23 prosinca 2024

KREATIVNE AKTIVNOSTI S DJECOM

 🐴 💜🍓 💙 🐞 💛 🍭 💚 🍬 
Pažnja je sposobnost da se na nešto usredotočimo. Od količine pažnje ovisi koliko će neka aktivnost biti uspješna. Što nam je pažnja razvijenija, činimo manje pogrešaka i brže obavljamo zadatak. 
Za djecu je vrlo važno da od malena vježbaju tu sposobnost, ali ne pomoću mobitela, ekrana i ostale digitalne tehnologije koja ima poguban učinak na njihov mozak i opći psiho-socijalni razvoj. 
Najvrijednije što možemo djeci dati je naša pažnja, vrijeme, posvećenost. Oni su nježna, mala bića ovisna o ljubavi. U današnjem ludom i užurbanom svijetu često njihove potrebe ostanu u drugom planu. To ne smije i ne mora biti tako. U čekaonici života naša djeca moraju imati prioritet, a sve ostalo neka čeka na svoj red.

💗🐕💚🐇💜💖🐶💚🍡💗
Manja djeca do otprilike 5. razreda osnovne škole imaju puno više slobodnog vremena, od onih u višim razredima, a ako tome pridružimo i još neku aktivnost poput glazbene škole ili sporta, tada je situacija puno lošija. O srednjoj školi da ne govorim. Vikendi često budu krcati učenjem, zadaćama i djeca se ponedjeljkom vraćaju u školu umornija nego što su bila u petak. Zato iskoristite vrijeme ako ga imate jer je ono dragocjeno. 

Djeca vole raditi kolače. To uvijek prolazi kada nemate neku bolju ideju, a dijete uči jednu od vrlo važnih životnih vještina - pripremanje hrane, raspolaganje namirnicama i korištenje kućanskih pomagala i aparata. Najdraže im je od tijesta izrezivati razne oblike pomoću kalupa ili praviti kuglice od raznih smjesa.
 
Evo kako smo se nas dvije nekad zabavljale i šta smo sve radile: 






U smjesu za prhko tijesto mogu se dodati razne boje:




MINIJATURE OD TEKSTILA
(ideje smo pronašle na Pinterestu i prilagodile ih svojim mogućnostima i sposobnostima)

koristile smo stare dekice i majice od flisa jer su odličan materijal za izradu raznih rukotvorina

perlice iz starih ogrlica i igračaka, sve je to odlično za reciklažu

Makronsi:
Ovdje smo upotrijebile kartone, blazinice, spužvice za pranje posuđa, stare dekice i majice od flisa raznih boja. Na krugove od kartona smo stavile krug od spužvice, obukle u flis, između takva dva komada smo stavile blazinicu za čišćenje lica i spojile iglom i koncem.

Mafin:
Na krug od kartona smo stavile deblji krug spužvice, vrh zaoblile nagužvanim blazinicama, a papirnatu košaricu glume dva sloja flisa, sve je također spojeno iglom i koncem. Na vrhu mafina "trešnja" izrađena od flisa punjenog komadićima blazinice. Šarene "mrvice" smo izrezale od raznobojnih gumica za domaćinstvo.  




Klizaljke:
Ove preslatke minijaturne klizaljke smo radile za jedan božićni sajam u školi. 
Za izradu smo koristile staru plavu majicu od flisa, kuglice (pom-pom) kupljene u trgovini s repromaterijalom, a vezice su od neke stare trakice koju smo našle među raznim krpicama koje čuvamo za svoje rukotvorine. Oštrice su od spajalica, u ovom slučaju smo koristile one veće. Klizaljke su bočno sašivene šivaćom mašinom, ispunjene s malo vate i na vrhu zatvoren iglom i koncem uz dodavanje ukrasnih pompona.

Božićne jaslice:
Također, za potrebe božićnog sajma u školi, izradile smo ove malecke figurice Svete obitelji. Za figurice smo upotrijebile plutene čepove za vino, flis u boji, bijelu pamučnu tkaninu, komad pamučne čipke, zlatnu trakicu i desetak vlati sirka kojeg smo odrezale od metle. Postolje je od poklopca za Cd-ove kojem smo na vanjski rub zalijepile traku od bijele pamučne čipke.



Još raznih figurica ručno šivanih:


ptičica i kroj za izradu

sob Rudolf u izradi

sob Rudolf i kroj za izradu


ukrasi za božićno drvce


Snjegovići od starih čarapa punjeni rižom 


OSLIKAVANJE ODJEĆE FLOMASTERIMA ZA TEKSTIL

Ovo nam je bila omiljena zabava jer je vrlo lako nacrtati bilo koji motiv. Puno je isplativije i korisnije ovako provesti zajedničko vrijeme nego s djetetom šetati šoping centrima u potrazi za majicom sa željenim junakom iz crtića. 



OSLIKAVANJE PROZORSKOG STAKLA PASTOM ZA ZUBE

Pasta za zube je odlična za crtanje po staklu jer se vrlo lako uklanja, kad crtate smijete pogriješiti, lako se prepravlja i puno je jeftinija od raznih boja za staklo.
Nas dvije smo uglavnom crtale božićne i zimske motive. Na neki štapić se učvrsti komadić spužve (odrežete od spužvice za pranje posuđa). Njime nanosite pastu i crtate motive. Čačkalicom ili štapićem za ražnjiće ucrtavate linije i druge oblike prema potrebi. Pasti za zube slobodno dodajte malo vode ako vam se čini pregusta.

kombinacija paste za zube i naljepnica



grane se nacrtaju potezom spužvice, iglice se ucrtaju
vrhom čačkalice ili nekog drvenog štapića
Za kuglice smo izrezale krugove u papiru, da možemo napraviti pravilan krug. 

🐴 💜🍓 💙 🐞 💛 🍭 💚 🍬 
Jedna od ključnih stvari za zdrav razvoj ljudskog bića je suživot s prirodom. Učenje o prirodi, njenim zakonitostima, briga za živi biljni i životinjski svijet trebale bi biti sastavni dio života svakoga od nas. 


Uzgoj vlastite hrane je važna životna vještina, a vrtlarenje je djeci naročito zanimljivo: od upoznavanja sa raznim veličinama i oblicima sjemenki, preko sjetve i promatranja razvoja biljke, pa do same berbe plodova. Ne bismo trebali djeci uskratiti ta znanja i lišiti ih tih zadovoljstava.




U prilog tome ide i ovaj video, pa neka on bude točka na "i" ovom mom podužem današnjem tekstu.

💗🐕💚🐇💜💖🐶💚🍡💗


ako želite pročitajte i današnji tekst: KUHARSKI SAVJETI (prvi dio)

21 prosinca 2024

Kuharski savjeti (prvi dio)



Sakupljala sam ih iz raznih časopisa i izrezivala, još dok sam bila mlada djevojka, neuka u kuhinji, nadajući se da će mi jednog dana biti od pomoći.

 

Stoje mi  isprintani, pod magnetom na frižideru, jer je nemoguće sve to zapamtiti. Da bi mi bilo preglednije, poredala sam ih po abecedi. 

 

BJELANJCI

Bjelanjke ne tucite u plastičnoj posudi jer se masnoća lijepi za plastiku što im smanjuje obujam.
BRAŠNO (kada koju vrstu koristiti, ali nije obavezno, jer je od brašna važnije iskustvo i tehnika rada)
- glatko za umake, mliječna peciva, bijeli kruh, palačinke...
- domaća tjestenina, rezanci, knedle, njoki, palačinke, kolači, torta, biskvit...
- za dizana tijesta: makovnjača, orehnjača, krafne, buhtle...
- u proljeće i u jesen dolaze moljci u naše smočnice i kuhinjske ormariće gdje držimo brašno, gris, pahuljice, čajeve... Tada je vrijeme da stavite lovorove listove u brašno, pahuljice, rižu itd. ...protiv brašnastih moljaca. To će ih držati podalje od namirnica.

CRVENI LUK 

– da biste sačuvali prerezanu polovicu, premažite prerezanu stranu maslacem.

CVJETAČA

– će biti mekana i bijela ako je kuhate u mineralnoj vodi kojoj ste dodali malo šećera.

GRAH

 – tijekom kuhanja mu dodavajte samo vruću ili ključalu vodu jer će vam inače ostati dugo tvrd, a naravno da je već opće poznato da je grah potrebno dan prije kuhanja natopiti u hladnoj vodi da bi se skratilo vrijeme kuhanja, a tko se boji probavnih smetnji, morati će prvu vodu u kojoj se grah kuhao baciti, te ga nastaviti pripremati u novoj vodi.

HOBOTNICA

 – će biti mekana ako je nakon kuhanja ostavite još pola sata u vodi u kojoj se kuhala, zatim je izvadite, ako je potrebno narežite, začinite uljem, limunom i solju, te dalje spravite prema želji.

HRENOVKE

 – neće popucati ako ih prije kuhanja stavite u mlijeko.

JABUKE I KRUŠKE

 – se zaista ne smiju miješati, jer se onda brže osuše i smežuraju.

JAJA

- da se kod pečenja „na oko“ ne bi razlila, na tavu prije pečenja prospite malo soli.

- neće ispucati kod kuhanja ako ih stavimo kuhati u hladnu vodu kojoj smo dodali malo octa i soli. Ako su jaja iz frižidera, držite ih u hladnoj vodi barem pet minuta prije kuhanja dok im se ne izjednači temperatura.

JUHA

– glavicu crvenog luka prerežite po pola, ako želite smećkastu boju juhe ostavite što je moguće više crvene ljuske, položite prerezanu stranu na vruću plotnu ili kolo od peći, te ostavite da se tako peče desetak sekundi. Odvojite ih nožem od plotne, probodite ih čačkalicama da se ne bi raspale tijekom kuhanja i dodajte u juhu sa ostalim sastojcima. To će juhi dati posebni „domaći“ miris i okus.

- u juhu od kostiju dobro je dodati i lovorov list.

- da iz kosti ne bi tijekom kuhanja ispala moždina, otvore na kosti prije kuhanja namažite sa malo soli.

KAVA

– ako je pijete poslije podne, dodajte u nju malo konjaka i moći ćete bez problema spavati po noći.

KRAFNE

– dok se prže na jednoj strani, poklopiti poklopcem, a nakon što ih se okrene na drugu stranu, pržiti otklopljeno.

KRUH

 – će ostati svjež i drugi dan ako ga držite u platnenoj vrećici zajedno sa komadom celera ili sirovog oguljenog krumpira.

KRUMPIR

 – kuhan u ljusci će biti duže topao ako ga umotate u kuhinjsku krpu i stavite u prethodno zagrijanu zdjelu. Tako ga možete na atraktivan način i poslužiti na stolu uz jelo.

Pečeni krumpiri bit će hrskaviji ako ih prije samog pečenja pospete s malo brašna.

KUHINJSKA SOL

 – neće se ovlažiti ako u njoj držite par zrna riže.

LIMUN

- Čuvati limun tako da ga se složi u staklenku, gore stavi keramički tanjurić i u njega vodu. Potom treba provjeravati i nadolijevati vodu da ne nestane. Limun tako ostane svjež. Kore od limuna i naranči koje koristite za limunade i kolače prije naribajte i zamrznite. Tako ih imate za neku drugu priliku (palačinke, fritule i sl.). Isto je i sa viškom limunovog i narančinog soka: iscijedite ih u vrećice za kockice leda i smrznite pa koristite kao doze za limunadu, smuti ili kolače kad zatreba.

- korice limuna i naranče preliti alkoholnim octom i ostaviti neko vrijeme,  pa koristiti kao odlično sredstvo za čišćenje.

- kad imate više limuna, koru naribajte i pomiješajte sa šećerom - sve stavite u jednu staklenku, zatvorite i čuvajte u frižideru.

- limune iscijedite u posudu i zamrznite (kad vam treba, samo zagrabite žlicom).

MAJONEZA

 – može biti ukusnija ako joj dodate sasvim malo bijelog vina.

MARMELADA

 – će se lakše mazati na kolač ako je razrijedite sokom od naranče, a kolač će biti puno ukusniji.

MASLAC ILI MARGARIN

– naribajte na ribež, pa nećete morati čekati da omekšaju za pripremu kolača.

MLIJEKO

– ako ga teško podnosite kuhanog, postati će bolje, laganije i probavljivije ukoliko mu dodate malo fine soli kad kipi.

- da ne prekipi dovoljno ga je pokriti cjedilom, pa će se podići samo do cijedila i vratiti se natrag, a također pomaže i ako rub posude premažete maslacem

OCAT

– ako je previše kiseo, prelijte ga u posudu i ostavite u njemu preko noći jabuku isjeckanu na komadiće. Ako je jabuka špricana, obavezno je ogulite.

OKRUGLICE 

- se neće lijepiti ako ih pripremimo sat vremena prije kuhanja.

ORASI – ako nemate dovoljno mljevenih oraha, u suhu posudu stavite pšenični griz i pržite dok ne požuti. Tim trikom možete nadoknaditi do polovice ukupne količine koja vam je potrebna za kolač.

PALAČINKE

– će biti osobito dobre ako tijestu dodamo koju žličicu piva.

 - ako želite da budu mekane, dodajte im kiselo mlijeko ili jogurt.

PEČENKA

– će biti sočnija i ukusnija ako ju nakon što ste isključili pećnicu ostavite unutra još 15 minuta s malo otvorenim vratima pećnice.

PIRE KRUMPIR

– će biti mekan i kada se ohladi ako mu ostavite malo vode vode u kojoj se kuhao, te ga dalje pripremite na uobičajeni način.

PITA

 – u nadjev stavite malo kvasca, pa će pita bolje rasti i lakše će se peći.

POHANJE

– po komadu prethodno istučenih jaja dodati žlicu ulja i žlicu vode, pa smjesa neće biti pretvrda.

POMMES FRITES

– ako se prži u košarici, treba košaricu nekoliko puta umočiti u vruče ulje, pa tek onda u nju staviti krumpir. Tako se neće krumpir zalijepiti za košaricu.

PRESOLJENO JELO

 – spasite tako da u njemu desetak minuta kuhate sirove komade krumpira.

PUDING

– će biti izvrstan desert ako u njega umiješate kravlji sir prethodno izmiješan s malo mlijeka.

PURETINA

– da bi meso bilo ukusnije, pola sata prije pripremanja polijte ga uljem i sokom od limuna, te pospite ružmarinom i paprom, a možete dodati i neke druge začine na koje ste navikli.

RIBA

 – će biti puno ukusnija i neće se stanom osjetiti prejaki miris od pečenja ako u ulje za pržite stavimo koji listić peršina.

– riječnu ribu natrljajte kukuruznim brašnom da biste je lakše očistili od sluzi i ljuske.

RIŽA – će prilikom kuhanja ostati bijela ako joj dodate malo limunovog soka ili octa.

RIŽOTO

– želite li novi okus bilo koje vrste rižota, dodajte mu malo konjaka.

SJAJNA POVRŠINA KOLAČA

– postiže se tako da još vruć kolač u pećnici posipate šećerom u prahu i to pet minuta prije kraja pečenja.

ŠAMPINJONI

– ako ih radite na salatu, jedan sat prije posluživanja začinite ih uljem, nasjeckanim peršinom, bosiljkom i malim češnjem češnjaka, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.

TIJESTO ZA SAVIJAČE

– će biti elastičnije i manje će pucati kod razvlačenja ako mu dodate malo octa.

TJESTENINA

– se neće lijepiti ako se u vodu za kuhanje doda malo maslaca, margarina ili ulja.

TORTA

- ako želite veći volumen torte nego inače, držite se sljedećeg postupka: koliko ima bjelanjaka, toliko dodajte u njih žlica hladne vode te ulupajte snijeg. Također i u žutanjke dodajte onoliko žlica vode koliko ima žutanjaka, pa ih samo lagano promiješajte i poslije ovlaš umiješajte u snijeg. Zatim dodajte prema receptu šećer, brašno i ostale sastojke, ali vrlo lagano miješajući da ne razbijete zrak u smjesi.

- namazati samo dno pleha da se ne bi tijesto podiglo na rubovima više nego na sredini, prethodno zagrijati pećnicu na srednju temperaturu, staviti peći prvih 15 min uz otvorena vrata pećnice za širinu prsta. Ako se stavi u prevruću pećnicu, torta će brzo narasti i na kraju pasti.

- da biste lakše nakon pečenja odvojili tijesto od kalupa, namašćeni i posuti kalup za tortu, stavite u hladnjak da se stvrdne dok pripremate tijesto.

savjeti domaćica iz kuharskih internetskih grupa:


- Kad kuhate staru kokoš, u vodu stavite čašicu rakije. U vinski gulaš na kraju čašicu konjaka i neka samo još jedanput prokuha.

- Svježe začinsko bilje stavite u čašu vode i prekrijte najlon vrećicom.

- Vezicu lista peršina staviti u staklenku s malo vode i u frižider, tek da vrh stabljike dotiče vodu. Drži se super!

- Svo korjenasto povrće, omotam u papirnati ručnik, i tek tad stavljam u vrećicu. Duže ostane svježe. Isto je i sa zelenom salatom.

- Kod dinstanja luka da brže požuti stavim malo sode bikarbone.

kad sjeckam češnjak stavim na njega malo vode i onda se bez problema sjecka na sitno.

-

- Umjesto vrhnja za kuhanje stavljam soja sos!

- Proklijali krumpir možete spasiti tako da ga deblje ogulite i prokuhate u vodi, pa tek onda koristiti. Toksini ostanu u vodi koju bacite.

- Prerijetku kremu za tortu možete spasiti ako dodate mljevenih oraha, mljevenog keksa i malo maslaca.

- Karfiol zadrži bijelu boju ako se vodi za kuhanje doda malo mlijeka.

- Povrće zadrži zelenu boju ako se poslije kuhanja uroni u ledenu vodu.

- Kako biste spriječili jaki miris pri kuhanju povrća, prekrijte lonac krpom namočenom u ocat.

- Kako voda pri kuhanju npr. tjestenine ne bi kipjela, preko lonca stavite drvenu kuhaču.

- Neukusan krumpir ostavim u frižideru. Škrobna zrnca puknu pa je on sladak.

- Ispod carskog mesa stavim čitav luk i glavicu češnjaka kojoj sam odrezala vrhove. Meso se drugačije peče, a kasnije se od toga dobije krasan umak.

- kad režete luk, korijen ostavite za kraj, tako luk ne peče za oči.

- Kad stavljate luk u juhu ili varivo, popržite ga malo prije, tako će dati ljepšu boju.

- Kad vam je juha pretamna, razbistrite ju tako da stavite ljusku od jaja. Ako želite bistru mesnu juhu, prokuhajte u njoj bjelanjak. Pokupi sve mrvice.

- Namazem snite mesa sa senfom ili tečnim karijem, renom... Mariniram par sati ili preko noći... Pa uvaljam u prezle i to je pohano! Ne koristim više brašno i krušne mrvice... Slučajno isprobala. Ostala bez jaja. I moji muški oduševljeni i sad samo ovo traže...

- Šnicle, koje pripremate za pohanje, solite samo s gornje strane i stavljajte jedan na drugi. Samo prvog solite obostrano!

- Kad kuham nešto što ima miris, u mali lončić stavim da kipi voda i ocat. Pokupi miris hrane.

- Kada radim mljeveno meso za filanu papriku, uvijek dodam vode i puno riže da ne bude tvrdo.

- Nikada ne koristim margarin, to je živi otrov. Radije ne radim ništa. Putar kupujem na sniženjima pa ga zamrznem i vadim po potrebi.

- Ne koristim vegetu, nego jela obogatim s puno povrća (osnova su mi luk i puno češnjaka) i raznih začina.

- Tajna mekanog mesa u kineskoj kuhinji je dodavanje malo sode bikarbone u pac za meso. Što duže stoji (najbolje preko noći), meso će biti mekše.

- U šlag uvijek stavim kocku šećera umočenu u rum.

- Ako ne želite mastan krumpir, prije pečenja ga prokuhajte koji minut.

- Ako nemate poklopac za pekač, pod vodom zgužvajte papir za pečenje i prekrijte meso.

- Ostatke vina zamrznite u posudi za led i kockice dodajte umacima i mesnim jelima.

- Manje ribe i komadi ribe peku se u tavi na 160-200 stupnjeva, veće ribe u pećnici.

- Presoljeno jelo spasite tako da skuhate krumpir s jelom, pokupi višak soli.

- Jaja i kobasice kuham u slanoj vodi.

- Panirenmehl - smjesu za pohanje radim uvijek tako da pomiješam pola-pola (pola kupovnih iz pakovanja, a pola onih koje sama sameljem od starih žemlji).

- Kada radim glazuru od čokolade na nekom kolaču s mekanom kremicom ispod, obavezno u čokoladu stavljam ulje. Kada "oblačim" tortu u čokoladu, onda čokoladu otopim s maslacem. Kada radim i crtam ukrase od čokolade, rastopim ju i crtam njome dok je mlačna.

- Čušpajze često zgusnem izmiksanim kuhanim krumpirom kada ne želim teški zafrig.

- Protvan u kom se peklo meso i krumpir, ako se primilo, stavim malo vode na ring da zakipi. Sve lijepo zdrobim i dobijem sos.

- Obožavam kuhane kreme za kolače i obavezno u toplu kremu stavim maslac. Kad se ohladi, dobro izmiksam. Na taj način se izbjegne onaj osjećaj masnih krema.

- Čušpajze zgusnjavam tako da izmiksam dio čušpajza ili sa krumpirom, ako ga stavljam u to jelo.

- Kad spoham, obavezno meso na sekundicu umočim u vruću vodu. Tako voda pokupi višak ulja, a pohano kasnije ne bude kao trijeska suho.







15 prosinca 2024

Hranjenje ptica zimi


Zima je stigla, a s njom i minusi kada krećemo sa hranjenjem ptica koje nam čine puno dobra u vrtovima i voćnjacima, a zimi nas trebaju da bi mogle preživjeti. Mnogo puta se dogodi da zbog naše neupućenosti i nepromišljenosti, unatoč dobroj namjeri, napravimo više štete nego koristi, pa je dobro informirati se i oko tako naizgled banalne stvari kao što je hranjenje ptica. U trgovinama se može naći odlična ponuda hrane za ptice, ali nisu sva pakiranja prilagođena njima, pa im mogu otežati hranjenje, pa čak i kobno završiti.

Pakiranja u mrežicama su vrlo opasna jer se ptice mogu zaplesti kanđicama,
ostati visjeti i uginuti. Dogodilo mi se jednom, ali sam uspjela na vrijeme
spasiti pticu i od tada izbjegavam mrežice. Također treba izbjeći posude
s oštrim i bodljikavim rubovima.


lojna sjemenska kugla izvađena iz mrežice

❅ ❆ ❅ ❆ ❅ ❆  
AWAP je udruga za zaštitu divljih životinja koja godišnje zbrine na tisuće ozlijeđenih i životno ugroženih sisavaca, ptica, gmazova i vodozemaca. 
Tijesno surađuju sa Zagrebačkim zoološkim vrtom i skloništem za nezbrinute životinje „Dumovec“ u Zagrebu, pa sam i sama imala nekoliko puta priliku uvjeriti se koliko je dobro što postoje i koliko su spremni pomoći bez obzira o kojoj se životinji radi. Na njihovoj facebook stranici, u albumima, naći ćete detaljan opis na koji način postupiti kod pronalaska unesrećenih životinja: udruga AWAP albumi s uputama a ovdje vam prenosim vrlo koristan i edukativan tekst dr. vet. med. Ingeborg Bata, voditeljice i volonterke spomenute udruge.

HRANJENJE PTICA ZIMI

Postoje dva sasvim oprečna mišljenja o tome da li je potrebno ptice u prirodi hraniti tijekom
zimskih mjeseci. Postoji teorija kako dohranjivanje ptica zimi nije potrebno, te da ih treba prepustiti prirodnom odabiru, pri čemu će samo najotpornije i najsnalažljivije ptice preživjeti. No, treba imati na umu da je u današnje vrijeme većina ptica ugrožena utjecajem čovjeka, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima: gubitak staništa i hrane, zagađenost vodenih tokova, iskrčivanje velikih površina za poljoprivredne kulture, upotreba umjetnih gnojiva, itd. 
MI SMATRAMO DA JE SVAKAKO POTREBNO HRANITI PTICE ZIMI, budući da ne možemo govoriti o prirodnom odabiru stoga što današnje okruženje više nije prirodno i predstavlja prijetnju. Na taj se način, ipak, uspije sačuvati veći broj jedinki koje će onda u proljeće imati i veći broj mladunaca, čime im se povećavaju šanse za preživljavanje. Nadalje, ptice koje ne trpe glad imaju jači imunološki sustav, te će manje obolijevati, a vidjeli smo da su neke bolesti ptica opasne i po čovjeka. Vrlo je važna i činjenica da se kroz naviku brige o životinjama kod mladih osoba potiče altruizam, briga za druge, ljubav prema prirodi i životinjama. I dakako, ništa manje važno je i samo zadovoljstvo povećanom prisutnošću ptica u vašem vrtu čime zimski dani više nisu tako pusti i dosadni.
NEKOLIKO SAVJETA :
Hranilice možete kupiti ili izraditi sami. Bitno je pripaziti da imaju krović, kako se hrana ne bi brzo smočila i trunula, ili se smrzavala. Hranilice ne bojite jarkim bojama, jer se toga ptice boje. Hranilice morate redovito (svakodnevno!) kontrolirati: ako je hrana mokra ili smrznuta treba je ukloniti i zamijeniti. Ako su hranilice velike, pa ptičice ulaze u njih kako bi jele, često se događa da u hranilici ostaju prazne ljuske, koje ptice ne mogu izbaciti pa vam se može činiti da je hranilica puna. Stoga je najbolje u takve hranilice stavljati količinu hrane dostatnu za jedan dan te svakodnevno hranu zamjenjivati u potpunosti.
VAŽNO :
hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno ako se ustanovi da je sva hrana
pojedena – ptice koje «računaju» na hranu koju im nudite, mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje. - Ako hranilice postavljate na stupove, pazite da se uz njih ne mogu popeti grabežljivci (mačke i sl.) – minimalna potrebna visina takvog stupa je iznosi oko 1,5 m. Hranilice možete postaviti i na vanjski zid kuće, ispod krova, na staje, garaže, balkone - nije nužno da imate vrt i drveće na koje ćete ih vješati: sve varijante su dobre. - Možete kupiti već pripremljenu hranu ili je možete prirediti sami.
VRSTE HRANE : 
Koju ćete vrstu hrane ponuditi ovisi o tome koje vrste ptičica želite hraniti. Predlažemo da iskombinirate nekoliko vrsta hrana kako bi privukli što više vrsta ptičica - društvo je veselije. Najnekvalitetnija hrana je kruh. Ako ga već dajete, tada neka to bude stari kruh sa sjemenkama, sitno natrgan. Njega će najradije jesti vrapci te, ponekad, i kosevi – zato nije uputno kruh stavljati u male hranilice. Preporučamo stoga da za kruh imate ili drugu hranilicu, ili ga jednostavno ponudite na podu kojeg ste prethodno očistili. Nipošto ne smijete davati pljesnivi kruh! (pun je aflotoksina !) Ono što nije dobro za vas nije ni za ptice! Treba napomenuti da ćete primijetiti da ptice ne jedu isključivo jednu vrstu hrane npr. sjemenje, već prehranu upotpunjuju i drugim namirnicama.
PTICE KOJE VEĆINOM JEDU SJEMENKE (vrpci, zebe i sl.): 
Osnovnu mješavine hrane čine sitnije sjemenke (u trgovinama potražite hranu "za zebe") no, uputno je pridodati sjemenke suncokreta i to mješavine suncokreta (bijeli, šareni). Istina je da crni suncokret ima puno masnoća koje su potrebne za zimu (energent), no mješavina je preporučljivija.
PTICE MESOJEDI: 
Razlikujemo dvije skupine: one koje se hrane na tlu (crvendać, palčić…) i one koje se hrane na drveću (djetlići, sjenice…). U principu hranite ih podjednako. Klasičnu ponudu hrane čine kugle ili štapići od loja ili slanine u koji su utisnute razne sjemenke. No poslužiti će i kriške slanine (što manje crvenog mesa), goveđi loj i kosti s masnoćama. Pripazite - to ne smije biti soljeno!. Također možete ponuditi komadiće neslanih čvaraka na očišćeni komad tla, no morate računati da će na to pohrliti vrapci, vrane i druge velike ptice - svi su oni zimi gladni. Mogućnosti su raznolike: jogurt čašice, teglice za cvijeće ili čak ukrasne tikvice napunjene mješavinom loja i sjemenki koje se potom izbuše i objese na grane - sve ideje koje dobro služe svrsi su dobrodošle.
PTICE KOJE SE HRANE VOĆEM (kosovi, drozdovi…): 
Oni većinom jedu na tlu, jer ne mogu sletjeti na hranilice koje su obično manjih dimenzija. Stoga se hrana za njih servira na očišćenom dijelu tla, ili se naprave veće hranilice : 1 - 1,5 m iznad zemlje. Njima se nudi sitno sjeckano voće koje je potrebno svaki dan ponuditi svježe, budući da se vrlo brzo smrzava ili pak smežura, fermentira i sl. Zgodno je se na istu hranilicu servirati i sjemenke i voće pa ptice mogu birati.
PTICE KOJE ŽIVE UZ ILI NA VODI (labudovi, patke…): 
Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata, no tek kada se ptice približe, jer inače potone. Ove ptice vole kruh, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbjegavajte, ako ikako možete.
POSEBNA NAPOMENA: 
Ni za ptice grabljivice po zimi nema dosta hrane. Zato se može desiti da ćete ih vidjeti kako love vaše ptičice, posebice ako živite blizu šumaraka ili šuma,. To vam zasigurno neće biti drago, ali imajte na umu da se ovdje uistinu radi o prirodnom odabiru gdje će sokoli, ili slične ptice uspjeti uloviti bolesne ili vrlo slabe manje ptice. Nipošto ih se ne smije tjerati niti ubijati. Imajte na umu da je za ubijanje grabljivica (sve su zaštićene) propisana i visoka novčana kazna. Da bi ublažili ovu pojavu u kasno poslijepodne ili sumrak možete na očišćeni dio zemlje postaviti hranu ( komadići mesa, sira i sl.) kako bi privukli miševe i druge glodavce. Tada će grabljivice loviti te životinje i shodno tome, manje će stradavati ptice. Poznato je da daleko veći broj ptica strada od domaćih životinja npr. mačaka nego od prirodnih neprijatelja, odnosno ptica grabljivca. 
VAŽNO: uz hranu bi svakako bilo dobro da ostavite i vodu, pogotovo ako je vani ispod minusa, pa je „vanjska“ voda zaleđena. Kontrolirajte je i redovno mijenjajte.

dr. vet. med. Ingeborg Bata

- AWAP Udruga za zaštitu divljih životinja
Kontakti: +38513392795 e-mail: ingeborg.bata1@gmail.com (dr. vet. med. Ingeborg Bata) +385981950306 (volonterka)
- DUMOVEC (za područje Zagreba nazovite Dumovec i oni će nam transportirati životinju)
Radno vrijeme: 0 – 24 h tel /fax: 01/2008-354; Fax : 01/2063-998
e-mail: azilzagreb@hotmail.com

 ❅ ❆  ❅ ❆  ❅ ❆  


lijevo: Jednostavna hranilica na otvorenom koju sam napravila od tetrapaka za mlijeko. Hrana je zaštićena od snijega i kiše, ptice se ne mogu ozlijediti jer su karton i drveni štapići sigurni za njihove nožice 

desno: Hranilica pod krovom: kartonska ambalaža od jaja je ugodna za njihove nožice jer nije hladna i ne skliže im se, a odjednom se može hraniti veći broj ptica i ne moraju trošiti dragocjenu energiju na svađu i tučnjavu (ako primijetite da se svađaju, povećajte broj hranilica)
 ❅ ❆  ❅ ❆  ❅ ❆  

Sljedeći tekst: BLAGDANSKI KOLAČI