petak, 22. svibnja 2015.

Sirup, sok od bazge


Omjer po kojem radim ide ovako:

10 cvjetova - 1 litra vode - 1 kg šećera - 1 paketić (20 g) limunske kiseline (zdravija varijanta je askorbinska kiselina, kupuje se u ljekarni) - sok od jednog limuna

No, krajnji rezultat ionako ovisi o tome s koliko će si vode netko napraviti sok, pa kila šećera više ili manje ili čega drugog stvarno nije bitna. Bitan je postupak izrade, a on je jednostavan.

Pošto cvjetovi mogu biti veći ili manji, također nema smisla strogo se držati brojke, a isto tako aroma soka ovisi o tome koliko peluda ima na cvjetovima. Ako ih opere kiša, nema puno peluda, pa i sok bude slabijeg okusa.
Zbog toga nastojim ubrati cvjetove kad su puni peludnog praha i pažljivo s njima rukujem kako se pelud ne bi otresao. Tada sok bude žut, mirisan i punog okusa bazge. Ovaj puta sam imala sreće i cvjetovi su bili žuti kao dukat i prepuni peludnog praha, pa mi je i sok ispao predivno žute boje. Koristim samo gornji dio cvijeta, a zelene dijelove odrežem jer oni kvare okus soka.

Ovaj puta sam imala 120 cvjetova, pa sam trebala 12 l vode, 12 kg šećera, 12 limuna i 320 g askorbinske kiseline.  Natopila sam ih u 12 litara prokuhane i dobro ohlađene vode. Ako voda nije hladna, cvjetovi će posmeđiti. Također je važno da je sve ispod površine vode, jer ono što ostane iznad vode također će poprimiti smeđu boju. Zato cvjetove pritisnem nekom rešetkom ili manjim poklopcem.

Tako namočene cvjetove ostavim na hladnom oko 24 sata. Nakon toga cvjetove izvadim, procijedim tekučinu i dodam sve ostale sastojke. Ponovo ostavim stajati oko 24 sata na hladnom, ali povremeno promiješam kako bi se šećer rastopio. Tada je sok gotov. 

Sada ga se može uliti u plastične boce, pa spremiti u zamrzivač ili ga zagrijati da bude vruć, pa uliti u vruće boce i odmah zatvoriti hermetičkim poklopcima. 
Hlađenjem se u čvrsto zatvorenim bocama stvara vakum i tako se spriječava kvarenje. Dobro je vruće boce okrenuti naopačke, tako da vrućina sterilizira i sam poklopac. 
Nisam pokušala sa nekuhanjem, mada znam da se zagrijavanjem gube vitamini, ali koliko god dobro sterilizirala flaše, hladan sok ne može stvoriti vakum i može se dogoditi da se počne kvariti bez obzira što ima puno šećera i limunske kiseline, a ja konzervanse ne koristim.
Sok je osvježavajućeg okusa i lijepog mirisa. Ljeti su mu najbolji prijatelji kockica leda i kriška svježeg limuna :)

nisam imala dovoljno litrenih flaša, pa sam koristila ove manje za zimnicu. bitno je da se mogu hermetički zatvoriti, a kad ih otvorim, preliti ću sirup u nešto prikladnije :) Od 120 cvjetova dobila sam 22 male i 3 velike flaše.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...