27 rujna 2025

Nadin kutak 50

 


    Lijep je ovo broj. Jubilarni. To znači da se kontinuirano družimo, već 50 ponedjeljaka. U tih pedeset ponedjeljaka izmijenilo se i godišnjih doba, i boja u vrtu, i prizora na fotografijama, ali moja želja je od početka ista - da vas barem na trenutak povedem u moj svijet prirode i ljepote. 

    Ponedjeljak je obično najmanje voljeni dan u tjednu, a meni je velika radost znati da je barem nekome od vas moj kutak bio razlog za vedriji početak tjedna. Ovi tekstovi nisu samo bilješke iz mog vrta, oni su dio našeg zajedničkog razgovora i vjerujem da vi koji čitate, komentirate i vraćate se iznova -  prepoznajete i svoje trenutke u mojima. 
    Nastojim ponuditi sadržaj koji bih i sama voljela čitati, jer znam da se neiskrenost lako prepozna i ostavlja čitatelja praznim. Ne  volim hladan, stručni ton bez osobnog dojma i zato pišem kao da pričam s prijateljima. 
    Mnoštvo slika iz vrta, biljaka, prizora iz prirode ima funkciju da vam privuče pažnju, da se zaustavite nad prizorom kao ja kada sam fotografirala, da vas opusti, pobudi u vama lijepe osjećaje i uljepša vam dan. 
    Biljke i sva priroda sa svojim bićima su tako savršeno lijepi da je  velika šteta otići sa ovog svijeta ne oduševivši se njima. Nadam se da sam uspjela uljepšati makar jedan vaš ponedjeljak. 💖



🌺  🦋  🌼
    
    Prošli dani su bili bogati kišom i mnogim biljkama je to jako godilo. Kornišoni su živnuli i ubrzano stvaraju nove plodove. Dok sam bila na moru, rasli su u svim smjerovima, bez kontrole, pleli se po voćkama, rajčicama, dijelili špage s metarskim mahunama. Iznenadio me njihov brzi rast.


Male,  slatke tikve "Baby Boo" su pobjegle s gredice i popele se na 3 metra udaljenu voćku.  


Korijen svjetlosti (kineski jam) se osuo zračnim gomoljima, nalik maleckim krumpirićima, koje treba pažljivo brati jer otpadaju i na najmanji dodir. Oni biljci služe za razmnožavanje.



    Pepino dinja (Solanum muricatum) u zadnjoj cvatnji ove sezone. Ići će na prezimljavanje u kuću. Treba rano krenuti sa sjetvom da bi se dočekala berba, pa je puno praktičnije biljku prezimiti, ali nije baš lako. Jako ju napada crveni pauk pa treba o tome povesti računa. 


Rajčice su nikle posvuda iz otpalih plodova.


Zadnja berba gorke dinje, koštice iz prethodnih zrelih plodova već su spremljene za novu sezonu.


Skupila sam i još sjemenja bamije, od svih osam sorti koje sam posadila i baš im se veselim u sljedećoj sezoni.

Dodala sam zaštitu od puževa na oštećene biljke poput ove. Lisnati kelj "Duzzling blue" je zarastao u slak koji ga je donekle štitio od puževa, srećom, na vrijeme sam ga spazila i stavila mu mrežastu vrećicu da bezbrižno raste. Još ima rajčica koje nisam ubrala i zaštićene su mrežicama od stjenica.




Bijele japanske anemone su krenule sa cvatnjom i uljepšavaju ulazak u dvorište.


Berba plodova pred vikend. Malo po malo, jer treba puniti police  zimnicom. Odmarat ćemo kada (ako) padne snijeg.


