Znam nekoliko prijateljica koje rade predivne kolače, ali zaziru od breskvica. A zaista nema razloga za to, jer izrada nije uopće komplicirana. I zašto bi mi amateri morali stremiti savršenstvu u slasticama? Ja to prepuštam profesionalcima.
Ionako sam se stotine puta uvjerila da slastice većine profesionalaca nisu ukusne. Na žalost, važna im je estetika i cijena koštanja finalnog proizvoda, a okus potpuno zanemaruju. Ispeći kuglice od tijesta je jako jednostavno, jedino je izazov kad ih se prvi puta dubi, dok se ne stekne rutina. Za to koristim najmanju žličicu, sasvim malu, za espreso kavu. Ako ih ne želite dubiti, ima i drugih rješenja. Nadjev se, umjesto od izdubljenog materijala, napravi od pečenih breskvica ili od mljevenih keksa ako se ne želi žrtvovati breskvice.
Ne volim one fensi - šmensi malecke od pola zalogaja, koje ni slučajno ne smiju popucati i moraju savršeno izgledati. Moje kuglice su po 12 grama svaka, ponekad popucaju, ovisno po kojem receptu radim, ali to ionako uglavnom prekrije boja i šećer. Garantiram da su jako fine, a drugo je sasvim nebitno.
Evo recepata po kojima sam puno puta radila, svi su dobri i provjereni. Najčešće radim ovaj prvi, s masti, od moje tete Marije, a treći, s uljem, je onaj ziheraški koji se najčešće koristi, ali meni nije najukusniji.
Evo recepata po kojima sam puno puta radila, svi su dobri i provjereni. Najčešće radim ovaj prvi, s masti, od moje tete Marije, a treći, s uljem, je onaj ziheraški koji se najčešće koristi, ali meni nije najukusniji.
1. BRESKVICE S MASTI, PO RECEPTU MOJE TETE MARIJE
foto: 24.12.2024 |
Mjera je šalica od 220 ml (koristim dozator od "1 cup")
Sastojci:
2 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
4 1/2 šalice glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 šalica masti (sobne temperature)
prstohvat soli
Jaja i šećer kratko izmiksati, dodati mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju mast i sol.
Ako je mast slana, ne treba dodavati sol!
Rukama zamijestiti glatko tijesto, oblikovati kuglu, omotati prozirnom folijom i ostaviti da odmara u hladnjaku oko 30 min.
Formirati male kuglice promjera oko 2 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min, dok malo ne porumene.
Izvaditi iz pećnice, čim se malo ohlade pažljivo im izdubiti sredinu malom žličicom ili nožićem. Najlakše se dube dok su tople, pa treba početi odmah, da se ne ohlade.
Izdubljeno tijesto izmrviti prstima i njih koristiti za nadjev. Za njega mi je teško napisati točan recept, ali otprilike bude ovako:
Obično stavim dvije žlice ruma, žlicu marmelade od marelica, žlicu kakao praha, dvije žlice maslaca otopljenog u 1 dl mlakog mlijeka (trajnog !), dvije žlice šećera da poništi gorčinu kakaa. Ako stavljam orahe, onda ih prethodno zagrijem u pećnici na 180 °C, oko 10 minuta, da im se pojača aroma. Vruće ih protrljam između dlanova da se skine tanka kožica i onda ih sameljem na mašinu.
Ako nema dovoljno izdubljenog tijesta može se upotrijebiti mljevene petit kekse, napolitanke, čajne kolutiće...
foto: 24.12.2024. |
2. BRESKVICE OD 3:2:1 PRHKOG TIJESTA
Jednostavan recept za breskvice od prhkog tijesta 3-2-1. To znači 3 dijela brašna, 2 dijela, maslaca i 1 dio šećera. To je osnova ove vrste tijesta, a dalje se mogu dodavati sastojci prema želji.
Sa ovim tijestom se breskvice brzo umijese i mogu se jesti već isti dan. Ne moraju odstajati par dana da bi omekšale.
Sa ovim tijestom se breskvice brzo umijese i mogu se jesti već isti dan. Ne moraju odstajati par dana da bi omekšale.
Brašno pomiješati s praškom sa pecivo (probajte jednom sa i jednom bez praška da vidite što vam više odgovara).
Maslac sobne temperature ubaciti u brašno, pa ga prstima udrobiti, dodati šećer, sol i jaje, pa prstima umijesiti tijesto da se sve poveže. Ne smije se puno i dugo mijesiti jer postaje preprhko i lomi se kod oblikovanja. Sa prhkim tijestom se treba raditi kratko i brzo.
Ako je tijesto jako mekano stavite ga pokrivenog plastičnom folijom u hladnjak na 20 min da se maslac u njemu malo stvrne.
Na pleh staviti papir za pečenje (ili namastiti i pobrašniti). Otkidati komadiće tijesta i dlanovima oblikovati loptice veličine trešnje. Stavljati jednu do druge sa razmakom od 2 cm kako se nebi slijepile kad se napuhnu.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu (oko 170°C), peći dok odozdo ne dobiju zlaćanu boju. Može se pećnica otvarati i provjeravati, ništa se neće dogoditi, samo budite brzi da ne izađe puno vrućeg zraka. Na brzinu odignite breskvicu nožem da vidite jeli odozdo pečena.
Lim sa pečenim breskvicama izvadite van, drugi stavite unutra (ako imate toliko) i nakon što se toliko ohlade da ih možete držati u rukama, počnite jednoj po jednoj žličicom ili nožićem dupsti sredinu. (pazite da se ne prepeče druga tura dok ste zaokupljeni ovim poslom)
Stavite breskvicu na sredinu dlana, a drugom rukom ju ukrug lagano izdubite. Nemojte preduboko da ne pukne. Vježbajte ako imate vremena. Ako vam se žuri ili vam pucaju, nemojte ih dupsti, već pustite da se ohlade, pa ih spajajte nadjevom kojeg ste umjesto sa izdubljenim sadržajem napravili od samih breskvica ili upotrijebiti mljevene kekse.
Kad su breskvice pripremljene, puniti ih (ili spajati) nadjevom.
Zatim u jednu malu zdjelicu uliti 10 jušnih žlica vode i dodati pola bočice arome (ja koristim jagodu, malinu, breskvu, kiwi...).
U drugu zdjelicu staviti običan kristal šećer.
Gotovu breskvicu sa obje strane premazati kistom malo umočenim u aromu i lagano utisnuti u šećer koji će se zalijepiti na vlažnu površinu.
Nemojte ih jako močiti jer upijaju jako puno tekućine. Kist umočite, pa po rubu zdjelice ocijedite višak i tek tada premažite breskvicu i utisnite u šećer.
Za nadjev nemam recept jer stavljam izdubljeni sadržaj i ono što u tom trenutku imam kod kuće.
Uglavnom trebalo bi upotrijebiti izdubljeni sadržaj (usitniti ga dobro da nastanu mrvice, pa dodati:
Moja svekrva je nadjev radila od izdubljenih i polomljenih breskvica + pjenasto umućeni maslac + kakao + šećer + rum + malo limunovog soka.
Ako želite još jednostavnije: Polovice breskvica slijepite npr. pekmezom, čokoladom... kistom nanesite pekmez razrijeđen sa vodom ili rumom, pa ih uvaljajte u šećer.
Maslac sobne temperature ubaciti u brašno, pa ga prstima udrobiti, dodati šećer, sol i jaje, pa prstima umijesiti tijesto da se sve poveže. Ne smije se puno i dugo mijesiti jer postaje preprhko i lomi se kod oblikovanja. Sa prhkim tijestom se treba raditi kratko i brzo.
Ako je tijesto jako mekano stavite ga pokrivenog plastičnom folijom u hladnjak na 20 min da se maslac u njemu malo stvrne.
Na pleh staviti papir za pečenje (ili namastiti i pobrašniti). Otkidati komadiće tijesta i dlanovima oblikovati loptice veličine trešnje. Stavljati jednu do druge sa razmakom od 2 cm kako se nebi slijepile kad se napuhnu.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu (oko 170°C), peći dok odozdo ne dobiju zlaćanu boju. Može se pećnica otvarati i provjeravati, ništa se neće dogoditi, samo budite brzi da ne izađe puno vrućeg zraka. Na brzinu odignite breskvicu nožem da vidite jeli odozdo pečena.
Lim sa pečenim breskvicama izvadite van, drugi stavite unutra (ako imate toliko) i nakon što se toliko ohlade da ih možete držati u rukama, počnite jednoj po jednoj žličicom ili nožićem dupsti sredinu. (pazite da se ne prepeče druga tura dok ste zaokupljeni ovim poslom)
Stavite breskvicu na sredinu dlana, a drugom rukom ju ukrug lagano izdubite. Nemojte preduboko da ne pukne. Vježbajte ako imate vremena. Ako vam se žuri ili vam pucaju, nemojte ih dupsti, već pustite da se ohlade, pa ih spajajte nadjevom kojeg ste umjesto sa izdubljenim sadržajem napravili od samih breskvica ili upotrijebiti mljevene kekse.
Kad su breskvice pripremljene, puniti ih (ili spajati) nadjevom.
Zatim u jednu malu zdjelicu uliti 10 jušnih žlica vode i dodati pola bočice arome (ja koristim jagodu, malinu, breskvu, kiwi...).
U drugu zdjelicu staviti običan kristal šećer.
Gotovu breskvicu sa obje strane premazati kistom malo umočenim u aromu i lagano utisnuti u šećer koji će se zalijepiti na vlažnu površinu.
Nemojte ih jako močiti jer upijaju jako puno tekućine. Kist umočite, pa po rubu zdjelice ocijedite višak i tek tada premažite breskvicu i utisnite u šećer.
Za nadjev nemam recept jer stavljam izdubljeni sadržaj i ono što u tom trenutku imam kod kuće.
Uglavnom trebalo bi upotrijebiti izdubljeni sadržaj (usitniti ga dobro da nastanu mrvice, pa dodati:
- neki pekmez prema vlastitoj želji,
- zasladiti šećerom u prahu ako nije dovoljno slatko,
- dodati mljevenih oraha ili lješnjaka ako imate i volite,
- dodati istopljenu čokoladu ili kakao u prahu
- dodati rum ako volite njegovu aromu...
Moja svekrva je nadjev radila od izdubljenih i polomljenih breskvica + pjenasto umućeni maslac + kakao + šećer + rum + malo limunovog soka.
Ako želite još jednostavnije: Polovice breskvica slijepite npr. pekmezom, čokoladom... kistom nanesite pekmez razrijeđen sa vodom ili rumom, pa ih uvaljajte u šećer.
3. BRESKVICE, KLASIČAN RECEPT S ULJEM
3 jaja
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 dl ulja
500 g brašna (pola mekog, pola oštrog)
korica pola limuna
3 žlice mlijeka
1 prašak za pecivo
nadjev:
mrvice od izdubljenih breskvica
kakao
prokuhano, vruće mlijeko
šećer
rum po želji
marmelada po želji
samljeveni orasi po želji
U brašno dodati koricu limuna. Prašak za pecivo pomiješati sa 3 žlice mlijeka u dubljoj šalici (napuhne se) i ostaviti da odstoji. Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom u prahu. Jaja malo izmiksati, pa dodati šećer u prahu i vanilin šećer, stalno miksajuci pomalo dodavati ulje. U brašno dodati jaja i nadošli prašak za pecivo. Kuhačom umijesiti meko tijesto i ostaviti u hladnjaku 30 min. Premijesiti i oblikovati kuglice. Slagati na pleh obložen masnim papirom. Peći na 180°C najviše 10 do 15 min. Pečene polovice izdubiti nožićem.
Za nadjev izdubljene mrvice pomiješati s kakaom, šećerom i prokuhanim jako vrućim mlijekom te po želji i prema vlastitom ukusu dodati marmeladu, prepržene mljevene orahe i rum po želji.
Puniti polovice i spajati. U vodu dodati boju po želji. Kistom nanijeti boju na breskvicu i odmah ju uvaljati u kristal šećer.
Nema komentara:
Objavi komentar
Ovdje možete ostaviti svoj komentar: