14 kolovoza 2012

Uklanjanje kožice sa rajčice (paradajza) pomoću ribeža 🍅 🍅 🍅

Ništa jednostavnije!
Rajčicu raspoloviti poprečno kao što je označeno na slici:

    Polovicu uzeti u dlan, pa prerezanu stranu ribati na ribež pritiskom dlana (najkrupnije rupice, vidi sliku ispod) sve dok samo koža ne ostane u ruci. Za čas je velika količina paradajza spremna za zimnicu, kuhanje i slično.



    Pošto je najveća količina ljekovitog likopena pohranjena baš u kožici rajčice, nemojte ju baciti. osušite u pećnici, sameljite u blenderu i dodajte u jela s rajčicom, posipajte prah po tjestenini... 
    Likopen je karotenoid i snažan antioksidans koji se nalazi u rajčici, lubenici, crvenoj paprici i drugim crvenim plodovima.
    Zanimljivo je da se bioraspoloživost likopena povećava kuhanjem ili preradom rajčice (npr. u umake, pasiranu rajčicu, sok od rajčice). Razlog je taj što toplina razgrađuje stanične stijenke rajčice i oslobađa likopen u obliku koji naše tijelo lakše apsorbira. 
    Tako, primjerice, kuhana rajčica ili umak mogu imati više dostupnog likopena nego sirova. 
    Osim toga, likopen je topljiv u mastima, pa se još bolje iskorištava ako rajčicu kuhamo ili jedemo s malo maslinovog ulja. 
🍅  🍅  🍅

Ako pasirate rajčicu, kuhajte ju što duže s kožicom i pasirajte tek na kraju, kako bi se izdvojilo što više likopena.

🍅  🍅  🍅

Moja omiljena juha: od moje domaće rajčice s domaćom tjesteninom (kapanci, ribanci, rezanci, špecli...)
👇



2 komentara:

  1. Ljiljana Jandrić1. rujna 2025. u 11:43

    Mmm,obožavam ta jela koja kad vidiš na slici svejedno " osjetiš" miris i okus😋

    OdgovoriIzbriši
  2. Nado hvala ti, pa ja zaboravila na paradajz juhu godinama, a sad hedino nju zelim za veceru ❤️

    OdgovoriIzbriši

OVDJE UPIŠITE SVOJ KOMENTAR: