subota, 26. svibnja 2018.

Breskvice sa masti, po receptu moje tete Marije

Volim ih jer su odmah mekane i prhke, ne treba čekati drugi dan da bi omekšale.




Mjera je šalica od 240 ml (koristim dozator od "1 cup")

Sastojci: 

2 jaja
1 šalica šećera
1/2 šalice mlijeka
4 1/2 šalice glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 šalica masti (sobne temperature)
prstohvat soli

Jaja i šećer kratko izmiksati, dodati mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju mast i sol. 
Ako je mast slana, ne treba dodavati sol!
Rukama zamijestiti glatko tijesto, oblikovati kuglu, omotati prozirnom folijom i ostaviti da odmara u hladnjaku oko 30 min.
Formirati male kuglice promjera oko 2 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 min, dok malo ne porumene.
Izvaditi iz pećnice, čim se malo ohlade pažljivo im izdubiti sredinu malom žličicom ili nožićem. Najlakše se dube dok su tople, pa treba početi odmah, da se ne ohlade.

Izdubljeno tijesto izmrviti prstima i njih koristiti za nadjev. Za njega mi je teško napisati točan recept, ali otprilike bude ovako: 
Obično stavim dvije žlice ruma, žlicu marmelade od marelica, žlicu kakao praha, dvije žlice maslaca otopljenog u 1 dl mlakog mlijeka (trajnog !), dvije žlice šećera da poništi gorčinu kakaa. Ako stavljam orahe, onda ih prethodno zagrijem u pećnici na 180 °C, oko 10 minuta, da im se pojača aroma. Vruće ih protrljam između dlanova da se skine tanka kožica i onda ih sameljem na mašinu.
Ako nema dovoljno izdubljenog tijesta može se upotrijebiti mljevene petit kekse, napolitanke, čajne kolutiće...













petak, 25. svibnja 2018.

Biskvitna rolada od 2 jaja

Biskvit za ovu roladu pečem u najvećem plehu od pećnice, na pek papiru. Smjesa se lako raširi po cijelom plehu, jako brzo se ispeče jer je biskvit tanak, a prilikom skidanja sa papira se ne lomi jer mu sastojci daju potrebnu žilavost.
Dimenzije pleha su 40 x 30cm, ako se bojite da će vam biti pretanko, prvi puta za probu ispecite u nešto manjem plehu.
Recept je od Dr. Oetkera.



Sastojci: 
2 jaja
3 žlice vruće vode
100 g šećera
75 g oštrog brašna
25 g škrobnog brašna (gustin)
pola paketića praška za pecivo

Jaja i vruću vodu miksati najvećom brzinom 1 minutu. Dodati šećer i miješati još 2 minute. Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, pa miksati najmanjom brzinom oko 15 sekundi dok se smjesa jednolično ne izmiješa.
Peći na pek papiru, pečeno položiti na krpu navlaženu u hladnoj vodi, zarolati u roladu, ostaviti oko 10 minuta, odrolati, skinuti papir, premazati džemom i posuti šećerom u prahu.