok se puding ne ohladi.

Maslac mikserom pjenasto izraditi da lijepo omekša, pa umiksati u hladan puding.  

U jedan dio kreme se može dodati kakao. Kremom se mažu kore i torta izvana.