subota, 21. srpnja 2012.

Pileća jetrica sa češnjakom


Moja mama je pileća jetrica radila samo na ovaj način. Svi smo bili rado za
stolom kada bi to pripremila. Moj brat nikada nije volio jetrica, ali je zato
pojeo puno kruha umakajući ga u ulje i češnjak na kojem se jetrica peku.

 
500 g pilećih jetrica (obično su sa srcem)
oko 10 režnjeva češnjaka (što više, to bolje)
1 dcl ulja
soli i papra prema ukusu

Priprema
1. Jetrica sa srcem narežite na manje komadiće (netko voli krupnije, netko sitnije). Ja
sam od onih koji režu na sitnije komade, jer jetrica tako izgube svoj karakterističan
okus koji ja baš ne volim. Neki kuhari uopće ne režu, već ostave u komadu kakva jesu,
no meni to nije oku privlačno niti ukusno.
2. Češnjak očistiti i narezati na ploškice, pa ga preliti sa malo ulja da ne oksidira dok čeka
na red.
3. Ulje zagrijati na tavi, probati sa čačkalicom. (Ako uronite suhu čačkalicu u ulje, morali
bi se odmah stvoriti mjehurići od prženja okolo. Možete ubaciti i mrvicu kruha, isto je
kao sa čačkalicom)
4. Na dovoljno zagrijano ulje stavite jetrica i srca, te odmah miješajte tako da se jetrica
zapeku sa svih strana (oko 3 minute). Poklopac vam kod pripreme ovog jela nije
potreban.
5. Kada su jetrica izgubila svoju "sirovu" crvenu boju dodajte češnjak, posolite, popaprite,
te pržite povremeno miješajući još koju minutu dok češnjak ne omekša i požuti. Ne
smijete pretjerati jer jetrica brzo postanu prepečena.

 

Meni je najdraže ovo jelo jesti samo sa kruhom umakanim u ulje od prženja koje je ukusno
od puno češnjaka, uz prilog zelene salate ili kisele paprike. Ako volite, pripremite si
prethodno palentu, ta je kombinacija također fina (kao na mojoj slici).

Nema komentara:

Objavi komentar