petak, 25. rujna 2015.

Džem od dunja (jednostavno, bez guljenja kore)




Ako radite džem od dunja, domaćih i nešpricanih, evo jedan savjet od mene: nemojte guliti dunje jer je teško i gubi se puno pektina kojeg ima u kori. Dunje operite, očistite, narežite na pola ili četvrtine, stavite u tepsiju, podlijte čašu do dvije vode i pecite u pećnici na 200°C oko 30 min. Dunje će zajedno sa kožicom lijepo omekšati. 
Kada su pečene, doda se šećer, sve se pomiješa u kašu, meni je najlakše sa štapnim mikserom.
Ako je pregusto, doda se vode kako bi štapni mikser lakše radio i da se potigne gustoća koja nam odgovara za džem.
Tada se sve još stavi kuhati ili grijati u pećnicu uz povremeno miješanje kako bi smjesa bila vruća da se može spremiti u staklenke. 
Ja obično oprane staklenke stavim grijati u pećnicu, a za to vrijeme na peći kuham džem dok se dovoljno ne zagrije. Treba često miješati da ne zagori. 
Vrući džem sipam u vruće staklenke, odmah zatvaram sa metalnim poklopcima i napunjene staklenke stavljam u pećnicu da se griju na 100°C oko 40 minuta. Ostavim ih da ostanu u pećnici dok se sasvim ne ohlade. Tako se staklenke steriliziraju i vakumiraju, pa se džem ne kvari ni nakon godinu dana.
Nije na odmet poklopce ostaviti par minuta u alkoholu ili rakiji, ali nije presudno, jer vrućina u pećnici učini svoje.

Točne omjere za džem nemam, jer nisu dunje uvijek iste slatkoće. Ove godine su malo kiselije, pa sam stavila na 1 kg pečenih dunja 800 g šećera.  Ponekad je dovoljno 500 g ili manje, jer ne vole svi slatko, a šećer se kasnije lako doda u samom kolaču za kojeg koristim džem.




 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...