Ovo odlično i zasitno jelo traži malo više vremena, ali je vrlo ukusno i rado ga jedu i oni koji nisu ljubitelji kelja.
Količina sastojka nije presudna, ja sam samo prvi puta "slijepo" slijedila recept, a kasnije samo uzmem svega otprilike, prema iskustvu.
1/2 kg mljevenog mesa
1 kg kelja
1 čaša riže (mjerim čašom od kiselog vrhnja)
3 velike žlice istopljene masnoće (ja koristim mast)
1 glavica luka
3 jaja
1 čaša kiselog vrhnja
sol, papar
po želji (za preliti): 1 čaša kiselog vrhnja i 1 jaje
Rižu skuhati u slanoj vodi, pa ocijediti višak vode. Rižu ostaviti u posudi sa strane.
Na vanjskim listovima kelja se obično nalazi dosta zemlje i pijeska, pa ih je potrebno odvojiti sa glavice i dobro oprati pod mlazom vode, zatim narezati na manje komade. Ostatak glavice najprije narezati, pa dobro oprati i ocijediti. Staviti u lonac vodu, posoliti, staviti na vatru, a dok voda zakipi, raditi dalje:
Crveni
luk narezati, ispržiti na masnoći, dodati meso, pa pirjati uz
dolijevanje vode oko 15 minuta. Kada je meso pirjano i ostane na samoj
masnoći, dodati rižu, kiselo vrhnje, sol, papar i nasjeckani češnjak.
Kada je voda zakuhala, ubaciti kelj, kuhati dok ne omekša, pa ga izvaditi i umiješati u prethodnu smjesu.
Dodati žumanjke i dobro izmiješati. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, pa lagano umiješati u smjesu.
Izliti sve u posudu za pečenje premazanu masnoćom i posutu krušnim mrvicama.
Po želji: Kiselo vrhnje razmutiti sa jednim jajem, pa zaliti preko nabujka. Neki to ne rade, ali meni je tako puno ukusnije.
Dužina pečenja ovisi o debljini nabujka. Ako je u velikoj posudi, onda je tanji, ako je u manjoj onda je deblji. U sredinu nabujka upiknuti suhu čačkalicu, štapić za ražnjiće ili oštricu noža i odmah izvaditi. Ako je štapić ili nož suh - pečeno je, ako su se na njega zalijepili komadići smjese, treba još peći.
ovo je odlično, hvala!
OdgovoriIzbrišiFenomenalan recept! Upravo kuham ručak i dok čekam otvaram Nedjeljnik a kad tamo nabujak koji mi se upravo peče. To je sigurno zato jer cijeli vikend mislim na tebe 😊. Pusa
OdgovoriIzbrišiHvala ti Biljo! Nadam se da će ručak biti ukusan. Dobar tek i hvala na komentaru.
Izbriši