petak, 16. studenoga 2018.

Dva recepta za slane pite: QUICHE LORRAINE I QUICHE S LUKOM



Ukusne i zasitne pite sa slanim nadjevom na prhkom tijestu.
QUICHE LORRAINE

Tijesto: 
125 g brašna, 1 jaje, malo soli, 1/4 žličice praška za pecivo, 75 g maslaca sobne temperature

(Ako nemate iskustva sa izradom prhkog tijesta možete kupiti već gotovo prhko tijesto, a može se koristiti i lisnato koje se prije pečenja mora izbockati vilicom kako se nebi previše napuhalo kod pečenja.)

Nadjev:
4 jaja
250 g suhe mesnate slanine narezane na kockice
150 g sira gaude (naribati)
400 g punomasnog kiselog vrhnja
začini: sol, papar, pola šalice svježeg sjeckanog peršina, ribani muškatni oraščić

Za tijesto brašno pomiješati sa praškom za pecivo, dodati sol i maslac narezan na komadiće. Nakon što ste maslac utrljali u brašno dodajte razmućeno jaje i umijesite tijesto do kraja.
Tijesto razvaljati i položiti u namašćeni  kalup promjera oko 24 cm, prekriti plastičnom folijom i ostaviti oko 20 min u hladnjaku.

Pećnicu zagrijati na 180°C.
Za nadjev jaja, vrhnje i začine oko 15 sekundi miješati mikserom, te ručno umiješati naribani sir.
Rashlađeno tijesto staviti u pećnicu i peći oko 15 minuta. Izvaditi, uliti nadjev, te vratiti u pećnicu na još 30 - 40 min (čačkalicom probati dali je pečeno).






QUICHE S LUKOM

200 g lisnatog tijesta
200 g dimljena mesnate slanine (nasjeckati na rezance)
3 glavice luka srednje veličine (narezati na tanke ploškice)
20 g maslaca ili maslinovog ulja
200 g sira gaude (naribati)
4 jaja
125 ml slatkog vrhnja
sol, papar, naribani muškatni oraščić

Slaninu i luk kratko popržiti na maslacu i ostaviti da se ohlade. 
Posudu za pečenje promjera oko 28 cm  obložiti lisnatim tijestom, po tijestu rasporediti mješavinu luka i slanine, te naribani sir. Umutiti jaja sa vrhnjem i začinima, te preliti preko tijesta. 
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 - 30 min.






Nema komentara:

Objavi komentar