subota, 26. svibnja 2018.

Breskvice sa masti, po receptu moje tete Marije

Volim ih jer su odmah mekane i prhke, ne treba čekati drugi dan da bi omekšale.




Mjera je šalica od 240 ml (koristim dozator od "1 cup")

Sastojci: 

2 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
4 1/2 šalice glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 šalica masti (sobne temperature)
prstohvat soli

Jaja i šećer kratko izmiksati, dodati mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju mast i sol. 
Ako je mast slana, ne treba dodavati sol!
Rukama zamijestiti glatko tijesto, oblikovati kuglu, omotati prozirnom folijom i ostaviti da odmara u hladnjaku oko 30 min.
Formirati male kuglice promjera oko 2 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min, dok malo ne porumene.
Izvaditi iz pećnice, čim se malo ohlade pažljivo im izdubiti sredinu malom žličicom ili nožićem. Najlakše se dube dok su tople, pa treba početi odmah, da se ne ohlade.

Izdubljeno tijesto izmrviti prstima i njih koristiti za nadjev. Za njega mi je teško napisati točan recept, ali otprilike bude ovako: 
Obično stavim dvije žlice ruma, žlicu marmelade od marelica, žlicu kakao praha, dvije žlice maslaca otopljenog u 1 dl mlakog mlijeka (trajnog !), dvije žlice šećera da poništi gorčinu kakaa. Ako stavljam orahe, onda ih prethodno zagrijem u pećnici na 180 °C, oko 10 minuta, da im se pojača aroma. Vruće ih protrljam između dlanova da se skine tanka kožica i onda ih sameljem na mašinu.
Ako nema dovoljno izdubljenog tijesta može se upotrijebiti mljevene petit kekse, napolitanke, čajne kolutiće...













2 komentara:

  1. Od ove količine dobila sam 65komada breskvica. Pravila sam kuglice prečnika oko 2 cm jer baš narastu. Testo je jako prhko.
    Ne volim da kritikujem recepte, ali ovo je onaj tip recepta koji će nekoga ko nema iskustva sa breskvicama definitivno odvratiti od njih... Kuglice su sve popucale, veoma su lomljive. Lome se i kad se izdubljuju,i kad se breskvice filuju... U testo sam dodala još pola šolje brašna (5 šolja ukupno) a i dalje je bilo mekano. 20 minuta pečenja nije dovoljno, ja sam moje pekla po 13,14 minuta jer one od 10min. sam jedva mogla izdubiti, jako su se lomile.
    Recept bi možda bio ok, ali definitivno sa više brašna, recimo 5,5 šolja, i dužim vremenom pečenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. draga Marija, hvala vam na komentaru.
      Ja radim baš ovako kako sam napisala, recept je od moje tete, vaše imenjakinje, koja sad ima već preko 80 godina. Postoje razni recepti za breskvice i ovo je jedan od njih, a za svaki treba malo vježbe i iskustva. Kad nemaš iskustva i najobičnije palačinke te dobrano nasekiraju. Ove sam breskvice radila puno puta i nisam se razočarala ni jednom.

      Izbriši