Rajčicu raspoloviti poprečno kao što je označeno na slici:
Polovicu uzeti u dlan, pa prerezanu stranu ribati na ribež pritiskom dlana (najkrupnije rupice, vidi sliku ispod) sve dok samo koža ne ostane u ruci. Za čas je velika količina paradajza spremna za zimnicu, kuhanje i slično.
Pošto je najveća količina ljekovitog likopena pohranjena baš u kožici rajčice, nemojte ju baciti. osušite u pećnici, sameljite u blenderu i dodajte u jela s rajčicom, posipajte prah po tjestenini...
Likopen je karotenoid i snažan antioksidans koji se nalazi u rajčici, lubenici, crvenoj paprici i drugim crvenim plodovima.
Zanimljivo je da se bioraspoloživost likopena povećava kuhanjem ili preradom rajčice (npr. u umake, pasiranu rajčicu, sok od rajčice). Razlog je taj što toplina razgrađuje stanične stijenke rajčice i oslobađa likopen u obliku koji naše tijelo lakše apsorbira.
Tako, primjerice, kuhana rajčica ili umak mogu imati više dostupnog likopena nego sirova.
Osim toga, likopen je topljiv u mastima, pa se još bolje iskorištava ako rajčicu kuhamo ili jedemo s malo maslinovog ulja.
🍅 🍅 🍅
Ako pasirate rajčicu, kuhajte ju što duže s kožicom i pasirajte tek na kraju, kako bi se izdvojilo što više likopena.
🍅 🍅 🍅
Moja omiljena juha: od moje domaće rajčice s domaćom tjesteninom (kapanci, ribanci, rezanci, špecli...)
👇
Mmm,obožavam ta jela koja kad vidiš na slici svejedno " osjetiš" miris i okus😋
OdgovoriIzbrišiNado hvala ti, pa ja zaboravila na paradajz juhu godinama, a sad hedino nju zelim za veceru ❤️
OdgovoriIzbriši