    Jučer sam samljela i osušila oko dva kilograma šipka za čaj. Mnogima je ovo udarno vrijeme za spremanje zimnice, pa vam stavljam linkove na sušenje šipka, džemove od dunja i šljiva i jedan prefini recept za zimnicu od rajčice. 








na kraju stavljam ispravak recepta za ZVRK PITU Ljiljane Dramlić, iz "Nedeljnika Trag Biljke" broj 50, greškom sam ispustila dio recepta u kojem pišu sastojci, pa vam ovdje pišem cijeli recept: 
ZVRK PITA
Za tijesto:
200 ml mlakog mlijeka
8 g suhog kvasca ili 30 g svježeg
1 čajna žličica šećera
100 ml jogurta
100 ml ulja
500 g brašna
1 čajna žličica soli
50 g maslaca za premazivanje (može i mast, ulje ili margarin)
Za nadjev:
300 g svježeg špinata (može i kelj ili blitva)
250 g sira
2 bjelanjka
malo soli
Za premazivanje:
2 žumanjka
Priprema je vrlo jednostavna. Zamijesi glatko tijesto i ostavi ga da naraste, tako da se udvostruči. Zatim ga podijeli na 6 kuglica. Svaku razvuci tanko. Dobiveni list tijesta premaži najprije napola otopljenim maslacem, a zatim nadjevom (ukupnu količinu nadjeva podijeli na 4 dijela). Postupak ponovi i s drugom korom, dok se treća ne premazuje.
Složi listove redom – 1. + 2. + 3. – pa ih blago još malo rastanji valjkom. Isti postupak ponovi s preostale tri kuglice. Dobiju se dvije kore debljine do 0,5 cm koje treba izrezati na trake širine 1,5–2 cm. Svaku traku uvij tako da dobije spiralni oblik, a zatim je motaj u krug u podmazanom limu za pečenje. Premaži žumanjkom, pospi sezamom i peci na umjerenoj temperaturi dok ne porumeni. Dobar tek! 🍴


HVALA NA ČITANJU!

💗

Broj komentara: 12:

  1. Draga Nado, ponedeljak zna biti zeznut, ali uz kutak je sve lakše. Podsjeća me na čitanje najdražih novina (takvih više nema) uz kavu ili čaj. Hvala Ti na trudu koji se itekako osjeti.

    Xoxo
    🌱❤️ Andrea

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Andrea! ❤️
      Bilo je prije nekoliko časopisa koje sam rado čitala, a neke primjerke sam sačuvala do danas kao uspomenu.

      Izbriši
  2. Hvala ti Nado na svim divnim ponedjeljcima koje si nam uveselila svojim kutkom i blogom i čestitke na ovoj divnoj okrugloj brojci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Snježana,❤️ jako je brzo prošlo tih pedeset.

      Izbriši
  3. Draga moja Nado, hvala ti za svaki ponedjeljak u kojem putujemo zajedno a ti nam dijelis radost, znanje, iskustvo i lakocu komuniciranja. Tvoj blog je svakako divna ostavstina za tvoju Marek sa zeljom da prepozna i dijeli tvoja iskustva sa ljubavlju kako to ti dijelis sa nama. Cestitam sto ti je Bilja Od Milja povjerila vaznu funkciju admina u Tragu Biljke i to na tvoj/ vas rodjendan. Da dugo putujemo zajedno 🍀🌻Alma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. admin sam od listopada 2022. godine
      Hvala Alma ❤️

      Izbriši
  4. Dobar dan, vesele me crtice iz tvog iskustva i bašte svakog ponedeljka. Ti nama Nado uljepšavaš "najmanje voljeni dan " u sedmici, hvala ti na tome

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, Saida. I vi mene razveselite svojim komentarima. ❤️

      Izbriši
  5. Draga Nada, kot vedno do sedaj, tvoj blog je sijajen. Hvala ti, tudi za recepte. Uporabno...

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo i mene uvjek te je ljepo citati i probati koji recept😀a da ne pricamo o vrtu to je i moja zelja da napravim jednu malu oauzu 😀😀 jos jedanput Sretan rođendan tako tebi kao Nasoj Biljani🥰🥰❤️🎂🎂

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, ne znam tko je, nisi napisala ime, ali puno hvala na komentaru i čestitki ❤️

      Izbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: