srijeda, 25. srpnja 2012.

Brze kiflice, dizane štrudle, pužići… od savršenog tijesta sa sirom i uljem


Ovo tijesto oponaša dizano, a velika mu je prednost što mu nije potrebno "dizanje". Savršeno mi je za prigode kada mi se žuri, a želim napraviti nešto od dizanog tijesta. Orahnjača i makovnjača su od ovog tijesta više nego odlične! Recept sam pronašla u jednoj zbirci Dr. Oetkera, a vjerujem da svi znaju kako su besprijekorni svi njihovi recepti.

 

Sastojci
40 dkg brašna
1 vrećica praška za pecivo
20 dkg svježeg kravljeg sira(manje masnog)
6 žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
8 žlica ulja
8 - 10 dkg šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 jaje (može i bez, ali ja nisam probala)
prstohvat soli

Priprema
Uvijek kad radim bilo koje kolače, peciva i slično obavezno prosijavam brašno. Nemam
sito, pa koristim veliko cjedilo za čaj. To je potrebno da bi se za čestice brašna vezao
zrak, pa tijesto bude lagano i rahlo. To savjetujem i vama jer ne zahtijeva puno
vremena, svega minutu do dvije.
U jednoj posudi prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom
brzinom. Ne miješati duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo.
Staviti tijesto na pobrašnjenu podlogu i raditi oblike po želji. Složiti na tepsiju na papir
za pečenje. Može se peciva premazati žutanjkom pomiješanim sa uljem, pa ih posuti
sezamom, parmezanom, krupnom soli, makom... ovisno što radite.
Peći na 180°C dok ne dobije zlatnu boju na vrhu.

Na slici su kiflice sa nadjevom od maka (mak, šećer, malo maslaca i grožđica zakuhati sa
mlijekom) i druge bez nadjeva premazane mješavinom žumanjka i ulja, te posute
sezamom.

Mekane su i drugi dan ako stoje zatvorene, a također se mogu pečene zamrznuti.

na ovoj slici su punjene pizza nadjevom



kiflice punjene nadjevom za orahnjaču i makovnjaču

Evo još ideja sa neta što sve možete sa ovim tijestom:













Torta od biskvita iz mikrovalne pećnice

Kad imam manjka vremena za spremanje kolača ili torti, poslužim se mikrovalnom pećnicom i uvijek nastane neka fina slastica poput ove rođendanske torte za mog muža.






Tamni biskvit:

4 žlice glatkog brašna
pola vrećice praška za pecivo
4 žlice šećera
2 žlice kakao praha
3 žlice mlijeka
3 žlice ulja
1 jaje
par žlica soka od višanja za poprskati biskvit

Svijetli biskvit: sve isto kao kod tamnog biskvita, samo bez kakaa

Nadjev i preljev:

5 žlica džema od višanja
1 vrećica pudinga od vanilije
3 dl soka od višanja (zasladite ga prema svojoj želji)

Ukrašavanje:

2,5 dl vrhnja za šlag
5-10 dkg čokolade za kuhanje

Priprema:

1. Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i redom dodavati ostale sastojke, te dobro
izmiješati pjenjačom (nije potreban mikser).
2. Na dno podloge u kojoj će se peći (ja koristim poklopac od vatrostalne posude) staviti
papir za pečenje i ispeći tamni biskvit (najjača snaga, oko 6 minuta).
3. Još vrući izvaditi na podlogu, pa ispeći svijetli biskvit.
4. Tamni biskvit poškropiti sa sokom i premazati džemom od višanja. Skuhati puding od
vanilije u soku od višanja, pa još vruće, preliti polovicu količine preko džema. Poklopiti
svijetlim biskvitom, poškropiti i na njega izliti ostatak pudinga.
5. Kad se sve ohladi ukrasiti šlagom, čokoladnom glazurom, svježim ili kandiranim
višnjama itd.
6. Ja sam vrhnje za šlag umutila u čvrsto i u njega umiješala čokoladu za kuhanje
rastopljenu u mikrovalnoj pećnici..

Rashladiti u hladnjaku prije posluživanja.

 

nedjelja, 22. srpnja 2012.

