(kuharski savjeti sakupljeni iz raznih internetskih kulinarskih grupa)
- U običnu paradajz juhu
dodajte malo paprike (svježe), luk, krišku-dvije i listove peršina...
božanstvena. Povrće posle lako izvadite, ako nitko ne želi jesti. I obavezno
jedan mali češanj češnjaka, te list celera. Meni celer daje tu završnu notu u
paradajz juhi.
- Suho meso prije kuhanja
prvo prokuham posebno, izgubi dosta soli (za one koji ne vole preslano).
- Nikad ne radim zaprške,
ako mi je nešto rijetko, dodam malu žličicu krušnih mrvica.
- Ako nešto presolim, dodam
krumpir u komadu, povuče sol.
- Maloj djeci nikako ne kuhajte špinat
na zapršci; dakle, prženom brašnu. Umjesto vrhnja staviti mlijeko.
- U luk dodam mrvicu sode
bikarbone ili praška za pecivo, pa brže omekša, a ne osjeti se.
- U palačinke razmutim malo
kvasca (suhi ili od kocke).
- u smjesu za palačinke
obavezno dodam rastopljeni maslac.
- Pri dinstanju zelja za krpice,
ne koristim šećer nego jako sitno ribanu mrkvu. Nju prvu karameliziram i onda
se razviju šećeri (mrkva je slatka sama po sebi), tako da nije potrebno dodatno
šećeriti. Isto radim s umacima od rajčice. Ne vidi se jer je boja gotovo ista,
a učinak kao da ste koristili običan šećer . Moja mama je inzistirala na
šećeru, a kako je imala povišeni, ja sam ju uredno dobila na trik. Nije kužila
razliku. Mada, meni je finije s mrkvom.
- Meso za gulaš uvijek prvo
popržim na luku da se zatvore sve pore na mesu - da pobijeli, a ako dobije i
malo smeđeg, još bolje. Tek tada podlijem vodom. Takvo meso u sredini ostaje
sočno, a voda kojom podlijem meso digne ono zapečeno s dna posude, a to daje
dodatni okus jelu.
- lijepo složene sarmice, u
loncu, po površini pokriti listovima kiselog zelja. Tako se stvori dodatni
poklopac, pa se sarmica finije skuha.
- Bjelanjke kod miksanja malo,
mrvu posoliti... snijeg uvijek bude kompaktniji i čvršći.
- Redovno u šećer ostavim cijelu vaniliju,
te u krupnu sol sitno izmiksano mirisno mediteransko bilje. S vremenom se sve
aromatizira. Ako ne znate što pokloniti, aromatizirana sol je uvijek lijep
poklon.
- U pripremi pekmeza od šljiva
probali smo trik koji kaže staviti par redova čokolade i iskreno je pekmez fin
i lakši za mazati.
- Meso pacam u mineralnoj
vodi, mlijeku i začinima! Preko noći! Meso meko, sočno.
- Paradajz salata, krumpir salata,
matovilac s grahom, kiselo zelje samo ili s grahom savršeno se sljubljuje s bučinim
uljem.
- kuhanu kremu s posudom
odmah staviti u sudoper napunjen vodom, da krema prestane s kuhanjem.
- U saftove i gulaše, i u
krem juhu stavim malo sirovog naribanog krumpira (dovoljan je jedan), koji se
pri kuhanju raspadne, a zgusne umjesto zaprške... zdravije je.
- u palačinke stavim malo
praška za pecivo i kombinaciju mineralne vode i mlijeka.
- Variva zgusnem sa zobenim brašnom kojeg
razmutim u hladnoj vodi.
Nado nasa, svaka sugestija dobro dosla, hvala.🤔mozda zapamtim nesto od ovoga. Alma
OdgovoriIzbriši