Sakupljala sam
ih iz raznih časopisa i izrezivala, još dok sam bila mlada djevojka, neuka u
kuhinji, nadajući se da će mi jednog dana biti od pomoći.
Stoje
mi isprintani, pod magnetom na frižideru, jer je nemoguće sve to zapamtiti. Da bi mi bilo preglednije, poredala sam ih po abecedi.
BJELANJCI
- Bjelanjke ne tucite u plastičnoj posudi jer se masnoća
lijepi za plastiku što im smanjuje obujam.
BRAŠNO (kada koju vrstu koristiti, ali nije obavezno, jer je od brašna
važnije iskustvo i tehnika rada)
- glatko za umake, mliječna peciva, bijeli kruh, palačinke...
- domaća tjestenina, rezanci, knedle, njoki, palačinke, kolači, torta,
biskvit...
- za dizana tijesta: makovnjača, orehnjača, krafne, buhtle...
- u proljeće i u jesen dolaze moljci u naše smočnice i kuhinjske ormariće
gdje držimo brašno, gris, pahuljice, čajeve... Tada je vrijeme da stavite
lovorove listove u brašno, pahuljice, rižu itd. ...protiv brašnastih moljaca. To
će ih držati podalje od namirnica.
CRVENI
LUK
– da biste
sačuvali prerezanu polovicu, premažite prerezanu stranu maslacem.
CVJETAČA
– će biti
mekana i bijela ako je kuhate u mineralnoj vodi kojoj ste dodali malo šećera.
GRAH
–
tijekom kuhanja mu dodavajte samo vruću ili ključalu vodu jer će vam inače
ostati dugo tvrd, a naravno da je već opće poznato da je grah potrebno dan
prije kuhanja natopiti u hladnoj vodi da bi se skratilo vrijeme kuhanja, a tko
se boji probavnih smetnji, morati će prvu vodu u kojoj se grah kuhao baciti, te
ga nastaviti pripremati u novoj vodi.
HOBOTNICA
– će
biti mekana ako je nakon kuhanja ostavite još pola sata u vodi u kojoj se
kuhala, zatim je izvadite, ako je potrebno narežite, začinite uljem, limunom i
solju, te dalje spravite prema želji.
HRENOVKE
– neće
popucati ako ih prije kuhanja stavite u mlijeko.
JABUKE I
KRUŠKE
– se
zaista ne smiju miješati, jer se onda brže osuše i smežuraju.
JAJA
- da se kod
pečenja „na oko“ ne bi razlila, na tavu prije pečenja prospite malo soli.
- neće
ispucati kod kuhanja ako ih stavimo kuhati u hladnu vodu kojoj smo dodali malo
octa i soli. Ako su jaja iz frižidera, držite ih u hladnoj vodi barem pet
minuta prije kuhanja dok im se ne izjednači temperatura.
JUHA
– glavicu
crvenog luka prerežite po pola, ako želite smećkastu boju juhe ostavite što je
moguće više crvene ljuske, položite prerezanu stranu na vruću plotnu ili kolo
od peći, te ostavite da se tako peče desetak sekundi. Odvojite ih nožem od
plotne, probodite ih čačkalicama da se ne bi raspale tijekom kuhanja i dodajte
u juhu sa ostalim sastojcima. To će juhi dati posebni „domaći“ miris i okus.
- u juhu od
kostiju dobro je dodati i lovorov list.
- da iz kosti
ne bi tijekom kuhanja ispala moždina, otvore na kosti prije kuhanja namažite sa
malo soli.
KAVA
– ako je
pijete poslije podne, dodajte u nju malo konjaka i moći ćete bez problema
spavati po noći.
KRAFNE
– dok se prže
na jednoj strani, poklopiti poklopcem, a nakon što ih se okrene na drugu
stranu, pržiti otklopljeno.
KRUH
– će
ostati svjež i drugi dan ako ga držite u platnenoj vrećici zajedno sa komadom celera
ili sirovog oguljenog krumpira.
KRUMPIR
– kuhan
u ljusci će biti duže topao ako ga umotate u kuhinjsku krpu i stavite u
prethodno zagrijanu zdjelu. Tako ga možete na atraktivan način i poslužiti na
stolu uz jelo.
- Pečeni krumpiri bit će hrskaviji ako ih prije samog
pečenja pospete s malo brašna.
KUHINJSKA SOL
– neće
se ovlažiti ako u njoj držite par zrna riže.
LIMUN
- Čuvati limun
tako da ga se složi u staklenku, gore stavi keramički tanjurić i u njega vodu.
Potom treba provjeravati i nadolijevati vodu da ne nestane. Limun tako ostane
svjež. Kore od limuna i naranči koje koristite za limunade i kolače prije
naribajte i zamrznite. Tako ih imate za neku drugu priliku (palačinke, fritule
i sl.). Isto je i sa viškom limunovog i narančinog soka: iscijedite ih u
vrećice za kockice leda i smrznite pa koristite kao doze za limunadu, smuti ili
kolače kad zatreba.
- korice
limuna i naranče preliti alkoholnim octom i ostaviti neko vrijeme, pa koristiti kao odlično sredstvo za čišćenje.
- kad imate
više limuna, koru naribajte i pomiješajte sa šećerom - sve stavite u jednu
staklenku, zatvorite i čuvajte u frižideru.
- limune
iscijedite u posudu i zamrznite (kad vam treba, samo zagrabite žlicom).
MAJONEZA
– može
biti ukusnija ako joj dodate sasvim malo bijelog vina.
MARMELADA
– će se
lakše mazati na kolač ako je razrijedite sokom od naranče, a kolač će biti puno
ukusniji.
MASLAC ILI
MARGARIN
– naribajte na
ribež, pa nećete morati čekati da omekšaju za pripremu kolača.
MLIJEKO
– ako ga teško
podnosite kuhanog, postati će bolje, laganije i probavljivije ukoliko mu dodate
malo fine soli kad kipi.
- da ne
prekipi dovoljno ga je pokriti cjedilom, pa će se podići samo do cijedila i
vratiti se natrag, a također pomaže i ako rub posude premažete maslacem
OCAT
– ako je
previše kiseo, prelijte ga u posudu i ostavite u njemu preko noći jabuku
isjeckanu na komadiće. Ako je jabuka špricana, obavezno je ogulite.
OKRUGLICE
- se neće
lijepiti ako ih pripremimo sat vremena prije kuhanja.
ORASI – ako
nemate dovoljno mljevenih oraha, u suhu posudu stavite pšenični griz i pržite
dok ne požuti. Tim trikom možete nadoknaditi do polovice ukupne količine koja
vam je potrebna za kolač.
PALAČINKE
– će biti
osobito dobre ako tijestu dodamo koju žličicu piva.
- ako
želite da budu mekane, dodajte im kiselo mlijeko ili jogurt.
PEČENKA
– će biti
sočnija i ukusnija ako ju nakon što ste isključili pećnicu ostavite unutra još 15
minuta s malo otvorenim vratima pećnice.
PIRE KRUMPIR
– će biti
mekan i kada se ohladi ako mu ostavite malo vode vode u kojoj se kuhao, te ga
dalje pripremite na uobičajeni način.
PITA
– u
nadjev stavite malo kvasca, pa će pita bolje rasti i lakše će se peći.
POHANJE
– po komadu
prethodno istučenih jaja dodati žlicu ulja i žlicu vode, pa smjesa neće biti
pretvrda.
POMMES FRITES
– ako se prži
u košarici, treba košaricu nekoliko puta umočiti u vruče ulje, pa tek onda u
nju staviti krumpir. Tako se neće krumpir zalijepiti za košaricu.
PRESOLJENO
JELO
–
spasite tako da u njemu desetak minuta kuhate sirove komade krumpira.
PUDING
– će biti
izvrstan desert ako u njega umiješate kravlji sir prethodno izmiješan s malo
mlijeka.
PURETINA
– da bi meso
bilo ukusnije, pola sata prije pripremanja polijte ga uljem i sokom od limuna,
te pospite ružmarinom i paprom, a možete dodati i neke druge začine na koje ste
navikli.
RIBA
– će
biti puno ukusnija i neće se stanom osjetiti prejaki miris od pečenja ako u
ulje za pržite stavimo koji listić peršina.
– riječnu ribu
natrljajte kukuruznim brašnom da biste je lakše očistili od sluzi i ljuske.
RIŽA – će
prilikom kuhanja ostati bijela ako joj dodate malo limunovog soka ili octa.
RIŽOTO
– želite li
novi okus bilo koje vrste rižota, dodajte mu malo konjaka.
SJAJNA
POVRŠINA KOLAČA
– postiže se
tako da još vruć kolač u pećnici posipate šećerom u prahu i to pet minuta prije
kraja pečenja.
ŠAMPINJONI
– ako ih
radite na salatu, jedan sat prije posluživanja začinite ih uljem, nasjeckanim
peršinom, bosiljkom i malim češnjem češnjaka, posolite, popaprite i dobro
izmiješajte.
TIJESTO ZA
SAVIJAČE
– će biti
elastičnije i manje će pucati kod razvlačenja ako mu dodate malo octa.
TJESTENINA
– se neće
lijepiti ako se u vodu za kuhanje doda malo maslaca, margarina ili ulja.
TORTA
- ako želite
veći volumen torte nego inače, držite se sljedećeg postupka: koliko ima
bjelanjaka, toliko dodajte u njih žlica hladne vode te ulupajte snijeg. Također
i u žutanjke dodajte onoliko žlica vode koliko ima žutanjaka, pa ih samo lagano
promiješajte i poslije ovlaš umiješajte u snijeg. Zatim dodajte prema receptu
šećer, brašno i ostale sastojke, ali vrlo lagano miješajući da ne razbijete
zrak u smjesi.
- namazati
samo dno pleha da se ne bi tijesto podiglo na rubovima više nego na sredini,
prethodno zagrijati pećnicu na srednju temperaturu, staviti peći prvih 15 min
uz otvorena vrata pećnice za širinu prsta. Ako se stavi u prevruću pećnicu,
torta će brzo narasti i na kraju pasti.
- da biste lakše nakon pečenja
odvojili tijesto od kalupa, namašćeni i posuti kalup za tortu, stavite u
hladnjak da se stvrdne dok pripremate tijesto.
- Kad kuhate
staru kokoš, u vodu stavite čašicu rakije. U vinski gulaš na
kraju čašicu konjaka i neka samo još jedanput prokuha.
- Svježe začinsko
bilje stavite u čašu vode i prekrijte najlon vrećicom.
- Vezicu lista peršina
staviti u staklenku s malo vode i u frižider, tek da vrh stabljike dotiče vodu.
Drži se super!
- Svo
korjenasto povrće, omotam u papirnati ručnik, i tek tad stavljam u vrećicu.
Duže ostane svježe. Isto je i sa zelenom salatom.
- Kod dinstanja
luka da brže požuti stavim malo sode bikarbone.
kad sjeckam češnjak
stavim na njega malo vode i onda se bez problema sjecka na sitno.
-
- Umjesto vrhnja
za kuhanje stavljam soja sos!
- Proklijali krumpir
možete spasiti tako da ga deblje ogulite i prokuhate u vodi, pa tek onda
koristiti. Toksini ostanu u vodi koju bacite.
- Prerijetku kremu
za tortu možete spasiti ako dodate mljevenih oraha, mljevenog keksa i malo maslaca.
- Karfiol
zadrži bijelu boju ako se vodi za kuhanje doda malo mlijeka.
- Povrće
zadrži zelenu boju ako se poslije kuhanja uroni u ledenu vodu.
- Kako biste
spriječili jaki miris pri kuhanju povrća, prekrijte lonac krpom
namočenom u ocat.
- Kako voda pri
kuhanju npr. tjestenine ne bi kipjela, preko lonca stavite drvenu
kuhaču.
- Neukusan krumpir
ostavim u frižideru. Škrobna zrnca puknu pa je on sladak.
- Ispod carskog
mesa stavim čitav luk i glavicu češnjaka kojoj sam odrezala vrhove. Meso se
drugačije peče, a kasnije se od toga dobije krasan umak.
- kad režete
luk, korijen ostavite za kraj, tako luk ne peče za oči.
- Kad stavljate
luk u juhu ili varivo, popržite ga malo prije, tako će dati ljepšu boju.
- Kad vam je
juha pretamna, razbistrite ju tako da stavite ljusku od jaja. Ako želite
bistru mesnu juhu, prokuhajte u njoj bjelanjak. Pokupi sve mrvice.
- Namazem snite
mesa sa senfom ili tečnim karijem, renom... Mariniram par sati ili preko
noći... Pa uvaljam u prezle i to je pohano! Ne koristim više brašno i
krušne mrvice... Slučajno isprobala. Ostala bez jaja. I moji muški oduševljeni
i sad samo ovo traže...
- Šnicle,
koje pripremate za pohanje, solite samo s gornje strane i stavljajte jedan na
drugi. Samo prvog solite obostrano!
- Kad kuham
nešto što ima miris, u mali lončić stavim da kipi voda i ocat. Pokupi
miris hrane.
- Kada radim
mljeveno meso za filanu papriku, uvijek dodam vode i puno riže da ne
bude tvrdo.
- Nikada ne
koristim margarin, to je živi otrov. Radije ne radim ništa. Putar
kupujem na sniženjima pa ga zamrznem i vadim po potrebi.
- Ne koristim vegetu,
nego jela obogatim s puno povrća (osnova su mi luk i puno češnjaka) i raznih
začina.
- Tajna mekanog
mesa u kineskoj kuhinji je dodavanje malo sode bikarbone u pac za meso.
Što duže stoji (najbolje preko noći), meso će biti mekše.
- U šlag
uvijek stavim kocku šećera umočenu u rum.
- Ako ne želite
mastan krumpir, prije pečenja ga prokuhajte koji minut.
- Ako nemate poklopac
za pekač, pod vodom zgužvajte papir za pečenje i prekrijte meso.
- Ostatke vina
zamrznite u posudi za led i kockice dodajte umacima i mesnim jelima.
- Manje ribe
i komadi ribe peku se u tavi na 160-200 stupnjeva, veće ribe u pećnici.
- Presoljeno jelo spasite tako da skuhate krumpir s jelom, pokupi višak soli.
- Jaja i
kobasice kuham u slanoj vodi.
- Panirenmehl -
smjesu za pohanje radim uvijek tako da pomiješam pola-pola (pola kupovnih iz
pakovanja, a pola onih koje sama sameljem od starih žemlji).
- Kada radim
glazuru od čokolade na nekom kolaču s mekanom kremicom ispod, obavezno u
čokoladu stavljam ulje. Kada "oblačim" tortu u čokoladu, onda
čokoladu otopim s maslacem. Kada radim i crtam ukrase od čokolade, rastopim ju
i crtam njome dok je mlačna.
- Čušpajze
često zgusnem izmiksanim kuhanim krumpirom kada ne želim teški zafrig.
- Protvan u kom
se peklo meso i krumpir, ako se primilo, stavim malo vode na ring da zakipi.
Sve lijepo zdrobim i dobijem sos.
- Obožavam
kuhane kreme za kolače i obavezno u toplu kremu stavim maslac. Kad se ohladi,
dobro izmiksam. Na taj način se izbjegne onaj osjećaj masnih krema.
- Čušpajze
zgusnjavam tako da izmiksam dio čušpajza ili sa krumpirom, ako ga stavljam u to
jelo.
- Kad spoham,
obavezno meso na sekundicu umočim u vruću vodu. Tako voda pokupi višak ulja, a
pohano kasnije ne bude kao trijeska suho.
Nado ,svaka čast na savetima,
OdgovoriIzbrišivećinu sam znala, ali uvek je dobro čuti još nečije iskustvo. Odlična ste domaćica, sve pohvale za vaš udeo u Nedeljniku, divni ste💞🥰❤️. Pozz Dara Skoko.
Hvala, draga Daro!
IzbrišiDraga Nado, mnogo mi je znacio tvoj savet za stavljanje celera u vrecicu sa hlebom radi svezine. Buduci da vec neko vreme mesim hleb i odbijam da kupujemo industrijske, znaci mi da mi domaci hleb duze bude svez i mekan, i bas mi je odlicno posluzio tvoj savet, isprobala sam i bas sam zadovoljna! Hvala ti 🙏🥰❤️😘
OdgovoriIzbriši