Jetrica (pileća ili druga) na saft



Na ovaj način sam ih počela raditi tek kada sam se udala, jer je muževa mama
samo tako radila, pa sam morala nastaviti i ja da bih udovoljila svojoj novoj obitelji.
Uskoro sam ih i ja zavoljela, ali samo kada su sa puuuuuno luka koji saftu daje
slatkasti okus i poništava karakterističan okus jetrica. 




Za jetrica na saft:


500 gr pilećih jetrica (obično su sa

srcem)

4 glavice crvenog luka (srednje veličine)

1 čajna žličica mljevene crvene paprike
1 čajna žličica soli
malo papra (po želji i ukusu)
1 jušna žlica brašna

Za palentu:

400 gr kukuruznog griza za palentu ili
instant palente
7 dcl vode
1 jušna žlica masnoće (mast, maslac, ulje...)
1 čajna žličica soli

1. Jetrica očistite od žilica, a srca od suvišne masnoće i sve narežite na malene komadiće.
Ako su komadići sitniji jetrica ce izgubiti svoj karakterističan okus (a neki ga baš ne
vole, kao npr. ja)
2. Stavite vodu za palentu da zakipi, posolite, dodajte masnoću, pa kuhajte prema uputi
na ambalaži. Dok kuhate palentu, nastavite sa pripremanjem jetrica.
3. Luk narežite na sitne kockice, pa ga stavite dinstati na masnoću, poklopite, te
povremeno promiješajte sve dok ne poprimi staklasti izgled i potpuno ne omekani.
4. Dodajte jetrica i dinstajte povremeno miješajući sve dok sa svih strana ne izgube
"sirovu" crvenu boju i dok potpuno ne ishlapi sva voda koju su pustila.
5. Dodajte mljevenu papriku, sol i papar, par puta promiješajte da se paprika samo kratko
poprži, te nalijte 4 dcl vode. Kuhajte povremeno miješajući još oko 10 minuta.
6. U šalici vilicom izmiješajte brašno i pola dcl vode dok ne nestanu sve grudice, dodajte
preostalu vodu i uspite u jetrica, pa opet sve zajedno kuhajte još oko 5 minuta da se
brašno skuha, te da saft poprimi svoju gustoću. Probajte da li vam je dovoljno slano, te
korigirajte okus prema želji.
7. Sada vam je već i palenta gotova (osim ako niste kuhali "instant palentu"), pa je vrijeme
da servirate jelo na tanjur i uživate u svom trudu.

subota, 21. srpnja 2012.

Pileća jetrica sa češnjakom


Moja mama je pileća jetrica radila samo na ovaj način. Svi smo bili rado za
stolom kada bi to pripremila. Moj brat nikada nije volio jetrica, ali je zato
pojeo puno kruha umakajući ga u ulje i češnjak na kojem se jetrica peku.

 
500 g pilećih jetrica (obično su sa srcem)
oko 10 režnjeva češnjaka (što više, to bolje)
1 dcl ulja
soli i papra prema ukusu

Priprema
1. Jetrica sa srcem narežite na manje komadiće (netko voli krupnije, netko sitnije). Ja
sam od onih koji režu na sitnije komade, jer jetrica tako izgube svoj karakterističan
okus koji ja baš ne volim. Neki kuhari uopće ne režu, već ostave u komadu kakva jesu,
no meni to nije oku privlačno niti ukusno.
2. Češnjak očistiti i narezati na ploškice, pa ga preliti sa malo ulja da ne oksidira dok čeka
na red.
3. Ulje zagrijati na tavi, probati sa čačkalicom. (Ako uronite suhu čačkalicu u ulje, morali
bi se odmah stvoriti mjehurići od prženja okolo. Možete ubaciti i mrvicu kruha, isto je
kao sa čačkalicom)
4. Na dovoljno zagrijano ulje stavite jetrica i srca, te odmah miješajte tako da se jetrica
zapeku sa svih strana (oko 3 minute). Poklopac vam kod pripreme ovog jela nije
potreban.
5. Kada su jetrica izgubila svoju "sirovu" crvenu boju dodajte češnjak, posolite, popaprite,
te pržite povremeno miješajući još koju minutu dok češnjak ne omekša i požuti. Ne
smijete pretjerati jer jetrica brzo postanu prepečena.

 

Meni je najdraže ovo jelo jesti samo sa kruhom umakanim u ulje od prženja koje je ukusno
od puno češnjaka, uz prilog zelene salate ili kisele paprike. Ako volite, pripremite si
prethodno palentu, ta je kombinacija također fina (kao na mojoj slici).

Tjestenina carbonara

S ovim jednostavnim jelom su mnogi od nas započeli  svoju kuharsku karijeru.


500 gr tjestenine
20 dkg pancete
4 kom jaja
2 dl vrhnja za kuhanje (da bi se povećala količina umaka može se dodati još mlijeka)
4 žlice maslinovog ulja
malo bosiljka i origana (po želji)
malo soli i papra


1. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi prema uputi na pakiranju.
2. Dok se tjestenina kuha, na maslinovom ulju lagano pržiti nasjeckanu pancetu da postane
hrskava.
3. Posebno u zdjelici napraviti umak: žumanjke, vrhnje za kuhanje, parmezan, sol, papar i
začine istući u glatku smjesu.
4. Kuhanu tjesteninu ocijediti i još vruću staviti u zdjelu za serviranje, pa odmah preko
vruće tjestenine preliti umak, te dobro promiješati.
5. I to je sve! Tjestenina mora biti vruća da bi se umak dovoljno skuhao, a pri tom ostao
tekuć. Kada bi još dodatno zagrijavali na peći, nastala bi kajgana sa tjesteninom,
a to nije ono što želimo. 
Jesti dok je toplo. Može se kasnije podgrijati u mikrovalnoj na laganoj temperaturi, povremeno miješajući, nikako na peći.
6. Količina sastojaka zaista nije važna u ovom jelu. Netko voli više pancete, netko voli da
mu je tjestenina "suha", bez puno umaka... Kad prvi puta ovo napraviš, poslije ti je
sve jasno :)

 

Napomena:
U izvornoj verziji ovog jela vrhnje za kuhanje nema što tražiti. Tako su jeli oni od kojih se taj recept proširio u svijetu (talijanski radnici, carbonari, koji su u šumi radili drveni ugljen), a kojima je navodno to bio česti obrok za užinu.

Brzo tijesto za pizzu (na dva načina)


Koliko sam samo puta radila pizzu na ove načine! Oba su dobra i zavisi samo dali u frižideru imam koje kiselo vrhnje, jogurt itd. ili samo mlijeko. Uglavnom jako je brzo gotovo, a to je nama nestrpljivima najvažnije.  Na slici se lijepo vidi struktura ovakve vrste tijesta. Ispadne "krušnasto", te deblje i mekše od onog što podrazumijevamo pod originalnim tijestom za pizzu.



1. Tijesto za pizzu sa jogurtom, kiselim mlijekom ili kiselim vrhnjem

mjera je čaša od jogurta

2 čaše brašna
pola paketića praška za pecivo
pola žličice soli
1 čaša jogurta, kiselog mlijeka ili kiselog vrhnja
2 jušne žlice ulja



2. Tijesto za pizzu sa mlijekom

2 čaše brašna
pola paketića praška za pecivo
pola žličice soli
4 jušne žlice ulja
1,5 dl mlijeka (može i voda, zobeno mlijeko i slično, ali ja nisam još tako probala)

Priprema
1. Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo, dodati ostale sastojke i mikserom sa
spiralnim nastavcima kratko mijesiti da nastane glatko tijesto.
Nauljiti ruke da se lakše barata tijestom, a također ulje sprječava da se vlaga iz nadjeva upije u tijesto.
2. Nauljenim rukama izvaditi tijesto, staviti na nauljenu tepsiju, rukama raširiti tijesto po tepsiji, staviti nadjev i peći na 220°C oko 15 minuta (ovisno o debljini tijesta).

 

ponedjeljak, 16. srpnja 2012.

Krema za torte i kolače od pudinga (najbrža i najjednostavnija)

Jednom sam morala napraviti biskvit i kremu za svega 2o minuta. Biskvit sam za 10 minuta umutila i "ispekla" u mikrovalnoj, a za kremu mi je palo na pamet samo skuhati puding i umiješati mljevene kekse. To je super stvar! 

Tako je nastao ovaj kolač na slici:

U sredini je krema od pudinga od vanilije i mljevenih "Petit beurre" keksa.


Nekada smo kod kuće mljeli kekse ili ih drobili valjkom za tijesto, ali sada u dućanima ima za kupiti mljevenih keksa.

Izabrati puding po svojoj želji, skuhati prema uputi na ambalaži, maknuti sa vatre, usipati mljevene kekse dok se ne postigne željena gustoća kreme. I to je sve. Namazati na biskvit i staviti na hlađenje u hladnjak.

Kombinacija ima svakakvih, a okus određuje vrsta keksa (Oreo, Mc Vities Digestive, Plazma, Petit beuerre, napolitanke - voćne/ s lješnjakom/  s kavom..., )
  •  puding od jagode pomiješan sa keksima, preliveno preko biskvita po kojem su naslagane jagode...
  • puding od maline u kombinaciji sa malinama itd..., pudinga ima stvarno raznih.
  • može se u takvu kremu kada se ohladi lagano umiješati slatko vrhnje stučeno u šlag, pa krema bude laganija 

subota, 14. srpnja 2012.

Mamin sataraš s krumpirom



 

Fino, lagano povrtno jelo koje nam je mama često ljeti pripremala. Uz njega nam je trebalo još samo par šnita svježeg kruha i nitko nije pitao gdje je meso :) 

Teško mi je navesti količinu sastojaka, jer ovo jelo radim odokativno, ali recimo da je to otprilike ovako:

2  glavice luka
3 češnja češnjaka (bijelog luka) - može i bez njega
4-6  paprika
3  krumpira
2  rajčice 
par žlica masnoće

Glavice luka narezati na pola, pa na tanje šnitice.
Papriku narezati na trake ili kocke.
Češnjak narezati na što sitnije.

 

Sve staviti u posudu sa masnoćom, pa na laganu vatru da se pirja nekih 10-15 minuta i povremeno promiješati da ne zagori.
Krumpir narezati na manje ploškice, pa dodati u posudu i začiniti solju i paprom.

 

Pirjati još nekih desetak minuta dok krumpir ne omekša.

Za to vrijeme rajčici ukloniti kožicu, narezati na kockice i dodati jelu, pa pirjati još oko 3-4 minute.
!!! Važno je rajčicu dodati tek kada krumpir sasvim omekša jer će u protivnom krumpir ostati tvrd.
Kožicu sa rajčice se može ukloniti tako da se rajčica na par minuta potopi u vruću vodu, pa se kožica onda može lijepo odvojiti.
Ima i drugi način, kada u jelo ide usitnjena rajčica kao u ovom slučaju ili kad rajčicu spremamo za zimnicu. Taj brzi i jednostavan način sam opisala ovdje: http://probajovako.blogspot.com/2012/07/uklanjanje-kozice-sa-rajcice-paradajza.html




petak, 13. srpnja 2012.

Voćna šarlota dr. Oetkera

Recept za ovu finu šarlotu sam pronašla u kolekciji dr. Oetkera. Jako volim njihove recepte jer su precizno objašnjeni i točni. Prvi puta sam ju radila sa jagodama, a odlična je i sa kivijem, ananasom, ribizlama, malinama, višnjama, a zimi kada nema sveg voća, bez problema se može koristiti bilo koje smrznuto voće ili voće iz kompota.
Ima jedna anegdota vezana za ovaj kolač. Kada sam ispekla biskvit za roladu, odrezala sam komad koji treba služiti kao podloga, kako piše u receptu i stavila ga sa strane. Pošto se moje dijete naučilo da ja često neki višak odrežem i dam joj da pojede, mislila je da je taj komad isto višak, pa ga je pojela dok sam ja bila zauzeta sa izradom kreme. Zato sam kao podlogu morala staviti kekse umoćene u voćni sok, kao što se vidi na slici. Slikala sam dok je još sve bilo mackavo, dok još nisam obrezala višak keksa uokolo :)






 



Za roladu
:

3 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 g brašna (oštro ili glatko tip 505)
pola vrećice praška za pecivo
25 g Gustina ili bilo kojeg škrobnog brašna


Krema:
150 g pekmeza, džema ili marmelade od jagoda ili drugog voća
250 g jagoda ili drugog voća
4 lista bijele želatine
150 g jogurta (može i sa okusom vanilije)
50 g šećera
200 g slatkog vrhnja za šlag

Za aprikotiranje
:
100 g marmelade od marelica
3 jušne žlice vode


prozirna folija za oblaganje kalupa

Zagrijati pećnicu. Podmazati tepsiju (40 x 30 cm) i obložiti papirom za pečenje.
 
Mikserom pjenasto izmiksati jaja, najvećom brzinom oko 1 minute. Postepeno dodati šećer i vanilin šećer, ali u roku od jedne minute, pa smjesu miksati još 2 minute. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i gustinom, prosijati i sjedinite sa smjesom miksajući kratko najmanjom brzinom. Tijesto izliti i poravnati u tepsiji i staviti odmah da se peče.

Temperatura pečenja:

Gornji i donji grijači: oko 200º C (prethodno zagrijati pećnicu)
Topli zrak: oko 180º C (prethodno zagrijati pećnicu)
Plin: stupanj 3-4 (prethodno zagrijati pećnicu)
Vrijeme pečenja: oko 8 min
Napomena
: Imati u vidu uputstvo za upotrebu pećnice.

Biskvit pažljivo odvojiti, istresti na šećerom posuti papir za pečenje, a papir za pečenje sa kojim se biskvit pekao ne skidati. Ostaviti biskvit da se ohladi.

Sada pažljivo skinuti papir za pečenje i preostalu „kožicu“ sa biskvita. Sa kraće strane biskvita odrezati 11 cm široku traku i pripremiti ju za donju koru.


Voćna jogurt krema: 
Marmeladu malo zagrijati i dobro izmiješati da postane mekana, time premazati biskvit i pažljivo umotati u roladu. Izrezati roladu na 17 šnita debljine dobrih 1 cm. Četvrtasti kalup obložiti što je moguće ravnije prozirnom folijom. Obložiti dno i bočne strane kalupa sa po 5 šnita rolade, na kraće strane staviti po jednu šnitu. Voće oprati, očistiti i sitno nasjeckati.
Namočiti želatinu u vodu prema uputi na ambalaži. Pomiješati jogurt sa šećerom. Umutiti slatko vrhnje u šlag. Ocijeđenu želatinu rastopiti prema uputi na ambalaži. Prvo pomiješati 4 žlice jogurt smjese sa želatinom, a zatim pomiješati sa preostalim jogurtom. Kada se smjesa počne zgušnjavati, umiješati slatko vrhnje (ne treba ga tući u šlag). Na kraju dodati voće. Kremu pažljivo uliti u pripremljeni kalup, poravnati i preklopiti trakom od biskvita. Pažljivo pritisnuti i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 2 sata. 

 
Istresti šarlotu na tacnu i pažljivo skinuti foliju. Marmeladu od marelica propustiti kroz sito ili cjedilo za čaj, pomiješati sa vodom i kratko prokuhati. Pomoću četkice premazati cijeli kolač.


Eto, što znači precizan recept! Zato volim dr. Oetker recepte. Kada se ova slastica prvi puta radi, korisno je imati ovakve upute, kasnije se sve može opisati sa par rečenica. 

Originalni recept je ovdje: http://www.oetker.rs/oetker_srb/html/default/debi-79bflj.srb.html?TTKey=gesamt

Kolač od rogača i jabuka


Ovaj je kolač već toliko rasprostranjen, da ga većina nas radi "naslijepo". Do mene je recept došao od školske prijateljice Nevenke. Probala sam kolač kod nje, bio mi je super fin, pa sam ju tražila recept. Nije znala naziv, ali pošto ga je dobila od svoje svekrve, ja sam ga zapisala kao "Svekrvin kolač". Tako se kod mene u široj obitelji udomaćio pod tim nazivom.


4 jaja
 1 šalica šećera
1 šalica ulja
pola šalice mlijeka
1 šalica brašna
pola vrećice praška za pecivo
1 šalica šećera
10 dkg rogača (može i mljeveni mak)
10 dkg grožđica (može i bez njih)

3-4 naribane jabuke (umjesto jabuka može jedna šalica bilo kojeg džema ili pekmeza)

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Žutanjke istući sa šećerom dok se ne udupla smjesa, dodati ostale sastojke i na krajulagano umiješati snijeg.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Možete ga preliti glazurom od čokolade pomiješane sa malo ulja, a najfinije je kad se prije glazure premaže slojem nekog kiselkastog džema, meni je najdraži moj domaći od drijenka.