Od kada vrtlarim, za mene je tušt uvijek bio jedan od onih "pristojnih" divljih biljaka koje rastu nisko i ne zagušuju svojim rastom okolne kulture, a također ih je i vrlo lako izvaditi iz zemlje, a naročito ako ste u no dig-u, jer je tlo uvijek meko i vlažno.
Tušt je stanovnik mnogih vrtova, a žalostan je podatak da je većinom nepoželjan i da ga se nemilice uništava i smatra vrlo dosadnim korovom. Unatoč tome, ova biljka je prava nutritivna i ljekovita riznica, idealna za sve koji žele zdravu i prirodnu prehranu. I još je k tome potpuno besplatan!
Kada bi vam netko rekao da postoji biljka koja je iznimno ljekovita i hranjiva, ne zahtijeva posebnu njegu, vrlo je otporna na vremenske uvjete, raste i u najlošijim tlima, te se s lakoćom sama razmnožava i širi, vjerojatno biste ju poželjeli imati u svom vrtu ili bar u nekom loncu. Sve to je tušt. Kada bolje upoznate ovu biljku, više nećete posezati za motikom, već za receptima.
Tušt je jednogodišnja biljka puzajućeg rasta, karakteristična po mesnatim, jajastim listovima i crvenkastim stabljikama koje se šire po tlu. Cvjeta od kasnog proljeća do rane jeseni, a može se pronaći ne samo u vrtovima već i na livadama, uz putove i u urbanim sredinama. Cijela biljka je jestiva, uključujući listove, stabljike, cvjetove i sjemenke. Okus mu je blago slankasto-kiselkast, što ga čini zanimljivim dodatkom raznim jelima.
Zbog svog jedinstvenog sastava, tušt ima brojne pozitivne učinke na zdravlje:
Sušeni listovi se koriste za pripremu čaja koji djeluje umirujuće i antidepresivno
Svježi listovi zgnječeni u pastu mogu pomoći kod zacjeljivanja rana
Sjemenke se tradicionalno koriste protiv crijevnih parazita
Zbog sadržaja magnezija, može pomoći kod glavobolja i umora
Podržava zdravlje krvožilnog sustava i podiže imunitet
Antioksidansi usporavaju proces starenja, a karotenoidi poboljšavaju stanje kože
Ima blago diuretičko i laksativno djelovanje
Napomena: Osobe koje boluju od bubrežnih bolesti trebaju biti oprezne zbog prisutnosti oksalne kiseline.
Jestivi su sočni, "masni" listići, stabljike i žuti cvjetići. Većina biljaka, posebno u vrtovima sa plodnom zemljom
koja se još i redovito zalijeva, vrlo rano stvara debele crvene stabljike,
previše vlaknaste da bi se u njima uživalo bez kuhanja. Dobra strana tih
razgranatih, dugih, već pomalo žilavih stabljika je da su poprilično dugačke i na sebi nose mnoštvo sočnih listića koji se jednostavno mogu skinuti provlačenjem stabljike kroz šaku. Same
debele, narezane stabljike se mogu lako skuhati kao što kuhamo i mahune - pa na
varivo, salatu ili u složenac, što god nam paše.
Okus tušta se najčešće opisuje kao slankasto-kiselkast.
Točno, no taj je okus vrlo blag. Većina ga ljudi ne može ni potvrditi. ...
Vrlo ukusan,
lagan, a ipak zasitan i punovrijedan objed primjeren ljetu.
Sastojci
500 gr mladih
mahuna; 500 gr tušta; 500 gr mljevenog mesa; 1 veća kapula; 1 čašica kiselog
vrhnja; 2 jaja; masnoća za pirjanje; sol i obilje svježe mljevenog papra.
Priprema
Zažutiti
narezanu kapulu na masnoći, pa pirjati na njoj meso dok ne promijeni boju i
fino zamiriše. Posoliti i popapriti.
Mahunama
odrezati vrškove i skuhati ih, ali ne baš sasvim mekano, u kipućoj, posoljenoj
vodi. Ocijediti.
Tušt sitno
narezati i umiješati u pirjano, začinjeno meso.
Dno
vatrostalne posude tanko premazati kiselim vrhnjem, pa složiti slojeve
pripremljenih namirnica. Prvo sloj kuhanih mahuna, zatim tušt sa mesom i najzad
opet sloj mahuna.
Ostatak vrhnja
izmiješati sa jajima, također malo posoliti i preliti ravnomjerno preko
složenca.
Zapeći u
pećnici na 200°C dok ne budete zadovoljni zlaćanom površinom i mirisom što se
širi kuhinjom.
Rolice od patlidžana i tušta |
Sastojci za
dvije porcije: 2 balancane (patlidžana) prosječne veličine, nešto mlađih,
neformiranih sjemenki; 1 šalica sitnije nasjeckanog tušta zajedno sa
stabljikama; 1 vrhom puna žlica riže; malo ulja; 1 vrećica sira ribanca; 2
režnja češnjaka.
Brašno i
lijevano tijesto od ostatka tog brašna, jaja i mlijeka, malo gušće nego za
palačinke.
Ulje za
prženje i malo vode za kuhanje, te čačkalice za učvršćivanje rolica.
Priprema:
Balancane oljuštiti i narezati na tanke odreske, ne više od 0,5 cm debljine, pa
ih posoliti i ostaviti pokrivene da se odgorče.
Za to vrijeme
napraviti nadjev.
Na malo ulja
staklasto prepržiti rižu, dodati sitno narezan tušt, doliti malo vode i
promiješati. Kuhati na smanjenoj temperaturi, isključiti štednjak i poklopljeno
pustiti da riža upije vodu i posve omekša. Na kraju umiješati sir ribanac i
protisnut češnjak. Nadjev ne treba soliti jer je sir slan, a i odgorčeni
patlidžan također.
Ocijediti
odreske balancana od tekućine koju su ispustile, malo ih posušiti papirnatim
ručnikom, pa još dodatno nježno rastanjiti oklagijom.
Svaki odrezak
tanko premazati nadjevom, pa zarolati i učvrstiti čačkalicom. Manje odreske
koje ne možemo lijepo zarolati treba samo preklopiti i također učvrstiti.
Rolice
uvaljamo u brašno, odložimo na suhi pladanj, a od ostatka brašna, jednog jajeta
i malo mlijeka napravimo lijevano tijesto.
U dubokoj,
manjoj tavi zagrijemo ulje, pa pržimo rolice koje prethodno uvaljamo u lijevano
tijesto.
Patlidžan je
inače poznat po tome što brzo i lako upija veće količine ulja, no pripremljen
na ovaj način neće uopće upijati.
Imitacija bureka |
Recept je
inače vrlo jednostavan, a jelo jako ukusno. Ovaj burek ima okus onog
"pravog", od mesa.
Cijela se
priprema može znatno ubrzati i olakšati gotovim korama za savijače.
Mogu se
slagati dvije po dvije, mješavinom vode i ulja poprskane kore tijesta,
nadjenuti ih do 2/3 površine i zarolati, pa slagati u zvrk u okrugloj tepsiji.
Još
jednostavnije je složiti dvije kore na dno tepsije, zatim nadijevati slojeve
slijedećih kora malo skrojenih u krug škarama. Koristiti i odrezane komade.
Preklopiti one donje kutove što vise preko tepsije i na kraju sve poklopiti u
krug skrojenim korama. Sve preliti ostatkom mješavine ulja i vode, pa u pećnicu
na 200°C nešto više od pola sata.
Gotov burek poškropiti vodom ili kratko pokriti mokrom krpom da se malo upari.
Sastojci za
manju tepsiju - 8 kora za savijače; 1 veća balancana (patlidžan); 1 veća
kapula; dobar snop tušta (kada se sitno nareže 3/4 šalice); 1 čaša mješavine
ulja i vode; sol i papar.
Priprema -
Balancanu narezati na kockice, posoliti i ostaviti pola sata poklopljenu da
pusti vodu i odgorči se.
Kapulu i tušt
sitno narezati.
Na malo ulja
staklasto pržiti kapulu, dodati dobro ocijeđenu i ižmikanu balancanu, pa kada i
ona promijeni boju, na kraju dodati i narezan tušt. Još kratko pirjati pa
izmaknuti sa štednjaka, posuti paprom prema ukusu, pustiti da se malo ohladi.
Sol više nije
potrebna jer su balancane dovoljno slane.
Slagati kore i
nadijevati ih na gore opisan način.
Ljetna juha od tušta i dragoljuba |
Ljetne juhe se
ne srču vrele, ne kuhaju se dugo, moraju biti ukusne i nutritivnim sastavom
nadmašiti sve one gore spomenute suplemente.
Dragoljub nije
baš jako naša biljka, no svi ju poznajemo. Rijetko se nađe samonikla u prirodi,
no zna sama niknuti i tamo gdje ju nismo posijali - pa ipak ju nećemo
proglasiti korovom.
Dragoljub je
jestiv cijeli - listovi, peteljke, cvjetovi, pupoljci, nezreli plodovi. Svi
dijelovi ove biljke imaju slastan ljut okus. Ako vam danas nije pri ruci za ovu
juhu, ne odustajte. Tušt je glavna zvijezda recepta, a dodatan malo ljut okus
može juhi dati i mala žlica naribanog hrena. Može i iz tube ili staklenke. Kome
se da tražiti, iskapati i ribati korijen samoniklog hrena po ovoj vrućini?!
Priprema:
oprano i narezano bilje sameljemo u blenderu sa vodom, pa tu zelenu tekućinu
obogatimo žlicom kukuruznog griza za instant palentu i zakuhamo.
Dovoljno je da
juha proključa, smanjimo vatru, dodamo sol i vrhnje za kuhanje i za koji minut
izmaknemo sa štednjaka.
A onda, kada
se juha ohladi do sobne temperature - onda se rehidriramo sa zadovoljstvom.
* Što god
pričali, vegani se isto znoje i trebaju nadoknaditi izgubljeno.
Link na stranicu Zdrava trava i ostale Nedine recepte:
Pa znala sam da ću ovdje naći nešto puno bolje od tušta na lešo. Bravo, hvala ti na trudu
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si zadovoljna pročitanim
IzbrišiDobro si rekla- "posegnuti za recepte a ne motiku". Moram priznati da ga imam u vrtu ali iako sam znala njegove vrijednosti nisam ga probala jesti. Ali zato nas ti uvijek podsjetis na ono zaboravljeno. Posebno cijenim sto nam das informaciju gdje jos mozemo procitati vise o toj biljci koga to zanima. Hvala ti Nado. 🍀🌻 Alma
OdgovoriIzbrišiTreba isprobati sve te divne Nedine recepte. Stvarno su fantastični njena volja, znanje i kreativnost
IzbrišiHvala za recepte,koristim ga godinama iz svog vrta kao dodatak salatama,a omlet s tuštom je super.Lijep pozdrav.
OdgovoriIzbrišiHvala i vama na komentaru
IzbrišiOd kad uzgajam povrće u perma modelima tušta imam znatno manje. Iako godinama čitam o njevim nutritivnim svojstvima pripremala sam ga jedino na lešo. Hvala Nado tebi i gospođi Bospić na inspirativnim receptima. Srdačan pozdav, Anđelka
OdgovoriIzbrišitreba mu pobacati sjeme uokolo, da mu se pomogne u rasijavanju. Hvala tebi, Anđelka
IzbrišiDivna naša Nado, hvala ti❣Zahvaljujući tebi i Nedi po prvi put probaću tušt kojima obiluju moji PM-ovi. Pozdrav od Dragane iz Vršca.
OdgovoriIzbrišiJako mi je drago citati poruku Dragane iz Vrsca... Znaci nisam jedina u okolini Vrsca koja prati rad Traga Biljke! Srecan rad Dragana. Moja basta je u Velikom Gaju, kod Plandista. Povremeno sam tamo, a bastu ucim da bude samoodrziva prema principima Traga Biljke, principima prirode. I toliko je bujna, zelena i puna insekata. Ove godine imam najvise buba mara. Priroda je cudesna kada je ostavimo da se razvija svojim zakonitostima. Zamislite srecu koju sam dozivela kad sam ponovo u junu ove godine pronasla Rabarbaru, presadjenu prosle godine septembra meseca. Da pojasnim, bastu posecujem dva do tri puta godisnje. Srdacan pozdrav svima, Vukica
IzbrišiJako me veseli da ste se ovdje srele i da me obje pratite. Nadam se da ćete se i uživo upoznati. Pozdrav, Vukice
IzbrišiPozdrav i tebi, Dragana! Evo imaš i susjedu
OdgovoriIzbrišiDa Nado, i ja se iskreno nadam da cu sresti istomisljenike u bastovanstvu iz okoline Plandista ili Vrsca. Vi imate dobru intuiciju. Pogotovo sto bi dala svoju bastu na koriscenje (bez nadoknade naravno), uz jedini uslov da se bastovanstvo zasniva na bioloskim metodama. Upravo onako kakva je ideja Traga Biljke. Srdacan ,sveobuhvatni, cvetni pozdrav, Vukica
OdgovoriIzbriši