petak, 6. srpnja 2012.

Povrtna juha od mahuna i kvinoje (Quinoa)


Ovo lagano jušno jelo je odlican izbor kada sebi, a narocito djeci želimo
ponuditi nešto zdravo, a lagano u vruće ljetne dane. Zimi se ovom društvu u
tanjuru može pridružiti pržena panceta i žlica kiselog vrhnja... ali, svatko ima
dovoljno mašte da ovaj recept prilagodi sebi ili gladnom trbuščiću svog
djeteta.
Količinu sastojaka nisam mjerila, jer to radim kao i svako varivo ili juhu, uzmem svega otprilike, prema svom ukusu. Svaki put je drugačije, ali postupak je isti.


svježe mahune
češnjak
hladno prešano suncokretovo ili maslinovo ulje ili masnoca po želji
kvinoja
svježa rajčica (ili pelati iz konzerve)
nasjeckani list peršina
sol
Mahune očistim, operem i ponekad narežem na manje komade ( usitnjavanjem se pojačano gube vitamini tokom kuhanja).
Na zagrijanoj masnoći (hladno prešano maslinovo ili suncokretovo ulje,
maslac ili maslo, svinjska mast... obično ulje koristim kad nemam baš niti jednu drugu masnoću) popržim češnjak narezan na deblje ploškice, ali nikad duže od 5-6 sekundi jer postane gorak i neukusan.
Dodam pola količine nasjeckanog peršina, da se i on malo poprži, te stavim mahune i
par puta promiješam da se i one na desetak sekundi sljube sa češnjakom i peršinom.
Zalijem sa vručom vodom, ovisno koliku gustoću juhe želim.
Kvinoju operem tako da ju stavim u cjediljku za čaj i 4 - 5 sekundi polijevam vručom
vodom iz pipe. Tako se ukloni gorčina koju joj daje industrijski način obrade. To navodno vrijedi za sve žitarice.
Kada su mahune napola kuhane, dodam opranu kvinoju kojoj je potrebno još nekih 10
minuta da bude kuhana, a tada dodam sitno nasjeckanu rajčicu i preostalu količinu
peršina i sitno sjeckanog češnjaka, začinim solju prema okusu i kuham još kratko
vrijeme.

Prženi češnjak i kuhani češnjak su dva potpuno različita okusa. Isti je slučaj i sa peršinom.
Zato ih često koristim na oba načina, da mi jelo dobije što više okusa, jer u svojoj kuhinji ne koristim štetne i nezdrave pojačivače okusa poput Vegete, Vegete Natur i ostalih varijanti.


Nema komentara:

Objavi komentar