nedjelja, 2. kolovoza 2015.

Želite ispeći finu orahnjaču ili makovnjaču? Probajte ovaj recept koji savršeno oponaša dizano tijesto: Jednostavna i brza orahnjača ili makovnjača, bez kvasca






Ovo tijesto odlično oponaša dizano, a radi se brzo i nije potrebno dizanje.
Tijesto:
(za dvije štruce u plehu 20 x30 cm)
600 g brašna
1,5 vrećica praška za pecivo
300 g svježeg kravljeg sira (manje masnog)
9 žlica mlijeka (ako je iz hladnjaka, malo ga ugrijati)
12 žlica ulja
150 g šecera
1 vrećica vanilin šećera
2 manja jaja (veličina «S»)
prstohvat soli

Nadjev:
400 g oraha ili maka
200 g šećera (može više za ljubitelje slađih kolača - najbolje da probate nadjev pa ocijenite jeli vam dovoljno sladak)
po potrebi cimet, rum, grožđice
10o g maslaca 
150 ml mlijeka
 

 


Priprema
Za nadjev: Zakipiti mlijeko, maknuti sa vatre, dodati maslac i kad se rastopi, preliti po mješavini maka/oraha, šećera i začina. Promiješati da se sve sjedini, pa ostaviti da se ohladi. Hladan nadjev mazati na tijesto.
Za tijesto: Sir propasirati ili usitniti štapnim mikserom, blenderom i sl. da postane kremast.
U jednoj posudi prosijati brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U drugoj posudi pomiješati sve ostale sastojke, te dodati u brašno.
Miješati mikserom sa spiralnim nastavcima najprije najmanjom, a zatim najvećom
brzinom, ne duže od 15 - 20 sekundi da tijesto ne bi postalo ljepljivo.
Staviti tijesto na pobrašnjenu pamučnu krpu i razvaljati. Premazati nadjevom, formirati štruce, prebaciti u namašten i pobrašnjen pleh, te staviti u zagrijanu pećnicu. Peći na 180°C dok ne dobije zlatnu boju na vrhu. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi u plehu, pa ga posuti šećerom u prahu.
Čuvati u plastičnoj kutiji ili vrećici kako bi i slijedeći dan ostao mekan i svjež. Može se narezati na šnite i zamrznuti.