04 listopada 2025

Nadin kutak 51

Prvi ovojesenji mraz je prošetao mojim vrtom, ali je bio dosta blag. Paprike i patlidžani imaju šansu još plodonositi, a također i tomatilo, te većina rajčica. Tikvenjače (krastavci, tikvice, tikve...) su nastradale, osim onih koje rastu ispod voćaka pa su ih njihove krošnje zaštitile.

Mnogi vrtlari već prije najavljenog mraza uklanjaju biljke s vrta, kao da žele što prije završiti sezonu i "zatvoriti" vrt. To je velika šteta, jer upravo nakon tog prvog mraza se često dogodi još jedan topli val koji je u stanju donijeti još jednu obilnu berbu. Samo je potrebno biljke pokriti agrotekstilom, laganim dekicama, kartonima, sijenom... 

Na slikama ispod su kasne berbe paprika u mom vrtu, u prošlim sezonama.

🠟 🠟
kraj listopada, 2022.


🠟 🠟
kraj listopada, 2022.


🠟 🠟
početak studenog 2024.


🠟 🠟
sredina i kraj listopada 2023.


🠟 🠟
studeni, 2023.


🠟 🠟
studeni, 2016.


Meteorolozi su podijeljeni kada je u pitanju mogućnost predstojećeg babljeg ljeta, pa ga jedni najavljuju, a drugi negiraju tu mogućnost. 
Kod mene ima još dosta biljaka kojima treba dati šansu, pa ću ipak pričekati jer mi je vrt blizu, uz kuću i stignem reagirati na vrijeme.

🌞  🌞  🌞


Batat u kantama nije reagirao na ovaj slabi mraz. Njegove gomolje ću vaditi nakon što mu idući mraz ošteti čitavi nadzemni dio, a do tada se listovi mogu brati i koristiti kao špinat.
 🠟 🠟


Tomatilo također nije pokazao posljedice mraza
🠟 🠟


još neke rajčice koje neometano rastu 
i odgovaraju im ovi jesenji uvjeti
🠟 🠟


Ubrala sam još neke sorte rajčica koje sam uzgajala po prvi puta.
 🠟 🠟
Gargamel, vrlo rodan, ukusan, 
dekorativnih plodova, visokog rasta. 
Odličan je i ostavljam sjeme za sljedeću sezonu.


White sensation, vrlo lijepa rajčica boje slonove kosti, bez imalo kiseline, odlična za ljude s gastritisom. Vrlo rodna, visokog rasta. Na slici je zadnja berba pa su i plodovi manji nego što je karakteristika te sorte. Jako mi se sviđa i ostavljam sjeme za sljedeću sezonu.


Zlatava je vrlo ukusna i slatka rajčica. Plodovi su veličine ping-pong loptice. Posebna je po svojoj narančastoj boji kože u kontrastu s jarkocrvenom bojom unutrašnjosti. Također ostavljam sjeme za narednu sezonu.


Christmmasy longkeeper tomato je sorta koja se čuva do Božića. 
Kasno dozrijeva i specifičan je što počinje crvenjeti iznutra prema van. Vrlo je rodan, kvalitetnih plodova veličine jabuke. 
Žao mi je što nije bolje sačuvan od stjenica jer mrežaste vrećice nisu bile dobro zategnute oko stabljike i kukci su mogli nesmetano ulaziti. 
Zbog toga su uništili preko pola uroda, a to je vrlo rodna i stvarno posebna rajčica koju itekako vrijedi sačuvati. 
Ovakve situacije me jako ražaloste jer je dug put od nabavke sjemena, preko sjetve i uzgoja koje uključuje svakodnevnu brigu oko nejakih presadnica koje često u rano proljeće po nekoliko puta na dan unosim i iznosim iz kuće, mijenjam im mjesto da bi imale više ili manje sunca, dohranjujem, pikiram, sadim na vrt gdje ponovo počinje borba s voluharicama i puževima. 
Dug je to i mukotrpan put dok ne uberem plodove i smjestim ih u gajbicu. A sve to se uništi brzopletošću kada treba adekvatno staviti zaštitu na plodove. Srećom i takvi se plodovi mogu ostaviti za sjeme, ali je velika šteta što pola uroda nije za konzumaciju.



Lucinda je rajčica koju nastojim svake godine posaditi na vrt jer mi je jako lijepa. 
Ima narezuckani oblik listova nalik listovima mrkve, plodovi su joj prugasti, najprije zeleni, pa mliječno bijeli i kada dozore poprime žutu boju. Vrlo je ukusna i rađa do prvih mrazeva.


Julirot rajčica, rijetka sorta. Malo krupnijeg ploda od obične cherry rajčice. Otporna, još uvijek lijepo raste i plodonosi. Obavezno uzimam sjeme za nove sezone.


Ušli smo u jesen, 
s njom uvijek dolazi i mnogo boja, 
a boje nam uljepšavaju život.
🍁 🍂 🍁 🍂
fotografija s interneta



Broj komentara: 13:

  1. Draga Nado, hvala na savjetima za ponasanje u vrtu kod pojave prvih hladnoca i za prijedlog sorti rajcica. A vrecice za zastitu plodova od martina treba pripremiti za narednu sezonu. Grlim te. 🍀🌻 Alma

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Nado,
    kad vidim tvoje paradajze iznova se oduševim njihovom bojom, oblikom i tvojim opisom svake sotre. Vidi se na svakom plodu koliko je tu ljubavi i truda utkano🥰Iako sam sebi obećala da neću povećavati broj sorti i sadnica već sada vidim da ipak neću moći održati dato si obećanje. Kako im odoljeti kad su sve tako privlačne? Kako izabrati sortu? Po boji, veličini plodova ili okusu kad mi je sve to bitno? Kojima ipak dati prednost kad su sve tako divne i privlačne? Hvala ti na ovako slatkim dilemama❤️❤️❤️ i već sada se radujem februarskom rasadniku i sjetvi paradajza i novoj vrtlarskoj sezoni iako ova još uveliko traje. S ljubavlju, Anđelka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A zašto ne isprobati što više njih? Nakon toga je lakše ostaviti u kolekciji one najbolje i najdraže. Isto je i s paprikama, čilijima, tikvama... Vrtlarenje nikada nije dosadno ❤️

      Izbriši
  3. Bas ljepi paradajzi vec su na listi narucivanja 😀 pozdrav🥰🥰🥰

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Nado, ako me itko natjera da počnem dokumentirati svoje vrtlarske avanture, to ćeš biti Ti! Kako li je samo lijepo vratiti se unatrag i vidjeti, usporediti, sjetiti se?! Radim ja neku varijaciju toga, ali sve je to zbrda-zdola i nestane u bespućima memorije RAM-a, a onda i iz moje vlastite. Nije da imam neki interval iskustva, ali ako Bog da, na dobrom sam putu. I da znaš, rado te imam kao uzora ❤️.

    Xoxo
    Andrea 🌱❤️

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo naprijed, Andrea! Bitno da imaš fotke. Njih nije teško kronološki pratiti, a uz njih je lako dobiti inspiraciju za pripadajuću priču. Blog se pokreće vrlo lako. Svaka objava može biti privatna, javna ili samo za birano društvo. Samo kreni❤️

      Izbriši
  5. Draga Nado, svaka me tvoja fotografija razveseli, stvarno si umjetnica

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasne su ti sve ove sorte rajčica.Posebno lijepe su šarene . Sigurno ću probati nešto od njih za sljedeću sezonu.A ideja za zaštitu od martina mi nije još do sad pala napamet.Morat ću si sašiti nekoliko vrećica.😁

    Imaš li možda sjeme ovih divnih papričica za punjenje ?Pravila sam ih prošle godine punjene sa sirom u ulju ,to je prava delicija.
    Rado bih kupila koju sjemenku.
    Super si to sve dokumentirala,sad mi je jasnije ono što si govorila na Krku.
    Pozdrav od Ljerke Majer

    OdgovoriIzbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: