04 siječnja 2025

KUHARSKI SAVJETI (treći dio)

(kuharski savjeti sakupljeni iz raznih internetskih kulinarskih grupa)


- U običnu paradajz juhu dodajte malo paprike (svježe), luk, krišku-dvije i listove peršina... božanstvena. Povrće posle lako izvadite, ako nitko ne želi jesti. I obavezno jedan mali češanj češnjaka, te list celera. Meni celer daje tu završnu notu u paradajz juhi.

- Suho meso prije kuhanja prvo prokuham posebno, izgubi dosta soli (za one koji ne vole preslano).

- Nikad ne radim zaprške, ako mi je nešto rijetko, dodam malu žličicu krušnih mrvica.

- Ako nešto presolim, dodam krumpir u komadu, povuče sol.

- Maloj djeci nikako ne kuhajte špinat na zapršci; dakle, prženom brašnu. Umjesto vrhnja staviti mlijeko.

- U luk dodam mrvicu sode bikarbone ili praška za pecivo, pa brže omekša, a ne osjeti se.

- U palačinke razmutim malo kvasca (suhi ili od kocke).

- u smjesu za palačinke obavezno dodam rastopljeni maslac.

- Pri dinstanju zelja za krpice, ne koristim šećer nego jako sitno ribanu mrkvu. Nju prvu karameliziram i onda se razviju šećeri (mrkva je slatka sama po sebi), tako da nije potrebno dodatno šećeriti. Isto radim s umacima od rajčice. Ne vidi se jer je boja gotovo ista, a učinak kao da ste koristili običan šećer . Moja mama je inzistirala na šećeru, a kako je imala povišeni, ja sam ju uredno dobila na trik. Nije kužila razliku. Mada, meni je finije s mrkvom.

- Meso za gulaš uvijek prvo popržim na luku da se zatvore sve pore na mesu - da pobijeli, a ako dobije i malo smeđeg, još bolje. Tek tada podlijem vodom. Takvo meso u sredini ostaje sočno, a voda kojom podlijem meso digne ono zapečeno s dna posude, a to daje dodatni okus jelu.

- lijepo složene sarmice, u loncu, po površini pokriti listovima kiselog zelja. Tako se stvori dodatni poklopac, pa se sarmica finije skuha.

- Bjelanjke kod miksanja malo, mrvu posoliti... snijeg uvijek bude kompaktniji i čvršći.

- Redovno u šećer ostavim cijelu vaniliju, te u krupnu sol sitno izmiksano mirisno mediteransko bilje. S vremenom se sve aromatizira. Ako ne znate što pokloniti, aromatizirana sol je uvijek lijep poklon.

- U pripremi pekmeza od šljiva probali smo trik koji kaže staviti par redova čokolade i iskreno je pekmez fin i lakši za mazati.

- Meso pacam u mineralnoj vodi, mlijeku i začinima! Preko noći! Meso meko, sočno.

- Paradajz salata, krumpir salata, matovilac s grahom, kiselo zelje samo ili s grahom savršeno se sljubljuje s bučinim uljem.

- kuhanu kremu s posudom odmah staviti u sudoper napunjen vodom, da krema prestane s kuhanjem.

- U saftove i gulaše, i u krem juhu stavim malo sirovog naribanog krumpira (dovoljan je jedan), koji se pri kuhanju raspadne, a zgusne umjesto zaprške... zdravije je.

- u palačinke stavim malo praška za pecivo i kombinaciju mineralne vode i mlijeka.

- Variva zgusnem sa zobenim brašnom kojeg razmutim u hladnoj vodi. 

1 komentar:

  1. Nado nasa, svaka sugestija dobro dosla, hvala.🤔mozda zapamtim nesto od ovoga. Alma

    OdgovoriIzbriši

Ovdje možete ostaviti svoj komentar: