petak, 13. srpnja 2012.

Savršena zlevanka


Prije par godina mailom mi je odnekud došao ovaj recept. Isti dan sam ga išla isprobati. Odličan kolač. Najbolja slatka zlevanka koju sam do tada probala. Sočna, mekana... Zato sam ju prozvala "Savršena zlevanka"


Tijesto:

3 jaja
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša kukuruznog brašna
1 vrečica praška za pecivo
1 čaša šecera
1 čaša ulja
3 čaše jogurta ili kefira
prstohvat soli

Premaz:

1 - 2 (ovisno o veličini pleha) kisela vrhnja
1 čaša mljevenih oraha

Priprema
1. Brašno prosijati sa praškom za pecivo da bi tijesto dobilo na rahlosti.
2. Dodati redom ostale sastojke i mikserom promiješati.
3. Uliti u namašten i krušnim mrvicama posut pleh, te peći na 180°C.
4. Kada je na pola pečeno (uhvatila se korica na vrhu i ne trese se kad se lupka po plehu)
premazati zlevanku kiselim vrhnjem pomiješanim sa pola količine oraha, a ostatak
posipati po vrhu.
5. Staviti da se još do kraja zapeče dok vrhnje ne dobije lijepu zlatnu boju.

  
Može se još vruću izvaditi iz pećnice, ne mora se čekati da se ohladi kao kod drugih
biskvita.
Može se raditi i u slanoj verziji, bez oraha. 

 

Nema komentara:

Objavi komentar