Nakon što sam naišla na recept pod nazivom "Siromašna pita" u knjizi "Oblizeki" Božice Brkan, probala sam ga napraviti i to je bilo to! Isti onaj kolač, isti okus, mekan, sočan, topio se u ustima.
Sastojci
pola kg kukuruznog brašna
4-6 komada naribanih jabuka
25 dkg šecera
malo cimeta (prema ukusu)
4 čaše kiselog vrhnja
masnoća za lim (maslac, mast...)
Namastiti lim za pečenje.
Usipati
pola količine brašna, poravnati, zatim dodati naribane
jabuke pomiješane sa šećerom i cimetom (ja tu smjesu jabuka, šecera i cimeta nekad
prethodno prodinstam, ali najprije istisnem iz njih sok, pa ga
kasnije ponovo vratim
jabukama da se ima čime natopiti brašno) Na ovoj slici nisam dinstala.
Preko svega staviti ostatak brašna, poravnati, pa preliti kiselim vrhnjem.
Peći na 180°C oko 20 minuta, dok
vrhnje ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Za ovaj kolač količina sastojaka zapravo nije bitna. Bitno je da donji sloj brašna dobije dovoljno
jabuka od kojih ce upiti sok, a gornji sloj će
upiti od vrhnja.
recept kojim sam se poslužila (knjiga "Oblizeki" autorice Božice Brkan)
Nema komentara:
Objavi komentar